Özel Yazılım Nedir?

Firmaların kendilerine kolaylık sağlayacak, ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde özel olarak tasarlanan sistemlere özel yazılım denir. Şirketler hangi işi yaparlarsa yapsınlar hep belli bir düzen içerisinde gitmeye çalışırlar. Bu nedenle özellikle son zamanlarda özel yazılım konusunda büyük talep artışı meydana gelmiştir.

Az çalışanlı küçük şirketler ihtiyaçlarını özel bir yazılım olmadan da giderebilirken büyük şirketlerde bu oldukça zor olur. Yani büyük şirketlerin işlerini belli bir düzene koyup planlama yapması için özel yazılım bulunmaz bir nimettir. 

Piyasada hazır olarak satılan yazılımlarda mevcuttur. Fakat bu yazılımlar şirketlerin özel ihtiyaçlarına göre düzenlenmediği için pek işe yardımcı olamazlar. Bu nedenle şirketin ihtiyaçlarını karşılayabilecek özel yazılımlar tercih edilmelidir. Özel yazılımlar kendi içinde yönetim sistemleri, ilk sistemleri, veri sistemleri, muhasebe sistemleri, proje yönetim sistemleri olmak üzere çeşitli görevlere ayrılırlar.

Şirketler Neden Özel Yazılıma İhtiyaç Duyarlar?

Şirketlerin özel yazılıma ihtiyaç duymasındaki en önemli etken yukarıda da bahsettiğimiz gibi işlerini belli plan ve düzen içerisinde gerçekleştirebilmeleridir. Aynı zamanda özel yazılım sayesinde tüm şirket verilerinin tek elden yönetilmesi oluşabilecek karışıklıkları kolayca çözme konusunda yardımcı olur.

Özel yazılım sayesinde verimliliğin artması karlılığın yükselterek şirketin hedeflerine kolay yoldan ulaşmasına yol açar. Bu nedenle çoğu şirket hedeflerine kısa yoldan ulaşmak için ihtiyaçları için özel olarak geliştirilmiş yazılımları tercih eder. Şirketlerin özel yazılıma ihtiyaç duymasındaki etkenleri maddeler halinde yazacak olursak;
Verimliliği arttırmak
Karlılığı arttırmak
Hızlanmak
Mobile dönmek
İhtiyaçlar için oluşan maliyetleri azaltmak
Yönetimi tek bir yerden halletmek
Teknolojiden faydalanmak
Büyümek

Sektörde Hazır Olarak Satılan Yazılımlar ile Özel Yazılımların Farkı

Özel yazılımlar şirketin ihtiyaçlarının değişmesine hazırlıklıdır. Fakat standart yazılımlar şirketlerin özel ihtiyaçlarına göre değil de her şirketin ihtiyaç duyabileceği sorunlara yönelik hizmet verirler. Yani sonuç olarak şirketlerin ihtiyaçlarını karşılamada özel yazılım her zaman hazırlıklıdır. 

Bir diğer belirgin fark ise özel yazılımlar şirketin ihtiyaçlarına hâkim oldukları için haliyle çok daha hızlı performans gösterirken standart yazılımlar bu konulara özel yazılımlar kadar hâkim olmadıkları için yavaş çalışmaktadır.


Özel Yazılım Firması Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Az çok kafanızda belli başlı bu işi yapabileceğini düşündüğünüz firma isimleri elbette vardır. O firmaların önceden yapmış olduğu çalışmaları inceleme fırsatınız varsa ilk olarak bu yönden araştırmaya başlamalısınız. İncelediğiniz özel yazılım örneklerinden size hitap etmeyenleri eleyip geriye kalan firmalardan araştırmanıza devam edebilirsiniz.

Firmanın önceki çalışmalarından sonra bakmanız gereken bir diğer etken firmanın sahip olduğu imkanlar ve çalışma ekibidir. Teknolojiyi yakından takip edip yararlı sonuçlar çıkaran firmalar bu tarz konulardan diğerlerinden önde tutulmalıdır. Bu nedenle firma ile açık açık konuşarak sahip olduğu imkanları öğrenmelisiniz.

Çalışılacak olan firmanın size karşı şeffaf ve takım ruhu olması inanın her şeyden önemlidir. Yazılımı tek bir başlık altında toplayamadığımız için haliyle bu tarz konular hep bir grup ile yapılır. Takım ruhu olmayan ve size sunabilecekleri imkanları açıkça belli etmeyen firmalar ile çalışmanızı tercih etmeyiz.

Özel Yazılım Avantajları

Oluşabilecek sıkıntılara hazır olmak.
Herhangi bir mobil cihazda çalışılabilir.
Daha verimli olması.
Şirketin yakın tarihlerde yapması gereken ödeme, yatırım, plan gibi konuları göstermesi.
Kullanım kolaylığı sağlaması.
Sorunlara esnek çözümler üretmesi.
Özel yazılımın yapıldığı firmadan teknik destek ve eğitim hizmetinin sağlanması.
Başka sistemler ile entegrasyonu olması.
Şirketin bulunduğu yer hakkında raporlandırmaların olması.
Şirket çalışanlarının tek bir yerden iletişim sağlaması.
Online toplantı, raporlar, dosyalar, yazışmalar gibi konulara imkân vermesi.
Şirkette oluşan ilerlemeler hakkında bilgi vermesi.


Özel Yazılım Riskleri

En belirgin risk faktörü şirket çalışanlarının bu yeni sisteme yani özel yazılıma uyum sağlayamamasıdır. Unutulmamalıdır ki özel yazılım şirket çalışanlarının doğru ve etkin kullanımı sayesinde işe yarar ve fayda sağlar. Bu nedenle özel yazılımın yapımına karar verildiği andan itibaren şirket çalışanlarına bu konu hakkında eğitim verip kendilerini geliştirmek için fırsat tanınmalıdır. 

Şirket özel yazılımını kullanmaya başladığı andan itibaren belirli aralıklarla yapılması gereken bakımlar için bütçe ayırmalıdır. Bakımı yapılmayıp sürekli ertelenen yazılımlar ileride büyük sorunlar çıkartabilir. 

Afosoft Yazılım ve Danışmanlık olarak İzmir Karşıyaka’da hizmet vermekteyiz. Özel yazılım hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.