Yazılım Mühendisi Nedir?

Yazılım mühendisleri yani yazılımcılar işe yarar, güvenilir ve verimli yazılımlar oluşturan kişilere denmektedir. Bugün çoğu kişinin elinden düşürmediği bilgisayar, tablet veya akıllı telefon gibi teknolojik cihazları yazılım mühendisleri sayesinde kullanabilmekteyiz.

Son zamanların popüler meslek dalı haline gelen yazılım mühendisliği bir grup işidir. Olmayan bir yazılım oluştururken gruptaki herkes kendi ilgi ve başarılı olduğu alanda çalışarak yazılımın hazır hale gelmesine yardımcı olur. Herkesin belli bir disiplin doğrultusunda işini yapması sonucu başarılı bir yazılım doğar. Bahsettiğimiz yazılım mühendisliği alanları şu şekildedir;
Kodlama 
Veri tabanı
Program tasarımı
Algoritma
Network ve sanal ağlar
Güvenlik önlemleri
Beta testing
Data mining
Penetration testing

1876 yılında Alexander Graham Bell’n telefonu icat etmesi ile haberleşme konusunda bir devrim meydana getirildi ve büyük bir yankı uyandırdı. Fakat bu yankı internetin 1961 yılında bulunup elektronik posta ile haberleşme sağlanana kadar sürdü. 

Yazılım Mühendisi Olmak İsteyenlere Bazı Tavsiyeler

1- Programlamaya Başla
Yazılım mühendisliği çoğu kişinin bildiğinin aksine sadece kodlamadan ibaret değildir. Bu nedenle hepsini olmasa da birkaç tane programlama dili bilmenin büyük faydası vardır. Fakat programlama dili öğrenirken en çok işe yarayan ya da en kolay olan gibi konulara odaklanmanızı önermeyiz. Çünkü her dilin kolaylığı veya işe yaradığı alanı birbirinden farklıdır kıyaslamak doğru olmaz.

2- Matematik Çalış
Matematik yazılım için önemli bir yere sahiptir. Bunun nedeni yazılımda kullanılan birçok algoritmanın matematik ile ilgili olmasıdır. Yazılım konusunda büyük hedefleri olan kişiler için matematik büyük zorunluluk olduğu unutulmamalıdır.

3- Yazılım Oluştur
Büyük şirketler için teorik bilgiden ziyade uygulama çalışmaları daha önemlidir. Herhangi bir proje için ya da boş zamanları değerlendirmek için olsa bile yeni fikirler oluşturup kodlama yapmak bu alanda ilerlemek için adeta bir bilet görevi görür.

4- Staj Ara
Birçok yazılım mühendisi öğrencisi eğitimine devam ederken kendini geliştirip biraz da olsa tecrübe sahibi olmak için staj fırsatlarını değerlendirir. Bu nedenle staj fırsatlarını göz önünde bulundurmakta fayda vardır.

5- Derslerine Ekleme Yap
Okulda görülen dersler ile yetinmeyip daha fazla gelişerek rakiplerin önüne geçmek için çalışılmalıdır. Klasik eğitimi yeterli bulup kendini geliştirmeyen kişiler her konuda olduğu gibi bu konuda da geri kalır ve oldukları yerde saymaya devam ederler.

Yazılım Mühendisi Olmak İsteyen Kişilerde Bulunması Gereken Bazı Özellikler 

Araştırma isteği
Hayal gücü
Merak etme duygusu
Sabır
Kısa yoldan problem çözme
Analitik düşünme

Yazılım Mühendisliği İş İmkanları

Yazılım mühendisliğine her geçen gün artan büyük bir talep vardır. Bu talebi gören kişilerin çoğu ise yazılım mühendislerinin iş imkanlarını araştırıp kendilerine göre bir meslek olup olmadığına karar vermeye çabalar. 

Yazılım mühendislerinin yaptığı tek çeşit iş yoktur. Yapılan iş tamamen uzmanlık alanına göre değişkenlik gösterir. Yazılım mühendisleri genelde sistem mühendisleri ve uygulama mühendisleri olmak üzere ikiye ayrılır. Peki bunlar tam olarak ne anlama gelir?

Sistem Mühendisleri

Sistem mühendisleri herhangi bir sistemi üretip, tasarlayıp, düzenleyen kişiye denir. Sistem mühendisleri sağlık, otomotiv, havacılık, kamu daireleri gibi çeşitli yerlerde iş bulabilirler. Sistem mühendislerinin bazı
görevleri;
Çalışılan firmanın yararına sistemler tasarlamak.
Sistem için harcanan maliyet ya da zamanın nelere eşit olduğunu hesaplar.
Sistemde oluşan hasarları giderir.

Uygulama Mühendisleri

İnsanların ihtiyaçlarını belirleyerek bu ihtiyaçlar doğrultusunda uygulama tasarlayıp insanlara sunan kişilere ise uygulama mühendisleri denir. Ayrıca bu mühendisler yapmış oldukları uygulamaların bakımından da sorumlu tutulurlar.

Aforsoft yazılım ve danışmanlık olarak İzmir Karşıyaka’ da hizmet vermekteyiz. Bu konu hakkında daha detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.