Özel yazılım geliştirme aşamaları nelerdir?

Özel yazılım projeleri doğru ve profesyonel bir yönetim ile hayata geçmektedir. Başarılı bir yazılım geliştirme süreci içinde ayrıntılı çalışma planları yapılması gerekmektedir. Yazılım geliştirme sürecinin sağlıklı yönetimi sağlanması gerekmektedir.

Yazılım geliştirme süreçleri dört temel aşama sonucu oluşmaktadır;

İhtiyaç ve proje analizi;

Yazılım projelerinin ilk etabında özel yazılım ile yapılması istenen özellikler analiz edilmelidir. Proje amacı ve detaylandırmalar yapılmalıdır. 

Proje hakkında yer almakta olan varsayımlar göz önüne alınmalı ve kullanıcıya olan faydaları değerlendirilmelidir. Kullanılacak olan yazılım mimarisi, yazılım dili ve sunucu gereksinimleri belirlenmelidir.

Proje içinde zaman kaybı oluşturacak önemsiz ya da etkisiz özelliklerin bir sonraki kısım için aktarılması gerekmektedir. Bu sayede proje süreci uzamadan tamamlanarak bu özelliklerin gerekliliği yeniden tartışılabilmektedir. 

Tasarım;

Oluşturulmak istenen proje, web tabanlı, mobil ya da masaüstü olabilmektedir. Bu doğrultuda yapılan tasarımların cihazlara uyumlu olması gerekmektedir.

Web ara yüz tasarımı yapılırken, html standartlarına uygun şekilde oluşturulmalıdır. SEO uyumlu olarak arama motorları tarafından anlaşılabilir şekilde düzenlenmesi gerekmektedir.

İhtiyaç duyulan özellikler tasarlanmalı, kullanış kolaylığı analiz edilmelidir. Kullanıcının istediği sayfaya 3 tık ile erişim sağlayabilir şekilde tasarlanması gerekmektedir. 

Tasarımların sade ve kullanıcı açısında güven verici olması önem taşımaktadır.

Kodlama;

Güçlü bir yazılım mimarisi ile çalışarak sonradan oluşabilecek tüm isteklere hazır bir kodlama yapısı yapılmalıdır.

Projenin bir ekip ile çalışılarak yönetilebilmesi ve raporlanabilmesi, izlenmesi sağlanmalıdır. 

İstenen özelliklerin hızlı çalışabilmesi için sayfa üzerinde aşırı sorgu olmamasına özen gösterilmelidir.

Test;

Önceden belirlenmiş olan isteklerin karşılanıp doğru ürün çıkması testlerle kanıtlanmalıdır. Çeşitli test işlemleri ile güvenlik açığı olup olmamasına varsa kapatılmasına özen gösterilmelidir.

Stres testleri ile sistem dayanıklılığı test edilmelidir. Gerekli sorgu ve testler ardından sistemin entegre işlemleri gerçekleştirilmektedir.

Özel yazılımların hazır sistemlerden farkları nelerdir?

Gelişime açık bir yapıdır. Özel yazılım ile sonradan karşılaşabileceğiniz ihtiyaçlarınız oluşması ya da eskiden önemsiz olan bir şeyin şuan önem kazanması gibi durumlarda her zaman hazırlıklı olursunuz.

Diğer sistemler için entegre işlemleri kolaydır. Bu sistemi kullanarak tüm verilerinizi tek bir yerde toplamanız mümkündür.

Özel yazılım projeleri şirketlere özeldir. Paket sistemler ise lisans ücretleri ile kiralanabilmektedir.

Paket sistemlerde fazla olan, kullanılmayan çok çeşitli özellik yer almaktadır. Özel yazılım projeleri ihtiyaçlarınıza odaklanması sebebiyle yüksek performansla çalışmaktadır.

Özel yazılım projenizi telefon tablet gibi mobil cihazlar ile ihtiyaçlarınıza göre kullanmanız mümkündür.