Özel yazılım nedir? İşletmelere olan faydaları nelerdir?

Özel yazılımlar, firmaların kendi iş akışlarına uyumlu olarak geliştirdikleri piyasadan farklı şekilde üretilen sistemler olarak tanımlanabilmektedir. Bu tip ürünler şirketlerin belli ihtiyaçlarından ortaya çıkmaktadır. Çeşitli eksik ya da aksaklıkları gidermek için daha pratik çözümler oluşturulmaktadır.

Yazılım firmaları tarafından uzun analiz süreçleri ve detaylı çalışma sonucunda tasarlanmaktadır. Sistemlerin satın alınması ardından ilgili firmaya entegre işlemi gerçekleştirilmektedir.

Özel yazılım firmaları yalnızca sistem tasarlanmasından sorumlu değildir. Satış sonrası hizmetler yazılım firması sorumluluğunda yer almaktadır.

Bu kapsamda oluşturulan gerekli eğitim ve destek hizmetleri Üretici firma tarafından sağlanmaktadır.

Özel yazılım nedir?

İşletmeler sektör ve yapılan iş ayırt etmeksizin belli bir düzen için çalışmaktadır. Çalışma düzeni olmayan işletmeler ne yazık ki başarılı olamamaktadır.

Her işletme aynı işi yapıyor demek değildir bu durum, yarın ne yapacağını bilen ve bugün yaptıkları hakkında çıkarımlarda bulunabilen işletmeler karlılığını arttırabilmektedir.

Küçük ve az çalışana sahip işletmeler bu tip planlamaları manuel olarak gerçekleştirebilir ancak büyük şirketler için bu durum pek mümkün değildir.

İşletmeler için veri büyük önem taşımaktadır. Verileri analiz ederek gözle görülemeyen fırsatları ve riskleri görebilmek adına önem taşımaktadır.

Bu analiz yöntemleri için başta yazılım olmak üzere çeşitli teknolojiler kullanılmaktadır. Bahsedilen yazılımlar ya da programlar firmaların iş akışında yer alan verileri kullanarak her departman için fayda sağlayacak çıkarımlarda bulunmaktadır.

Şirketlerin karlı hamleler yapabilmesi için gerekli öngörünün elde edilmesi sağlanırken, diğer yandan olası risklere karşı daima hazırlıklı olunması sağlanmaktadır. Kriz yönetiminde ciddi katkı sağlamaktadır.

Piyasa içinde firmaların, kendi bünyeleri içinde kullanabilecekleri çeşitli paket yazılımlar yer almaktadır. Veri analizi ile faydalı önerilerde bulunacağını söyleyen çok çeşitli paket program satılmaktadır.

Yazılım firmaları çeşitli modülleri bir araya getirerek paket sistemleri oluşturmaktadır. Firmalar bu paket modüllerin içeriklerini inceleyerek neye ihtiyacı varsa onu satın almaktadır. 

Paket yazılımların avantajları kadar dezavantajları da bulunmaktadır. Bu dezavantajları ortadan kaldırmak adına firmalar sadece kendi ihtiyaçları dikkate alınarak hazırlanan özel yazılımları tercih etmektedirler.

Özel yazılım satın almadan önce nelere dikkat edilmelidir?

Özel yazılımlar her şeyden önce oldukça büyük yatırımlardır. Orta ölçekli şirketlerin bütçelerinin büyük bir kısmına karşılık gelebilen değerli yatırımlardır. Doğru yere yapıldığından emin olmak önem taşır.

Özel yazılım firması seçimi işin kalitesi ile doğrudan ilgilidir. Buna karar verilmeden önce şirket içinde ekip oluşturarak şirket içinde çalışmak mümkün mü bunun için bütçe ayrımı yapılabilir mi kararını vermek gerekecektir.

Eğer şirket içinde bir ekip oluşturmak mümkünse süreç çok daha sağlıklı ilerleyecektir. Bu ekip tüm konsantrasyonlarını bu projeye vermesinden dolayı firmayı tanıyarak işleyişi hızlandıracaktır.

Ekip oluşturmanın maliyeti özel yazılıma oranla daha fazla olmasından kaynaklı şirketler genellikle bundan uzak durmaktadırlar.

Ekip kurulması ardından hangi firma ile çalışılacağına karar verilmektedir. Bir sonraki adım şirket içi çalışanlarını bu sürece hazırlamaktır. 

Bu yeniliğe ayak uydurmakta zorlanacak haliyle kabul edilmeyeceğini düşünenler olabilmektedir. Bunun için gelecek olan özel yazılımın şirkete ne gibi katkı sağlayacağını ve işleyişi ne denli kolaylaştıracağını anlatarak çalışanları nasıl geliştireceğinden bahsetmek önem taşımaktadır.

Çalışanları ikna etmek ve istek oluşturmak adına gerekli bilgilendirmeler yapılmalıdır. Bunun için yazılım firması ile tanışmak süreci uzmanlardan dinlemek çalışanlar açısından oldukça etkili olacaktır.

Yatırımda söz sahibi olan ekip ile ortak fikirde olmak önem taşımaktadır. Yazılım firmaları ile teknik anlamda yapıla görüşmeler ile gerekli görülen teknolojinin kaldırılarak bazılarının eklenmesi gibi değişiklikler yapılması mümkündür. 

Bu nedenle işleyişin alanın uzmanlarına bırakılması sürecin kolay ilerlemesi açısından önem taşımaktadır.