Mobil uygulamalarda ara yüz tasarımı;

Günümüz gelişmekte olan dijital teknolojileri ile hem kurumunuz hem de bireysel olarak özel mobil uygulamalardan yararlanarak işlerinizi daha kısa ve kolay şekilde okuyucularınız ve ziyaretçilerinize erişim sağlayabilirsiniz.

Dijital ortamda yer alan web sitenizi mobil uygulamalarda geliştirebilir veya tamamen bambaşka bir uygulama oluşturma kolaylığına sahip olursunuz.

Günlük hayatımızı pek çok alanında yer almakta olan ve son derece kolaylık sağlayan mobil uygulamalar yer almaktadır. Mobil uygulama geliştirme çok kolay olmamakla birlikte plan ve titizlik gerektiren çalışmalardır. 

Mobil uygulamalar kullanıcılara ulaşmadan önce belli aşamalardan geçerek oluşturulmaktadır. İşte bu aşamalar;

Uygulama geliştirme analizi,

Rakip analizi,

Kullanıcı deneyimleri(UX),

Programlama,

Test ve yayın.

1-Uygulama geliştirme analizi;

Uygulama geliştirmenin en önemli adımı niteliğindedir. Müşteri ihtiyaçları göz önüne alınarak listelendiği ilk aşamadır. Burada ihtiyaçlar ve ihtiyaçlara yönelik çözümler oluşturulur. 

Bu aşama müşterinin ihtiyaçları ve sorunları dosyalanarak çözüm önerileri oluşturulmaktadır. 

En baştan itibaren belirlenen bu sorunlara yönelik getirilen çözümler aşamalı olarak analiz edilerek tüm uygulama hakkında ki veriler not edilmektedir.

2- Rakip analizi;

Temel analizler adından rakipleri de analiz etmek gerekmektedir. Değişen teknolojiye ayak uydurarak rakiplerden daha iyi tasarımlar oluşturmak rakiplerden daha iyisini elde etmek gerekmektedir.

Rekabete ayak uydurabilmek ve bu yarışta ön saflarda yer almak önemlidir. Rakiplerin elinde yer alan benzer uygulamalar analiz ederek nelere ihtiyacımız olduğunu neler kullanarak daha iyisine sahip olabileceğimiz belirlenmektedir.

Rekabet teknik analizlerinin ardından kullanıcı deneyimi olan UX gelmektedir.

3- Kullanıcı deneyimi (UX);

Uygulamayı kullanacak kişileri tanımlamak gereklidir. Bu tanımlara müşteri ve ziyaretçileri tanımlamak anlamına gelir. 

Deneyim haritaları oluşturarak kullanıcı hareketlerinin analizi kolaylaşmaktadır. Bu çalışmalar uygulama ara yüz tasarımı için gerekli adımlardır. 

Kullanıcı alışkanlıkları ile uygulama ara yüzünden kaynaklı oluşabilecek hatalar ortadan kalkarak çalışma sırasında oluşabilecek sorunlar engellenmiş olacaktır. 

4-Programlama;

Doğru analiz ve planlama ardından doğru bir programlama gerekmektedir. Uygulamanın yayınlanacağı mobil platformlar android, iOS, Windows her birinde farklılık gösterecek kısımlar mevcuttur. 

Mobil uygulama geliştirme yayınlanacağı platforma göre değişiklik gösterecektir. Programlama altyapısına karar verilmesi ardından hızlı bir çalışma ile hatadan uzak çalışmalar yapılmaktadır. 

5-Test ve Yayın;

Mobil uygulama geliştirilmesinin ardından olası her durum test edilmesi gerekmektedir. Yayından sonra oluşması muhtemel sorunlar bu aşamada test edilerek bu hataların önüne geçilmesi amaçlanmaktadır. 

Mobil uygulamalar cihaz çeşitliliğinden kaynaklı olarak daha fazla hataya müsaittir. Bu hatalar şirketiniz ve markanıza vereceği hasarları önlemek amacıyla itinalı çalışılarak test edilmelidir. 

Tüm testlerin ardından olası hatalar engellenerek yayın işlemine geçilmektedir. Uzun ve yorucu geçen bu aşamaların sona adımı yayındır.