Başarılı Bir Mobil Uygulama Nasıl Oluşturulur?

Bir uygulama geliştirmek için nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini incelemiştik. Rakiplerinizin neden ve nerede başarısızlık yaşadığını öğrenmeniz gereklidir.  

Başarısızlık nedenlerini bilmek, neden kaynaklandığını öğrenmek bu sorunlar ile hiç karşılaşmadan sorunları çözebilme imkânı verecektir. 

Yapılması gereken ilk adım birinci elden müşterilerin başarısızlıklarını birinci elden dinleyerek o sorunlar ile karşılaşmamak adına çözümler üretmek ve hiç karşılaşmadan sorunlardan kurtulmak mümkün olmaktadır. 

Mobil uygulamaların işletmelere ve şirketlere olan faydasını gördük. Mobil uygulamaya sahip olmanın şirketlere sağlamış olduğu karı ve avantajları incelemiştik. Bilinmesi gereken bir diğer nokta ise herkes mobil uygulamalara sahip olduğu için mobil uygulama oluşturmaktır. Bunu yapamazsınız. 

Mobil uygulamaları yeni müşterilere erişim sağlamak, mevcut müşteriler ile etkileşimi kuvvetlendirmek ve personel verimliliğini arttırmak amacıyla mobil uygulama oluşturuyorsunuz.

Mobil uygulama oluşturmadan önce bazı soruları yanıtlamanız gerekmektedir. Uygulama adresim hangi müşteri merkezli anahtar performansını gösterecek?

Mevcut ve potansiyel müşterilerin erişim nedir? 

Sahip olacağım uygulama rakiplerimin uygulamalarından daha mı iyisi olacak? 

Cevaplayacağınız bu sorular ile on iki adımda kendinizi işin içine alma sürecine başlayabilirsiniz. 

Uzman Mobil Uygulama Stratejisi Temelleri Nedir?

1.Adım: Değer Teklifi;

Uygulamanız mevcutsa e-ticaret sitenizin birebir aynısı olmamalıdır. Kullanıcılara bilgi ve çalışma ortamından daha fazlasını sunmalıdır. 

Basit bir gerçeklik üzerine kurulu olan bu uygulamaları indirmek samimi bir eylemdir. 

Kullanıcı olarak uzun vadede size değer katacak olan bir uygulamayı en kişisel cihazınıza indirmek için zaman ayırırsınız. Bundan daha kişisel bir durum düşünülemez. 

Uygulama indirme işlemi kolay olmaması sebebiyle, yeni dijital ürününüz için benzersiz ilgi çekici bir teklif oluşturmanız gerekmektedir. 

İyi yürütülmüş olan bir değer teklifi, uygulamanızın tercih edilmesini sağlayacaktır. 

2.Adım: Pazar Araştırması ve SWOT Analizi; 

SWOT analizi, Şirket veya girişimcilerin belli bir iş fikrine bağlı kalmadan güçlü, zayıf yanları, fırsatları ve tehditleri belirlemelerine yardımcı olan bir tasarlama stratejisidir. 

SWOT analizlerinin amacı projeye zaman ve para yatırmadan evvel projeye bağlı “beklenmedik” sürprizleri ortaya çıkarmaktır. 

Projeye başlamadan evvel daha önceden bilmeniz gereken “güçlü zayıf yönler, tehditler ve fırsatları” öğrenmenizi sağlayarak projenize yön vermenizi kolaylaştıracaktır. 

3.Adım: Mobil Uygulamanızın Hedeflerini Belirleme;

İyi hedefler belirlemek mobil uygulama geliştirme için vazgeçilmez bir aşamadır. 

Öncelik belirlemesi yaparak önünüzde yer alacak olan birkaç hafta ve ay içerisinde hareket yolu belirleyeceksiniz. Bu hedef şuan ki konumunuzu belirterek nereye gitmek istediğinizi, giderken nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini gösterecektir. 

4.Adım: Uygulama Kullanım Örnekleri ve İdeal Kullanıcı Türleri Hakkında Beyin Fırtınası Yapın;

Uygulama hedeflerini belirledikten sonra ilk elden kullanım alanlarını belirlemeye başlayın. Kullanım örnekleri; kullanıcı katılımı ve genel kullanılabilirlik için mükemmel bir seçimdir. 

Hayal edilebilir olan her tek kullanımlık durumları planlamakla uğraşmayın, yalnızca birincil hedefler üzerinde çalışın.

Birincil kullanım alanlarının açık, uygulanabilir, anlaşılması kolay olması gereklidir. 

Belirli bir kitle için tasarımlar oluşturup geliştirmeleri mükemmelleştirin.  İdeal kullanıcılarınız için mükemmel bir tasarım oluşturmuş olursunuz. Basit akılda kalıcı bir bağlantı ile başarıyı garantilemiş olursunuz. 

5.Adım: Uygulamanızın Para Kazanma Yollarını Netleştirin;

Uygulamalar için altın kural “Kendi kendini idame ettirebilmektir.” Bunu yapamayan mobil uygulamalar ne yazık ki başarıyı yakalayamaz. 

Çoğu kullanıcı ücretsiz mobil uygulamaları indirmeyi tercih etmesi sebebiyle uygulamalardan nasıl para kazanacağız?

Uygulamanın uzun ömürlü olması hedeflenmesi sebebiyle para kazanma modeli kritik öneme sahiptir. 

Geliştirmeye Başlama – Planlama

İdeal hedef kitle belirlemesi ve planlama gibi mobil uygulama stratejilerinizi, para kazanma modeli ve analizleri belirledikten sonra işin sıkıcı olan kısmı bitmiş ve asıl eğlenceye başlamak üzeresiniz demektir. 

Uygulamanızı inşa etmek için gerekli donanıma sahipsiniz ve güçlü kararlar alabilecek konumdasınız

6.Adım: Uygulama Çerçevesini Belirleyin;

İşe başladığınızda en hızlı girişi yapmalısınız. Mümkün olan en hızlı geri dönüşü planlamanız gereklidir. Mobil uygulama geliştirme süresinde en önemli adımları oluşturmalısınız.

Hangi platformda olacağınıza karar verin

Android uygulaması mı, IOS uygulaması mı ya da Windows uygulaması mı yapacağınıza karar vermeniz gereklidir. İkisi ya da üçünü birden mi seçeceğinize karar vermelisiniz. 

İpucu; Artık Windows uygulamaları kimse oluşturmamaktadır. 

Yerli mi, Melez mi?

Native, üçüncü taraf, operatöre özgü veya karma olup olmayacağına karar vermeniz gerekmektedir. Bu kararların uygulama işlevselliği ve türü üzerinde büyük etkileri vardır. 

Native uygulamalar; Daha hızlıdır. Uygulama mağazalarında keşfedilmesi çok daha kolaydır. Akıllı telefonların yerel özelliklerinde tamamen yararlanabilir. Çevrimdışı moda bile çalışım aksamaz.

Hibrit uygulamalar; İOS ve Android tabanlı uygulamalar oluşturmak için tek kod tabanından yararlanmak çok daha ucuzdur. Yerel özelliklerden yararlanmak zor olacaktır. Ancak pazara sunma konusunda çok daha hızlıdır. 

Teknoloji Yığınınızı Planlayın

Bu kısımda uygulamanızı hazırlayacak olan ekiple kullanılacak teknolojiler hakkında bir beyin fırtınası yapmanız gerekmektedir. 

Geleceğinize maksimum yatırım getirisi sağlayacak olan teknolojinizi planlayabilirsiniz. 

Uygulama Veri Stratejisini Planlama

Hiçbir uygulama her şeyi yapabileceğiniz bir çözüm sunmaz. Bu nedenle, uygulamanız ile hangi verilerin mağazadan çıkacağına karar vermeniz gerekmektedir. 

Uygulamanız içerisinde hangi verilerin bulunacağına karar vermek yeterli değildir. Asıl önemli olan uygulama geliştirmeniz de bu verileri nasıl koruyacağınız ve kullanacağınızdır. Bu nedenle veri işleme stratejisini belirlemeniz önem taşır. 

7.Adım: Doğru Ekiple Çalışma;

Mobil uygulama geliştirme söz konusu olduğunda çalıştığınız ekip kadar iyisinizdir. 

Ürününüzün öne çıkmasını sağlamakla kalmayıp pazarı fırtınaya sokacak birinci sınıf uygulama tasarımcıları, geliştirici ve stratejistleri gibi uzanmalardan oluşan bir ekip oluşturmak uygulama kaliteniz açısından büyük önem taşır. 

Doğru ekip birinci sınıf bir tasarım oluştururken, yanlış ekip tasarımı kötü yönde etkileyecektir. 

Ekip Mobil uygulamanın anahtarı niteliğindedir. 

8.Adım: Ürün Yol Haritasını ve Ayrıntılı Gereksinimleri Tanımlayın;

Stratejik olarak üretilen bir ürün varlığını çok uzun süre devam ettirebilir. Mobil uygulamalar konusunda yalnızca iyi planlanmış ürün yol haritalarına sahipse başarı peşinden gelecektir. 

Hem kısa hem de uzun vadeli planlamanın yapılması gereklidir. 

Hedef belirlemesi ardından ürün ve yol haritası belirleyebilirsiniz. Hedeflerin açıkça belirtildiğinden ve tanımlandığından emin olmalısınız.

Kavramın Hayata Geçirilmesi ve Uygulanması

Bu makalede yer alan adımları harfiyen yerine getirdiyseniz çok büyük yol kat ettiniz demektir. 

Anlatmış olduğum sekiz adım uygulama geliştirmenin en zor ve sinir bozucu olan kısımları sayılabilir. Ancak en önemli kısımlarıdır.

9.Adım: Kullanıcıları Şaşırtan Uygulama Tasarımları;

Harika uygulama tasarımlarının karmaşıklıktan uzak, sade ve basit yapıda olması gereklidir. Ancak basit bir tasarım oluşturmak son derece zor bir tasarım şeklidir.

Önceliğiniz her zaman basit tasarım oluşturmak olmalıdır. Sahip olmak istediğiniz bu uygulama ile neleri başarmak istediğinizi iyi planlamanız gereklidir. 

10.Adım: Uygulamayı Eleştirin;

Uygulama tasarımınız harika. Prototip tasarımınız ile hedef kullanıcılarınızı beğenisini kazanmışsınız. Şimdi İkinci aşamaya geçebilirsiniz. 

Gerçek uygulamayı oluşturmak.

Uygulamanız şekil almaya başladıkça hızlı ayarlar yapmanız gerekmektedir. Geliştirme aşaması devam ederken değişiklik yapmak çok daha karmaşık olacaktır.

11.Adım: Uygulamanızı Test Edin, Test Edin ve Tekrar Test Edin;

Test, test ve test mobil uygulama geliştirmede test bir kural niteliğini alması gerekmektedir. 

Uzun çalışma saatleri, sayısız emek ve deneme sadece bir mobil uygulama geliştirmek içindir. Sonucunun olumlu olmasını bekleriz. 

Kötü kullanıcı deneyimi ve olumsuz değerlendirmeler sizi üzecektir. 

Test işlemlerinizi daime yeni ve güncel tutmalısınız. Veri odalı olarak hazırlamalısınız. Test senaryolarını metin planı içerecek şekilde oluşturmalısınız. Güncellemelere devam ederken uygulama gelişmeye devam edecektir. Yeni veriler ile eskileri değiştirmeyi unutmayınız.

12.Adım: Yayınlayın, İzleyin ve Optimize Edin;

Mobil uygulama geliştirmek için son adıma artık geldik. 

Bu adım lansmanınızın sorunsuz olmasını sağlayacaktır. Lansman tarihiniz yalnızca uygulamanızı satışa sunmak ya da tanıtım yapmak için belirli bir tarih değildir.

Çok sayıda röportaj, geri bildirim ve sonraki adıma hazırlanma fırsatı sunmaktadır.