Mobil Uygulama Nedir?

Çoğu insanın zamanını en çok geçirdiği akıllı telefon, tablet, bilgisayar gibi teknolojik cihazlar için özel olarak tasarlanıp kodlanmış yazılımlara mobil uygulama denir. 

Mobil uygulamalar sayesinde tarayıcıya gerek kalmadan akıllı cihazınızda bulunan mobil uygulamaya ait küçük kare ikona basarak öğrenmek istediğiniz bilgiye kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamalar sayesinde internet kotanızı web sitelere göre daha az harcamış olursunuz. Bu da size büyük bir avantaj sağlamış olur.

2015 yılında yapılan bir araştırmaya göre insanlar günde ortalama 1.9 saatini mobil uygulamalar sayesinde internette harcıyor. Bu araştırmadan da anlaşılacağı üzere günümüz insanlarında mobil uygulamaları bir ihtiyaç haline gelmiş bulunmaktadır.

Aklınıza gelen her türlü konu hakkında mobil uygulama yapmak günümüzde mümkün hale gelmiştir. Günümüz şartlarında en çok kullanılan mobil uygulama konuları ise aşağıda yazdığımız gibidir.

- Eğlence

- Sağlık

- Haber

- Banka işlemleri

- Motivasyon

- Eğitim

- Fotoğraf veya video düzenleme

- Alışveriş 

- Navigasyon

- Yabancı dil öğrenme

Mobil Uygulama Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Her konuda olduğu gibi mobil uygulama konusunda da ilk izlenim çok önemlidir. İlk izlenimin olumlu olabilmesi içinse kullanıcıların hoşuna giden ve onlarda merak uyandırabilecek tasarımlar yapmanız gerekmektedir.

Bir diğer önemli olan faktör ise kullanıcıların istedikleri bilgiye kolay yoldan ulaşmasına imkân tanımaktır. Yani sıkıcı, zor, kafa karıştırıcı olabilecek basamaklar yapmaktan oldukça kaçınmalısınız. Bu sayede kullanıcılarınızın sizi rakip uygulamalardan daha çok tercih ettiğini görmüş olursunuz.

Mobil uygulamaların çalışabilmesi için olmazsa olmaz özelliklerinden biri kullanılacak olan işletim sistemine uygun bir mobil uygulama geliştirmektir. İşletim sistemine uygun geliştirilmeyen mobil uygulamaların çalışması imkansızdır. 

Mobil Uygulama Geliştirme Aşamasının Başlıkları

1- Ne tür bir uygulama yapmak istediğinize karar verin.

2- Karar verdiğiniz fikri görselleştirin.

3- Rakip uygulama analizi yapın.

4- Fikrinizi taslak haline getirin.

5- Uygulama altyapısına karar verin.

6- Çevrenizden tavsiye alın.

7- Karar verdiğiniz kadarıyla birleştirmeler yapın.

8- Uygulamanın nasıl kullanılması gerektiğini gösteren arayüzü tasarlayın.

9- Bu aşamaya kadar gelmiş olduğunuz uygulamayı test edin ve eksiklikleri gidermeye çalışın.

10-Uygulamanızı kullanıcılara sunun.

Mobil Uygulama Fiyatları Neye Göre Değişiklik Gösterir

Mobil uygulamalar artık ilk zamanlarda olduğu gibi çok uçuk fiyatlara satılmıyor. Bunun nedeni ise artık uygulama yapımının daha pratik bir hal almış olmasıdır. Fakat istenen uygulamanın işçiliği ve geliştirme süreci arttıkça uygulama fiyatı da doğru orantılı olarak artış göstermeye başlar. 

Mobil Uygulamalar Nereden İndirilir?

Google Play: Android cihazlar için 

Apple Store: Ipad ve Iphone cihazlar için

Amazon App Store: Amazon Fire cihazlar için

Bir Mobil Uygulamaya Sahip Olmanın Avantajları Nelerdir?

Mobil uygulamaların en büyük avantajlarından biri tartışmasız insanlara web sitelerinden daha yakın olmasıdır. Aynı zamanda bildirim veya duyurularınızı daha kolay bir şekilde kullanıcılarınıza iletmenizi sağlar.

Markalar için en büyük imaj güçlendirme aracı olan mobil uygulamalar her an kullanıcıların kullanması için masa üstünde bekler. Bu nedenle web sitelerine göre daha çok tercih edilir.

Mobil Uygulamanızı Güçlendirecek Bazı Özellikler

- Çoklu dil seçeneği

- Anlık bildirim

- Üyelik özelliği

- Destek ve yardım masası

- Güncelleme

- Kullanıcı segmentasyonu

- Doğru tasarlanmış ara yüz

Ülkemizde ve Dünya da En Çok Kullanılan Mobil Programlama Dilleri

- C Dili Programlama

- Java Programlama

- Objective-C Programlama

- HTML 5 Programlama

- Swift Dilinde Mobil Uygulama

- C++ Dili Programlama

Aforsoft Yazılım ve Danışmanlık olarak İzmir Karşıyaka’da hizmet vermekteyiz. Mobil uygulamalar hakkında kafanızı kurcalayan soruları bizimle paylaşabilirsiniz.