Mobil Uygulama Nedir?

Neredeyse her insanın elinden bırakmadığı akıllı telefon veya tablet gibi teknolojik cihazlara özel olarak hazırlanan yazılımlara mobil uygulama denir. Aklınıza gelebilecek her türlü konu hakkında (oyun, eğitim, motivasyon, spor, sağlıklı yaşam, alışveriş, müzik, kitap, hava durumu, gündem vb.) mobil uygulama bulabilmek günümüzde oldukça kolay bir hale gelmiştir.

Her geçen gün kullanıcı sayısı ve popülaritesi artan mobil uygulamaların insanlara cazip gelmesindeki en önemli etken web sitelerine göre çok daha kolay ulaşılabilir olmasıdır. Peki insanlar akıllı cihazlarına mobil uygulamaları nereden indirip kullanma imkânı bulacaklar?

Mobil uygulamalara akıllı cihazlarda bulunan sanal marketler yardımıyla ulaşılabilmektedir. Örneğin Apple markasına ait IOS işletim sisteminde İphone, Ipad, Ipod toucht gibi cihazlar App Store’u kullanılırken Android işletim sistemleri Play Store’dan mobil uygulama indirebilir.

Mobil uygulamaların büyük bir çoğunluğu ücretsiz olsa bile bazıları belli bir ücret karşılığında indirilebilmektedir. Peki ücretli mobil uygulamaların ücretleri tam olarak neye göre belirlenir ve değişkenlik gösterir?

Sanal ortamda kredi kartı bilgileri kullanılarak ücreti ödenen mobil uygulamaları istediğiniz şekilde kullanabilirsiniz. Bu ücretli mobil uygulamaların ücretleri ise uygulamada bulunan özelliklere, mobil uygulamanın kalitesine veya hedef kitleye göre değişkenlik gösterecektir.  

Ülkemizde Mobil Uygulama Kullanımı Nasıldır?

Mobil uygulama kullanımında en baskın olan yaş aralığı 25-44 aralığıdır.

Sosyal medya türündeki en çok kullanılan mobil uygulama Youtube’dur.

WhatsApp mobil uygulamalar arasında ilk sırada.

2019 yılı verilerine göre 60,3 milyon kişinin mobil uygulama kullanıcısı olduğu biliniyor.

Mobil Uygulamalar Neden Gereklidir?

Mobil uygulamaların neredeyse en çok gerekli görülen kısmı uygulamalardan gelen bildirimler sayesinde duyurulara kolay yoldan ulaşmaktır. Ayrıca son zamanlarda tıpkı mobil uygulama gibi gelişen dijital pazarlama nedeniyle şirketlerin büyük yatırımlar yaptığı bir alana dönüşmüştür.

Firmaların müşterileri ilgilendiren duyuru veya kampanyaları mobil uygulamalar sayesinde bildirim olarak müşteriye ulaştırması firmaların insanlarla iletişime geçmesini kolaylaştıracaktır. Hatta bunun yanında farklı hedef kitlelerin de firmadan haberdar olmasına olanak sağlayacaktır.

Hedef kitlenin ilgisini çekebilecek ve müşteri odak haline getirmiş şekilde tasarlanan mobil uygulamalar sayesinde müşterilere ihtiyacı olan ürünlerden ziyade ihtiyacı olmayan ürünleri de satmaya yönlendirecektir.

Peki insanların tamda ihtiyaç duyduğu gibi mobil uygulama yapmak için dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir? Ne yapılırsa hedef kitlenin beğenisi kazanılır? 

Mobil Uygulama Geliştirirken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar?

1- Giriş Animasyonları

Özellikle eğlence kategorisinde yer alan mobil uygulamaları daha ilgi çekici kılmak için giriş animasyonlarının büyük önemi vardır. Fakat uygulama konusuyla ilgisi olmayan, fazlasıyla uzun olan animasyonlar kullanıcıyı sıkarak insanın mobil uygulamaya karşı bakış açısını olumsuz yönde etkiler.

2- Dokunmatik Ekran

Mobil uygulama kullanıcılarının dokunmatik bir ekran kullandıklarını akıldan çıkarmamak gerekir. Kullanıcıların uygulamayı dokunmatik olarak kullanmasını önleyecek tasarımlardan uzak durulmalıdır. 

3- Yüksek Çözünürlük

Hızla gelişen teknoloji nedeniyle her yeni çıkan akıllı cihazda çözünürlük artmaktadır. Bu artış ise mobil uygulama geliştiricilerini her cihaza uygun uygulama yapmaları konusunda biraz da olsa zorlamaktadır.

4- Basit Olun

Mobil uygulamaların asıl amacı insanlara kolaylık sağlamaktır. Bu nedenle tıpkı bir labirent gibi kafa karıştıran tasarım veya içeriklerden uzak durmak gerekir. Zaten yapılan araştırmalardan da anlaşılacağı üzere insanlar ilk olarak basit kullanılan mobil uygulamaları tercih etmektedir.

5- Etkileşim Planı Yapın

Yapım aşaması sona erip sanal mağazada yerini alan mobil uygulama için akıllıca etkileşim planı yapılmalıdır. Mantıksız yapılan etkileşim planları mobil uygulamanın bizlere sunduğu fırsatları çöp eder. Bu nedenle üzerinde iyice düşünüp etkili bir etkileşim planı oluşturmalısınız. 

Aforsoft Yazılım ve Danışmanlık olarak İzmir Karşıyaka’da hizmet vermekteyiz. Mobil uygulama hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.