Mobil Uygulama Nedir?

Akıllı telefon, tablet, bilgisayar gibi mobil cihazlarda çalışmasına yönelik kodlar yardımıyla yapılan yazılımlara mobil uygulama denmektedir.

Yapılan sayısız araştırma sonucu insanların boş zamanlarının çoğunu mobil uygulamalarda vakit geçirerek harcadığı gözlenmektedir. Ayrıca çoğu insanın oldukça sık vakit harcadığı bilinen mobil uygulamalara her geçen gün büyük firmalar tarafından büyük yatırımlar yapılmaktadır.

Yapmak istediğiniz uygulamanın iphone, ipad gibi cihazlarda çalışmasını istiyorsanız IOS tabanlı ya da android cihazlarda çalışmasını istiyorsanız android tabanlı olmasına dikkat etmelisiniz. 

Aklınıza gelen her türlü konu hakkında mobil uygulama yapmanız mümkündür. Fakat konu bakımından istenilen mobil uygulamayı yaparken dikkat etmeniz gerek temel nokta kullanılacak olan işletim sistemine uygun olmasıdır.

En Bilinen Mobil Uygulama Kategorileri

- Eğlence uygulamaları

- Eğitim uygulamaları

- Sağlık uygulamaları

- Yiyecek ve içecek uygulamaları

- Müzik uygulamaları

- Alışveriş uygulamaları

- Kitap uygulamaları

- Gazete uygulamaları

- Navigasyon uygulamaları

- Video ve resim uygulamaları

- Sosyal ağ uygulamaları

- Hava durumu uygulamaları

- Ticari uygulamalar

Mobil Uygulamalara Neden İhtiyacımız Var?

Günümüzde oldukça yaygın olan ve gün geçtikçe daha da yaygınlaşan mobil uygulamalar bize web sitelerinde çok daha yakın bir konumdadır. Çünkü yapmak istediğimiz bir işi herhangi bir mobil uygulama ile yapmak istediğimizde kullanmış olduğumuz akıllı cihazı çıkartıp mobil uygulamanın sembolüne basarak kolayca işimizi halledebiliriz.

Ayrıca indirimler, kampanyalar, duyurular gibi bilgiler mobil uygulamamız sayesinde bize bildirim göndererek olaylardan fazlan işlem yapmadan haberdar olmamızı sağlar.

Mobil uygulamaların en bilindik kullanım amaçlarından biri de firmaların müşterileri ile sıkça iletişime geçerek hedef kitlelerini büyütme çabalarıdır. Yani kısacası mobil uygulamaları firmalar bir pazarlama aracı olarak kullanmaktadır.

Nasıl Mobil Uygulama Geliştirilir?

1- Nasıl Bir Uygulama İstediğinize Karar Verin?

İnsanlar neden benim uygulamamı tercih etmeli?

Uygulamam hangi amaca hizmet etmeli?

Neyi başarmak istiyorum? Gibi sorulara öncelikle cevap bulmanız gerekmektedir. Eğer kendinize bir amaç belirlemediyseniz hangi konu hakkında bir uygulama geliştirirseniz geliştirin başarı elde etmeniz oldukça düşüktür. 

2- Fikri Görselleştirmeye Çalışın

Az çok kafanızda belirlediğiniz ve olmasını istediğiniz konular doğrultusunda fikirlerinizi somutlaştırmaya çalışın. Böylece bir taslak oluşturmuş olursunuz. Bu da size ileride sahip olacağınız mobil uygulamanın azda olsa nasıl bir şekilde sonuçlanacağını göstermiş olur.

3- Detaylı Araştırma Yapın

Rakip uygulamaları inceleyerek kullanıcılardan gelen yorumları değerlendirin. Kafanızda oluşan fikrin başka birinin aklına gelme olasılığı oldukça yüksektir. Bu yüzden hemen pes etmeden beyin fırtınası yaparak çok daha mantıklı fikirlerin oluşmasına neden olabilirsiniz. Kendi istediğiniz özellikleri oluşturana kadar yılmadan ve yorulmadan araştırma yapmaya devam etmelisiniz. Bu sayede kendi özgün uygulamanızın bir kısım özelliklerini belirlemiş olursunuz.

4- Fikrinizi Çizin

Kafanızda az çok belli bir fikir oluştuğu zaman. Ya teknolojik bir ortamda ya da herhangi bir kâğıt yardımı ile fikrinizi somutlaştırmaya çalışın. Ayrıca bu sayede fikriniz hayata geçirildiği zaman nasıl bir halde olacağını az da olsa görmüş olursunuz. Bu da size devam etmek için motivasyon verir.

5- Altyapıya Karar Verin

Bir önceki madde de bahsettiğimiz taslağı oluşturduktan sonra bir diğer aşama olan altyapıya karar vermek geliyor. Bu aşamada belirlemiş olduğunuz taslağa görevler vermeniz gerekiyor. Yani bir nevi bu maddeye işlevsellik vermekte diyebiliriz.

6- Tavsiyelere Açık Olun

Bu kısımda ailenizden, arkadaşlarınızdan veya takipçilerinizden uygulamanızın bu aşamasına kadar yapmış olduğunuz işler hakkında yapıcı tavsiyeler vermelerini isteyin. Bu sayede sizin farkında olmadığınız bazı sorunları görmüş veya uygulamanıza yeni fikirler eklemiş olursunuz.

7- Birleştirmeleri Yapın

Hem yakınlarınızdan aldığınız tavsiyeler doğrultusunda hem de kendi karar verdiğiniz fikirler yardımıyla uygulamanızı birleştirmeniz gerekmektedir. Birleştirdiğiniz zaman gerekli düzenleme ve değiştirmeleri yaparak uygulamanızın son aşamalarını hazırlamalısınız. 

8- Arayüzünü Tasarlayın

Bu aşamada uygulamanın nasıl kullanılması gerektiğini ya da kullanıcıların merak edeceği soruları cevaplayarak bir nevi uygulamanın nasıl kullanılması gerektiğine dair aldığınız tavsiyeler ve kendi fikirleriniz doğrultusunda yönlendirmeleri yapın.

9- Test Edin

Uygulamanızda oluşabilecek aksaklıkları test edip kullanıcıları kötü etkilememek için çözüm yolları bulmalısınız. 

10-Uygulamayı Yayınlayın

Google play’e çok kolay bir şekilde uygulama yüklenirken IOS’un bu konuda daha kontrollü olduğu bilinir. Bu kontrol ortalama bir hafta sürebilir. Uygulamanız yüklendikten sonra kullanıcılara sunulur.


Aforsoft Yazılım ve Danışmanlık olarak İzmir Karşıyaka’da hizmet vermekteyiz. Bu konu hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Tıklayınız.