Google Algoritmaları Nasıldır?
SEO ile yakından alakalı olan algoritmalar web siteler ile ilgilenen herkesin bilmesi gerekmekte olan önemli husustur. Web siteler ile uğraşıyorsanız SEO hakkında bilgi sahibi olmanız gerekmektedir.
Web site yapmak ile iş bitmiyor. SEO çalışmaları web sitelerin yapılması sonrasında yapılacak önemli prestij çalışmalarıdır. SEO bilmek büyük önem taşır. SEO çalışmalarını Google’ın istediği kriterler eşliğinde gerçekleştirmemiz gerekmektedir.
Google bizlere bazı algoritmalar oluşturmuştur. Google algoritmalar; web sitenizin ön plana çıkmasını kolaylaştıracak kural dizisidir.
Web sitenize indekslenmek için gelen botların sahip olduğu matematiksel denklemler ile web sitenize vermiş olduğunuz önemi test ederek web sitenizin arama motorları üzerinde yer alacak olan sıralamasını belirlemektedir.
Web sitenizin Google algoritmaları içinde üst sıralarda yer almasını istiyorsanız bu kurallar bütününü takip ederek üst sıralara çıkmayı kolaylaştırabilirsiniz. Bu kuralların farklı adları bulunmaktadır. İşte o Google Algoritma listesi;
• Panda,
• Penguin,
• Pirate,
• Hummingbird,
• Pigeon,
• Mobilegeddon,
• Rankbrain,
• Possum,
• Fred
1-Panda;
Resmi çıkış tarihi 24 Şubat 2011 olan Google Panda algoritması; web sitelerin içerik ve kalite skorunu belirlemek için kullanılmakta olan düşük kaliteli spam olarak algılanabilen ve zayıf içeriklere sahip web sitelerin sıralamalarını düşürmektedir.
Panda, Google Algoritması içinde başlarda filtre görevi görmekteydi. 2016 yılının başlarında tamamen algoritmalar içine yerleştirilmiştir. Panda arama motorları üzerinde gerçekten eş zamanlı etki etmemektedir. Artık çok daha hızlı bir biçimde etki ederek web sitelere tepki gösterebilmektedir.
Riskli durumlar nelerdir?
• Kopyalanan içerik,
• İntihal (başkalarının içeriklerini kaynak göstermeksizin kullanmak),
• İçeriklerin zayıf olması,
• Kullanıcılar tarafından oluşturulan spamlar,
• Anahtar kelime doldurma,
• Kullanıcı deneyiminin kötü olması gibi özelliklere sahip web siteleri risk içinde yer almaktadır.
2-Penguin;
Resmi çıkış tarihi 24 Nisan 2012 olan Penguin Google Algoritması, spam ve manipülatif link profillerine sahip web sitelerin sıralamalarını düşürmek gibi hedefi vardır.
Google Penguin doğallık dışı link profiline sahip web sitelerin genellikle spam teknikler kullanarak web sitelerini tespit ederek sıralamalarını düşürmeyi hedeflemekte olan bir algoritmadır.
2016 yılından beri Penguin, Google temel sıralama algoritmaları içinde yer almaktadır. Gerçek zamanlı olarak etki etmektedir. Artık çok daha hızlı şekilde etkisini görmekteyiz.
Riskli durumlar nelerdir;
• Düşük kaliteye sahip web siteler içinden gelmiş olan linkler,
• Yalnızca SEO çalışmaları için link oluşturma amacı ile oluşturulan linklerden gelmiş olan linkler,
• Konuları uygun olmayan web sitelerden gelmiş olan linkler,
• Ücretli şekilde oluşturulan linkler,
• Çapa metnin aşırı şekilde optimize edilmiş linkler
3-Pirate;
Ağustos 2012 tarihinde çıkarak Ekim 2014 yılında yayınlanan Pirate Google algoritması telif hakkı ihlali gerçekleştirmiş olan web sitelerin sıralamalarını düşürmek gibi bir amacı bulunmaktadır.
Google’in Pirate güncellemesi, sayısız telif hakkı ihlalinde bulunmuş olan web sitelerinin Google arama motoru sonuçları için geri plana atması için tasarlanmıştır.
Bu güncellemeden etkilenen web sitelerin birçoğu; film, müzik, kitap gibi korsan içeriklere sahip olan web siteleridir.
Özellikle torrent web sitelerini etkileyerek yayım tarihi içinde etkisini göstermiştir. Fakat her gün benzer içerikle açılan web sitelerinin hepsini takip edebilecek kadar güçlü değildir.
4-Hummingbird;
22 Ağustos 2013 yılında çıkış yapan Hummingbird Google algoritması arama motoru sorguları içinde gerçekleştirilen en temel algoritma güncellemesidir.
Bu güncelleme arama yapan kişisinin düşüncesini analiz ederek düşünce ve niyetine göre kullanıcıya bağlamsal sonuçlar sunmayı amaçlamaktadır.
Anahtar kelime ne kadar önemli olsa da Hummingbird aramayı yapan kişinin niyetini daha güçlü kılmaktadır.
Doğrudan anahtar kelime odaklı sonuçlar oluşturmak yerine eş zamanlı sözcükler ile sonuçlar oluşturmaktadır. Yapılan aramalarda anahtar kelimelerin çıkan sonuçlar içinde yer alma kuralı bu yollar ortadan kalkmaktadır.
Tehlike oluşturabilecek durumlar;
• Doğrudan anahtar kelime odaklı oluşturulan çalışma,
• Anahtar kelime doldurma gibi yöntemlere başvurmak
5-Pigeon;
Resmi çıkış tarihi 24 Temmuz 2014 olan ve 22 Aralık 2014 yılında yayımlanan Yüksek kaliteye sahip yerelleşmiş olan arama motoru sonuçlarını sunma şeklinde hedefleri vardır.
Google Pigeon Algoritması aslında İngilizce dilinde olan sonuçları etkilemekte olan bir güncelleme olmuştur. Aramayı yapmakta olan kişilerin konumuna yönelik uygun sonuçları oluşturabilmek için geliştirilmiştir.
Google’a göre Pigeon algoritması yerel ile temel algoritmalar arasında yer alan bir köprü görevi görmektedir. Bu nedenle yerel ve yerel olmayan arama motoru sonuçlarını göre SEO çalışma faktörlerinin aynı olduğu düşünülmektedir.
Konum ve güncellemeleri hesaba katarak arama motoru sıralamalarını etkilemekte olan bir faktör etkisindedir.
Pigeon algoritması, arama motoru sonuçlarının %50 gibi bir oranını etkisi altına almaktadır. Yerel web sitelerin üst sıralara çıkmalarını sağlamıştır.
Tehlikeli olabilecek durumlar;
• Optimizasyon yönünden zayıf olan sayfalar,
• Google My Business sayfası üzerinde yanlış yapılandırma,
• Jeolojik tutarsızlık bulunması,
6-Mobilegeddon;
21 Nisan 2015 yılında resmi çıkış yapmaktadır. Google’ın mobil kullanıcı dostu güncellemesi olan Mobilegeddon mobil aramaları sırasında üst sıralarda yer alacak web sitelerin mobil için iyileştirme çalışmaları yapmış olanların üst sıralarda yer almasını sağlamak için oluşturulan güncellemesidir.
Bu güncelleme mobil uyumlu olmayan web sitelerin sıralamasını düşürerek onları bir nevi cezalandırmaktadır.
Mobilegeddon güncellemesi yalnızca mobil aramaları etkilemektedir.
Mobil uyumsuzluk web site sıralamaları içinde önemli bir faktördür. Web siteniz mobil cihaz dostu olmasına karşın mobil uyumlu değilse problem yaşayabilirsiniz.
Bütün testlerden geçmiş olmanıza karşın istediğiniz sıralamaya dâhil olamıyorsanız tekli testlere başvurmanız gerekmektedir.
Tehlikeli durumlar;
• Web sitelerin mobil uyumlu olmaması,
• Uygunsuz görüntülerin bulunması,
• Okunması zor olan içeriklerin varlığı,
• Aşırı miktarda eklenti kullanımı
Mobil uygulama geliştirme aşamalarını detayları ile incelemek için tıklayınız.
7-RankBrain;
26 Kasım 2015 yılında çıkış yaparak uygunluk ve makine öğrenimi ile daha iyi sonuçlar oluşturmayı amaçlamaktadır.
RankBrain bir çeşit makine öğrenim sistemidir. Bu sistem Google sorgularını anlamaya yardımcı olmaya yönelik geliştirilerek arama sonuçlarını anlaya yardımcıdır.
RankBrian içinde sorgu anlama bileşeni bulunuyor olsa da sıralama oluşturma bileşeni de bulunmaktadır.
RankBrian hakkında öğrendiğimiz bilgilere bakacak olursak geleneksek SEO faktörlerine kısmen uyumlu haldedir. Bu sistemin farklı faktörleri de hesaba katıntı söyleyebiliriz. RankBrian sayfaları uygunluk açısından belirledikten sonra öne çıkan niteliklerini inceleyerek arama motoru sıralamaları üzerinden uygunluk düzeyine göre bir sıraya yerleştirmektedir.
Tehlikeli olabilecek durumlar;
• Sorgu odaklı uygunluk özelliğine yetersizlik,
• Kullanıcı deneyiminde ki olumsuzluk
8-Possum;
1 Eylül 016 yılında çıkış yapan Google algoritması olan Possum, arama yapan kişilerin iletişim adresine bağlı şekilde daha iyi ve kaliteli içerik göstermek şeklinde hedefleri bulunmaktadır.
Possum algoritme güncellemesi aslında Google’ın yerel sıralama filtrelerinde gerçekleştirmiş olduğu son değişikliklerden birinin adıdır. Possum yayınlanması sonrasında Google arama yapmakta olan kişilerin fiziksel konumlarına ve sorgu cümlelerine göstermiş olduğu biçime göre daha çeşitli sorgular oluşturmaktadır.
Possum; fiziksel olarak alan dışı olan işletmelerin sıralamalarını da beraberinde iyileştirmiştir. Artık işletmenizi farklı şehirlerden insanlara gösterme imkânınız bulunmaktadır.
Farklı işletmeler ile aynı adresi paylaşmakta olan şirketler arama sonuçları sıralamalarında gerilemektedir.
Tehlikeli olabilecek durumlar;
• Benzer işletmeler ile aynı adrese sahip olmak,
• Arama sıralamasını paylaşmakta olan kişilerle yakın konum içinde yer almak.
9-Fred;
8 Mart 2017 tarihinde çıkış yapan Google algoritması Fred’in amacı reklamlar ile gelir sağlamaya çalışan düşük kaliteye sahip arama sonuçlarını kaldırmaktır.
Google’in en önemli algoritma güncellemesi olma niteliğindedir. Google tarafından oluşturulmuş olan ancak detaylandırılmayan bir algoritma güncellemesidir.
Google Fred algoritmasının yalnızca site yöneticisi klavuzunu ihlal etmekte olan web sitelerini hedefleyen bir algoritma güncellemesi olduğunu açıklamıştır.
Ancak Bu algotirmadan etkilenen web sitelerini incelediğimiz zaman en çok darbeyi reklam ve ortaklık programları üzerinden gelir elde etmeyi amaçlayan düşük kaliteli blogların olduğu tespit edilmiştir.
Tehlike oluşturabilecek durumlar;
• Düşük kaliteli reklam odaklı içerikler,
• Ortaklık için oluşturulan zayıf nitelikli içerikler
Bu içeriğimiz ile kullanıcıların güzel deneyimler kazanmaları için Google tarafından yayınlanmakta olan ve sıklıkla yenilenen algoritmaları açıkladık.
Google Algoritmalarını inceledik ve çalışma prensiplerini anlattık. Bu algoritmalar SEO çalışmaları için büyük önem taşımaktadır.
Profesyonel SEO çalışmaları hakkında detaylı bilgi almak için lütfen tıklayınız.