SEO için anahtar kelime taraması nasıl yapılır?

Anahtar kelime taraması ile SEO çalışmalarınızdan verim almak istediğinizde kaybedecek zamanınızın olmadığı anlamına gelmektedir. Anahtar kelime taraması yapmak için belli bir format bulunmamakla birlikte her bir rehber farklı yönlendirmelerde bulunmaktadır. 

Her rehberin kendine has avantaj ve kolaylıkları bulunmaktadır. Hangi alanda anahtar kelime taraması yapmak istiyorsanız onu tercih etmeye özen göstermeniz gerekmektedir. Anahtar kelime tarama çalışmaları dört farklı kriter düşünülerek şekillendirilmektedir. 

Web siteniz – sayfa miktarı, içerik kalitesi

Hedefleriniz – trafik, satış, markalaşma

Bütçeniz – kaynak ve süre sınırı

İçinde Bulunduğunuz Sektör - rekabet durumunuz

Her alan için geçerli olan bir rehber bulabilmek oldukça zordur. Anahtar kelime taraması google üzerinden sahip olduğunuz trafiği arttırmaya yöneliktir.

Anahtar kelime taramasının doğru yapılması ardından sahip olacağınız trafik ilerleyen günler içinde hızla artış gösterecektir. 

1-Çekirdek anahtar kelimeler ile başlayın

Çekirdek anahtar kelime taraması yapmak anahtar kelime taramasının temelini oluşturmaktadır. Bu tip anahtar kelimeler niş ve rakip analizi konusunda oldukça büyük fayda sağlamaktadır. 

Online platformlar içinde tanıtmak istediğiniz bir ürün ya da hizmetiniz mevcut ise çekirdek anahtar kelimeler o ürünü tanımlayacak ve insanların arama esnasında kullanması amaçlanacaktır. 

Samsung cep telefonları için kullanılacak aksesuarlar satan bir online mağaza açmak istiyorsanız Google ile taranacak kelimler;

Samsung cep telefon aksesuarları

Samsung aksesuar

Samsung için aksesuar

Her şey görüldüğü gibi son derece nettir. Ortalık programının kullanılacağı bir web site oluşturmak istiyorsanız farklı bir yol izlemeniz gerekebilir.

Önce Para Kazanma Yaklaşımı

Para kazanma yöntemlerini araştırmak yapılacak ilk adımdır. Ürün veya teklif ile başlangıcı yapabilirsiniz. Yapılmakta olan seçimlere yönelik tarama sorgularını düşünebilirsiniz.

Niş Odaklı Yaklaşıma

Oldukça geniş çaplı anahtar kelimeleri araştırarak başlayabilirsiniz. Ardından ilgi duyulan kısımları belirleyene kadar seçeneklerinizi daraltabilirsiniz. 

2-Anahtar kelime fikirleri oluşturma

Çekirdek anahtar kelime belirlemesi anahtar kelime çalışmalarının tamamına yeterli gelmemektedir. Buz dağının görünmeyen kısımlarını da düşünmeniz gerekmektedir. 

Sonraki adımlar için kelime taraması yapmaya devam etmeniz gerekmektedir. Bu sayede insanların Google ile neler taradıklarını görebilirsiniz. 

Sıralama Elde Ettiğiniz Anahtar Kelimeleri Bulun

Aktif bir web site sahipseniz birkaç kelime için Google içinde sıralamaya sahip olabilirsiniz. Anahtar kelimelerden hangilerini kullanarak sıralama elde ettiğinizi bulmak anahtar kelime çalışmaları için büyük önem taşımaktadır. 

Bu adım için Google Search Console üzerinden uygun raporu elde edebilirsiniz. Performans raporunu inceleyerek hangi anahtar kelimeler ile hangi pozisyonlarda yer aldığını görebilirsiniz. 

Rakiplerinizin Sıralama Elde Ettiği Anahtar Kelimeleri Bulun

Bulunduğunuz alan içinde rakiplerinizin sizin hedeflediğiniz olduğunuz konuma çoktan gelmişlerdir. Bu durum için anahtar kelime araştırması yapmak çok yerinde bir karar olacaktır. 

Anahtar kelime taraması ile rakiplerinizin elde ettiği başarıyı yakalamak için kullandığı anahtar kelimeleri bilmeniz gerekmektedir. 

Rakiplerinizin kimler olduğu hakkında bir fikriniz yoksa elde ettiğiniz çekirdek anahtar kelimeleri Google’a yazarak kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Sıralama sahibi olan her web sitesiz sizin rakibinizdir. 

Bazı durumlarda tek bir rakip bile ihtiyacınız olan tüm anahtar kelimeleri sizlere sunabilmektedir. 

Anahtar Kelime Araçlarını Kullanın

Rekabet analizi içinde bulunduğunuz anlarda iyi anahtar kelimelerle dolu bir dosyanın elinizde bulunması gerekmektedir. İçinde yer almış olduğunuz sektörde lider konuma yükselmek gibi bir amacınız varsa bu strateji sizin için yeterli olmayacaktır. 

Bu nedenle rakiplerinizin sahip olduğu anahtar kelimeleri ortaya çıkarmanız gerekmektedir. 

Niş Üzerine Dersinizi Çalışın

Bulunduğunuz sektörü doğru analiz etmek için çok sayıda anahtar kelimeye ihtiyaç duyarsınız. Bunu yapabilmek için;

Potansiyel müşterilerinizi tanımaya çalışmalısınız. Kimler olduklarını, neleri hedeflediklerini, neleri önemsediklerini öğrenmeniz gerekmektedir.

Mevcut müşterileriniz ile konuşmalısınız. Tanımalı ve kullandıkları dili öğrenmeniz gerekmektedir. 

İçinde bulunduğunuz sektörde tüm topluluklarda ve sosyal medya içinde aktif şekilde yer almanız gerekmektedir. 

3-Anahtar kelimeleri anlama

Doğru stratejileri uygulama yolunda gitmek istediniz zaman karşınıza binlerce anahtar kelime çıkacaktır. Bu kelimelerden hangilerinin işinize yarayıp yaramadığını belirlemeniz gerekmektedir. 

Arama Hacmi

Arama hacmi; belirli bir anahtar kelimenin aranma talebinin ortalamasını göstermektedir. Google kullanıcılarının bu kelimeyi ne sıklıkla taradıklarını merak ettiğiniz zaman göz atmanız gereken kısımdır. 

Arama hacmi değerleri yıllık olarak ele alınmaktadır. Anahtar kelimenin mevsimsel şekilde belli dönemler içinde daha fazla ilgi çektiği gözlemlenmektedir.

Daha fazla ilgi çekebilmek için çok daha kapsamlı araştırmalar içinde bulunmanız gerekmektedir. Son olarak gerçek arama trafiğinin arama hacmi değerlerinin yansıtmayacağını unutmamanız gerekmektedir. 

Tıklamalar

Kelimeler içinde bulunan yüksek arama hacmi sizleri kesinlikle yanıltmamalıdır. Bu sorguları Google ile otomatik yapmış olduğunuz zaman cevapların karşınıza direkt çıkması sebebiyle insanlar doğru arama yaparak herhangi bir yere tıklama ihtiyacı hissetmeyeceklerdir. 

Trafik Potansiyeli

Arama hacmi ve tıklamalar belli anahtar kelimelerin trafik ve popülerlik kazandırdığını bileniz gerekmektedir. İnsanların farklı taramalar yapmalarına rağmen benzer sonuçlar elde ettikleri görülmektedir. 

Seçilmiş olan anahtar kelimelerin aranma hacmi farklılık gösteriyor olsa bile aynı yönü göstermeleri nedeniyle ilk sayfada gösterilerek trafik değeri sunulabilmektedir. 

Anahtar Kelime Zorluğu 

Anahtar kelime zorluğunu anlayabilmek için en kolay ve doğru yöntem arama sonuçlarını elle incelemek, SEO deneyimlerinden faydalanmaktır. 

Her anahtar kelimeyi bu yöntem ile bizzat incelemek zor olması nedeniyle bu konuda çeşitli araçlardan fayda sağlayabilirsiniz. 

Anahtar kelimelerin yüksek rekabet oranına sahip olması o kelimeden vazgeçmeniz demek değildir. Her şey bir çeşit denge meselesidir. 

Bazı anahtar kelimeler ile sıralama elde edebilmek son derece kolaydır. Ancak gelen ziyaretçilerin müşteri olmama durumu olabilmektedir. 

Tıklama Başına Maliyet

Reklamcılar için önem taşıyan bu özelliktir. Ancak profesyonel SEO çalışması yapan kişilerin çoğu tıklama başına maliyet değerinin anahtar kelimelerin ticari değerlerinin ortaya çıkaracağı nitelikte olduğuna inandırması gerekmektedir.

4-Anahtar kelime listesi gruplandırma

Çeşitli anahtar kelimelere sahip olmanıza karşın en iyi ve en yüksek değere sahip olan anahtar kelimeleri bulmanız gerekmektedir. 

Ana Konuya Göre Gruplandırma

Anahtar kelimeleri tek sayfaya indirgemek artık geride kalmış olan bir yöntemdir. Tek sayfa içinde çok çeşitli anahtar kelime kullanılabilmektedir. 

Birbiri ile bağlantıda olunan bu anahtar kelimeler için farklı sayfalar oluşturmanıza gerek yoktur. Onları tek yazı ile hedeflemeniz gerekmektedir. 

Anahtar kelimeden belirli bir yazı içinde bahsetmiş olmanız onun sıralama elde edebileceğini unutmamalısınız.

Amaca Göre Gruplandırma

Anahtar kelimeleri mantıksal olarak sıralamanın ardından onları amaçlarına göre gruplandırmanız gerekmektedir. Google üzerinde gerçekleştirilmekte olan her arama ardında bir niyet bulunmaktadır. 

Bir aram sorgusu ardında yer alan niyeti anlamak için Google üzerinde arama yaparak ilk sırada çıkanlara göz atmanız gerekmektedir. 

İlk çıkan sonuçlar içinde genellikle kullanıcı isteği ile örtüşmekte olan sonuçlar yer almaktadır. 

İş Değerine Göre Gruplandırma

Bu tip gruplandırma yöntemi aslında niyete göre gruplandırma yöntemine benzerlik göstermektedir. Bu yöntem içinde işletmenize en fazla yatırım getirisi sağlayacak olan niyet ortaya çıkarmaktır. 

Pazarlama bütçenizin fazlalığı elinizde yer alan her durumu kullanmanızı gerektirmektedir. Ancak işletmelerin büyük çoğunluğu lüks durumları kullanmakta güçlük çekmektedir. 

Hangi anahtar kelimenin işletmeniz için değer kazandıracağını belirlemeniz gerekmektedir.