Persona nedir? Nasıl oluşturulur? E-ticaret stratejiniz için nasıl fayda sağlar?

E-ticaret sitenizin hazırda yer alan bir müşteri kitlesi vardır. Hedef kitle olarak belirlemiş olduğunuz müşteri kitlenizde bulunmaktadır. Dijital pazarlama çalışmalarında belirlemiş olduğunuz hedef kitleye yönelim sağlayarak satış başarısı kazanmanız olasıdır. 

Persona nedir?

Persona, yapacağınız dijital pazarlama stratejinize yön vermektedir ancak bahsedilen çalışmalara başlamadan önce belirlemeniz gerekir. Çeşitli kişisel kriterler doğrultusunda belirlenmiş karakteristik özellikler taşımakta olan müşteri profillerine “persona” denilmektedir. “Karakter” ve “Kimlik” anlamına gelen bu kelime ortalama müşteri profilinize sahip kişileri belirtir.

Çeşitli araç ve analizlerden fayda sağlayarak oluşturulmuş bu hayali kimlik kurgusunu oluşturduğunuz karaktere aittir. Ancak müşterinizi tanımak ve etkileşim sağlamak açısından oldukça faydalıdır. E-ticaret dünyasına henüz yeni adım atmış kişilerinde kullanabileceği bir yöntem olup aktif hizmet vermekte olan e-ticaret sitesi sahiplerinin yeni müşteri kazanımlarını sağlayacaktır.

Persona nasıl oluşturulur?

Hedef kitlenizi oluşturacak müşteri profiliniz içinde personadan faydalanabilirsiniz. Kurgusal bir karakter oluşturacağınız konusunda hem fikiriz ancak bu karakteri gerçek bir kişiye dönüştürmeniz gerçek temsil edeceği bireyleri tanımlamak için oldukça fayda sağlayacaktır. Bu sebeple persona oluşturulması için öncelikle bir kimlik kartı meydana getirilir ve kişiye isim verilerek bir fotoğraf eklenir. Veri analiziyle oluşan bilgilerden yola çıkarak müşterinizin hayali karakteri şekillenir.

Demografik özellikler;

Persona oluşturulmasına yüzeysel başlamakta fayda vardır. Demografik özellikler yüzeysel kimlik oluşumu için kullanılabilir. Fotoğraf ve ismi de demografik özelliklerden faydalanarak oluşturmanız mümkündür. Demografik özellikleri sıralamak gerekirse,

Cinsiyet,

Yaş,

Medeni durum,

Coğrafi konum,

Aylık gelir,

Eğitim düzeyi.

Hedef kitlenin istek ve ihtiyaçları;

Personanızın hangi ihtiyaçlar sebebiyle internetten alışveriş yapmakta olduğunu bu alışveriş sürecinde ne tip davranış sergilediğinin analizi, müşterilerinizin beklentisini karşılamanızı sağlayabilir. İlgisini çeken ürün gruplarını ve bu ürünleri hangi şartlar altında incelemekte olduğunu örenebilirsiniz. 

Kullanıcı şikayetleri ve beklentileri;

Oluşturduğunuz karakterin negatif tepkileri, e-ticaret sitenizin ilerleyişi açısından önem taşır. Bu sebepler oluşturacağınız müşteri profilinde mutlaka şikâyet ve itirazlara da yer vermeniz gerekmektedir. Personananızın web sitenizi hangi durumlar karşısında yetersiz gördüğünü, memnuniyetinin sağlanmadığı ve genel çerçeve içinde beklentilerini listeleyerek gelişim haritanızı meydana getirebilirsiniz.

E-ticaret siteleri persona stratejisinde nasıl fayda sağlar?

e-ticaret sitenizde satış arttırmak adına çok çeşitli strateji geliştirebilirsiniz. Bu stratejileri belirlerken çeşitli kaynaklara ihtiyaç duyarsınız. Persona bu hususta sizi beslemektedir. Stratejinizden aldığınız sonuçlarda persona etkisi oldukça fazladır. Yarattığınız kimlik ile işi şansa bırakmak yerine o şansı siz oluşturursunuz. 

Doğru ürün stratejileri belirlemek;

Ürün yelpazenizi genişletme düşünceniz varsa yaratmış olduğunuz karakterin istek ve ihtiyaçlarına bakabilirsiniz. E-ticaret siteniz içinde müşterilerinizin ilgisini çekmeyen çeşitli ürünler yer alıyor olabilir. Müşteri sürekliliği sağlamak için ürün stratejinizi doğru belirlemeniz gerekmektedir. 

Fiyatlandırma stratejisini oluşturmak;

Persona oluştururken aylık gelir düzeyini belirlemeniz gerektiğini söylemiştik. Benzer biçimde ortalama sepet tutarı gibi maddi kriterlere sahip personanız bulunuyorsa fiyatlandırma konusunda müşteri kaybetmemek adına fiyat ve maddi konuları dikkate almanız gereklidir. 

Marka stratejinize karar vermek;

Marka stratejiniz, e-ticaret sitenizin marka olarak müşterileriniz tarafından belirlenen kalite, güven ve değer arttıran çalışmalarını oluşturur. Stratejinizin etkileri markanızın her kısmında görünür olmalı, kullanıcı beklenti istek ve taleplere kendine özgü biçimde yanıt verebilmeli. Markanızın kurumsal kimliğiyle oluşturduğunuz müşteri personanız birbiri ile uyum içinde olmalıdır. 

İçerik stratejinizi ve marka dilini oluşturmak;

Persona size e-ticaret siteniz içinde yer alan hangi kısmın ya da özelliğin iyi olduğunu söyler. Yarattığınız karakterin hangi ürün ve içeriklerde daha fazla vakit geçirdiğini görerek hangi ürün ve hizmetlerin daha dikkat çekici olduğunu görebilirsiniz.

Kullanıcı deneyimini iyileştirmek;

Persona stratejinizden fayda sağlayarak marka değeri, satış ve gelirinizi arttırmanız mümkündür. Bu kısımlar için yapılan iyileştirmelerde önemlidir ancak müşteri memnuniyeti hepsinin üstünde önem taşır. Müşteri memnuniyeti sağlamak için daha iyi kullanıcı deneyimi oluşturmanız gereklidir. Karakterinizi şikâyet edebilir biçimde oluşturduysanız bu konuda size oldukça fazla destek verecektir. Şikayetler sonucunda e-ticaret siteniz üzerindeki eksik giderimi yaparak kullanıcı deneyimini iyileştirebilirsiniz.