Özel yazılım yaptırmadan önce bilmeniz gerekenler nelerdir?

Özel yazılım yaptırmak istiyorsunuz değil mi, peki nasıl bir işe başlamak üzeresiniz? Bu konu hakkında hiçbir fikriniz olmayabilir. 

Yaptırmak istediğiniz iş ile ilgili araştırma yapmanız gerekmektedir. Ön hazırlık olmadan başlanan yazılım projeleri ne yazık ki olumsuz sonuçlar oluşturmaktadır. Zaman ve maddi kayıpların an sıra hayal kırıklığı yaşayarak gelecek planlarınızın aksamasına neden olarak girişmiş olduğunuz işlerin başarısız sonuçlar oluşturabilir. 

Tüm bunlar düşünüldüğünde yazılım projelerine başlamadan evvel yapılması gerekli olan birtakım girişimler bulunmaktadır. Bu ön çalışmalar yazılım projeniz açısından kritik önem taşımaktadır. 

Okumayı ve Yazmayı Sevin

Günümüz teknolojisi düşünüldüğünde anında yazışma sağlamak çok sıradanlaşmıştır. 

Atılan maillerin müşteri olan kurum ya da kişi tarafından okunmama durumu yazılım işleyişi açısından sıkıntılı bir durumdur. Mail uzun olması sebebi ile okunmama durumları ile karşılaşıldığı zaman proje hızı kesilerek eksik oluşturulması sağlanabilecek bir durumdur.

Binlerce yıl öncesinde ilk insanların mağara duvarlarına çeşitli yazı ya da resimleri ile yazmak zorunda kalan ilk insanlara oranla yaşanılan bu okuma yazma alışkanlığının olmayışı 21. Yüzyıl teknolojimiz için üzücü bir durumdur. 

Yazılım; yazarak çalışılması mecbur olan bir çalışma gerektirir. Yazılım geliştirecek olan firma ya da kişilerin anlayacağı bir dil kullanarak iletilen ön hazırlık neticesinde doğru bir ilk adın atılmış olacaktır. 

İsteklerinizi Listeleyin

İstek listeleme işlerini yazılım firmanız ile etkileşime girmeden evvel belirlemeniz gerekmektedir. 

Projeden beklentileriniz istekleriniz gibi detayları bu liste içinde detaylı şekilde belirtmeniz gereklidir. İşletme olarak belirlediğiniz bu listeyi çalışanlarınız ile incelenmesi ardından yazılım firmanız ile üzerine konuşmak ve fikir alışverişinde bulunmak proje işleyiş hızını arttırması açısından büyük önem taşır. 

Planlı Olun

Proje genel haritası oluşturulması ardından yazılım geliştirici firma ile birlikte genel haritanın ana hatlarını netleştirmeniz gerekmektedir. Bu kısım için önemli kısımları atlamamak gözden kaçırmamak büyük önem taşımaktadır. 

İşletmeniz içinde geliştirilmesi gereken kısım hakkında sorun yaşayan kişilerle etkileşim içinde bulunarak planlama yapmalısınız.

Yazılım Geliştirme Ekibine Zaman Ayırın

İşletmeniz için önemli olan bir proje üzerinde çalışan yazılım firmasına vakit ayırmanız gerekmektedir. 

Verimsiz geçen iş toplantıları vakit kaybından başka bir şey değildir. Gün içinde gerçekleştirilebilecek olan önemsiz telefon görüşmelerini ciddi kararlar alınması sırasında gerçekleştirmek işletmenizin ciddiye alınmasını engelleyerek önemli konuları kaçırmanıza neden olacaktır. 

Karşınızda sizi işletmeniz için çalışacak olan yazılım firmanıza saygı göstermek iyi bir davranış olup saygı oluşturacaktır. Yazılım ekibiniz ile kesintisiz bir toplantı ortamı oluşturmak iş veriminizi arttıracaktır. 

İşveren Değil Partner

Özel yazılım projeleri firma ve işletme arasında oluşan sağlıklı ortaklık ile gerçekleştirmektedir. Yazılım firmanıza vereceğiniz parayla işinizin bittiği yanılgısı doğru değildir. 

Yazılım firmanızın çözeceği sorunları yaşayan sizsiniz bu konuda uzman olan işletmenizdir. Yazılım firmanız ile birlikte hareket etmeli ve ekibe doğru bilgi vermelisiniz. Oluşturulmuş projeyi test etmek ve firmaya gerekli zamanı ayırmanız gerekmektedir. 

Herkesin Projeye Katkıda Bulunmasına İzin Verin

Yazılım ekibi ile sorunu yaşayan kişileri bir araya getirerek sorunlar hakkında konuşulması sağlanmalıdır. 

Özel Yazılım Ucuz Bir İş Değildir

İşletme sahiplerinin büyük çoğunluğu özel yazılımlar ve özel yazılım paketleri arasında yer alan farkı anlamamaktadır. Mobil cihazlarınıza ücretsiz indirdiğiniz mobil uygulamaların maliyetleri milyon dolarlar olabilir.

Özel yazılımın kişiye özel hazırlanması sebebiyle maliyetli bir işlem olduğunun bilincinde olmanız gerekmektedir. 

Proje ihtiyaç teknolojisini belirlemeniz gerekmektedir. Özel yazılım için ayıracak bütçeniz yeterli değilse hazır paket sistemler kullanabilirsiniz.

Sabırlı Olun

Özel yazılım geliştirmek uzun ve zorlu bir süreçtir. Belli aksaklıklar ve gecikmeler yaşanabilmektedir. Her şey planlanmış olsa bile birtakım teknik aksaklıklar oluşabilmektedir.

Dünya çapında tanınan yazılım firmaları bile teknik aksaklıklar nedeniyle gecikmeler yaşayabilmektedir. 

Aşamalara Bölerek Çalışın

Yol haritası belirlemek işe yarar bir yöntemdir ancak işleri daha kolay hale getirebilmek için projeyi parçalayarak aşamalara ayırabilirsiniz. 

Projeyi aşama halinde takip etmek daha kolay olacak ve hataları çözüme ulaştırmak kolaylaşacaktır. Projeyi aylara göre parçaladığınız anda gelişimi takip etmek kolay bir hal alacaktır.

Çok Fazla Şeyi Aynı Anda Hedeflemeyin

Önem derecesine göre planlama yapmalısınız. En önemli olanları gerçekleştirerek sonraki aşamaya geçebilirsiniz. 

Yazılım projelerinde küçük parçalar halinde sizi hedefinize ulaştıracak yollar oluşturmalısınız. Anda çok fazla şey hedefleyerek projenizi sabote etmekten kaçının.

Tekerleği Yeniden İcat Edemezler

Mümkün oldukça “hazır sistemler” kullanın. Problemlerinizi çözecek olan proje başka bir yazılımcı tarafından zaten oluşturulmuş olabilir. 

Yazılım ekibinize bu öneriyi sunarak kullanıp kullanamayacağını sorabilirsiniz. 

İletişiminiz Daima Yazılı Olsun

Yazmayı sevmek gerekir. İlk olarak bahsetmiş olduğumuz konuşulmayan, unutulan ve atlanabilen çok çeşitli nokta olabilmektedir. 

İletişiminiz doğru kayıt içinde yer alırsa eksik kalmamakla birlikte yazılım iletişim imkânıyla netlik ve şeffaflık oluşacaktır. Bu durum iş akışını da beraberinde etkileyecektir. 

Bir Sözleşme Yapın

Her iki taraf için kolaylık sağlayabilecek bir sözleşme oluşturduğunuz emin olun. Bu sözleşme olmadan işe başlamamalısınız. 

Sözleşme içinde yer alan maddeler hakkında soru işareti ya da anlaşılmayan bir kısım olması durumunda bunu ilgili kişiler ile etkileşime girerek sorunuz.

Yazılım Tamamlanması ile İş Bitmiyor

Özel yazılım projesi tamamlanmakla iş bitmemektedir. Yazılım yaşayan bir proje olması nedeniyle düzenli bakım ve destek ihtiyacı bulunmaktadır. 

Bonus: Size Her zaman Doğruları Söyleyen Bir Yazılımcı ile Çalışın

Özel yazılım projeleri çeşitli riskleri içinde bulunduran özel projelerdir. Bu riskler proje işleyişi ve çalışması açısından hatalı sonuçlanabilecek durumlardır. 

Bu risklerin gerçekleşmeden evvel görebilecek olan tek kişi yazılım geliştiricisi olan kişilerdir. Size olumsuz sonuçlanabilecek olan detayları açık ve net şekilde belirterek zararların erkenden çözüme ulaşmasını sağlayabileceklerdir. 

Çoğu yazılımcı için yazılım geliştirme ağrılı bir süreç olarak hatırlanmaktadır. Aslında özel yazılım oluşturmak karmaşıktır ve doğru planlanmaması durumunda kolaylıkla kaosa dönüşebilecek bir durum oluşturacak bir durumdur. 

Özel yazılım yaptırmak isteyenler yazılım firmasına ihtiyacı olan bilgi desteğini sağlaması gerekmektedir. 

Doğru bilgilendirilmiş olan yazılım firmaları ile koordineli şekilde oluşturulan özel yazılım projeleri başarılı olmaktadır. 

Özel yazılım nasıl oluşturulur öğrenmek istiyorsanız tıklayınız.