E-ticaret sitesi nedir?
E-ticaret; 1990’lı yıllardan itibaren dijital olarak çeşitli ödeme seçenekleri ile ürün ve hizmet satışlarını gerçekleştiren alışveriş yöntemlerine verilen addır.
E-ticaret geleneksel ticaretten farklı olarak alışverişin dijital ortamda gerçekleşmesidir. Bu sayede şirketler belli bir konuma bağlı olmaksızın Türkiye’nin her yerinde ticaret yapma olanağına sahip olursunuz.
Online mağaza ve fiziki mağaza arasında nasıl bir fark vardır?
Online mağazalar, fiziki mağazalardan oldukça farklıdır. İnternet kullanıcıları satın almak istedikleri ürünleri internet üzerinden görürler. Ürün görseli, ürün hakkında açıklamalarla alıcının ürünler hakkında bilgi sahibi olunması sağlanır.
Alıcı ürünü satın almaya karar vermesi durumunda ürünü e-ticaret sitesi üzerinden satın alır ve şirket siparişi vermiş olan alıcıya ürünü kargolayarak gönderilir. Bu süreç içinde alıcı; kredi kartı, havale, kapıda ödeme gibi çeşitli ödeme yöntemleriyle ödeme işlemleri gerçekleştirilir.
Fiziksel bir mağazada ürün satın almak istediğinizde tüketiciler doğrudan satış görevlisi ile etkileşimde bulunmaktadır. E-ticaret sitelerinde böyle bir durum söz konusu değildir.
Teknolojik gelişmeler sonucunda tüketici alışkanlıklarındaki değişim iade ve kargo süreçlerinde olan kısalma, tüketicilerin dijital olarak daha fazla sipariş vererek, e-ticaret büyümesinde oldukça büyük payı vardır.
E-ticaret sitesi kurmak için şirket olmak mecburi mi?
E-ticaret sitesi üzerinden satış yapabilmek için şirket olma zorunluluğu bulunmaktadır. Kredi kartı ödemelerini gerçekleştirebilmek için bankalarla anlaşma yapmak bunun içinde şirket olma mecburiyetiniz yer almaktadır.
Türkiye Cumhuriyeti vergi sistemi ve uygulamaları düşünüldüğünde internetten satış yapan kişi ya da kurumların vergi mükellefi olması gerekmektedir. Bu nedenler internet alışverişi yapabilmek için şirketin olması gereklidir.
Ücretsiz e-ticaret sitesi kurulur mu?
E-ticaret sitenizi ücretsiz olarak kurmanız elbette ki mümkün. Açık kaynaklı yazılımlar sayesinde ek ücret ödemeden e-ticaret sitenizi kurabilirsiniz. Ancak domain, hosting ve SSL sertifikası için ek ücret ödemeniz gerekmektedir.
Açık kaynaklı yazılımlar ile e-ticaret sitenizi kurmanız için önceden bu konuda tecrübenizin olması gerekmektedir. Bu yazılımlar hakkında doğrudan etkileşimde bulunacağınız soru soracağınız kimse bulunmamaktadır.
Tüm çalışmayı bireysel olarak gerçekleştirmeniz ya da bulunduğunuz ekibin içinde bir yazılımcının yer alması gerekmektedir. Bu ekip içinde yer alan yazılımcının web site tasarımı, güvenliği ve online ödeme gibi konularda tecrübe sahibi olması gerekmektedir.
Açık kaynaklı yazılımların ücretsiz olsa bile, web sitenizi kurma aşamasında bazı özel çözümlere ihtiyaç duymanız sebebiyle ek yazılım satın almanız gerekebilir. Bu durum zaman içinde ek maliyet oluşumunu sağlamaktadır.
Bu konuda tecrübenizin bulunmuyor olması ve iyi bir yazılımcıya sahip değilseniz ücretsiz çözümler e-ticaret sitenizin istediğiniz için kurulamamasına bu nedenle başarısız olmasına neden olabilir.
E-ticaret sitesi kurma fiyatları/ücretleri
Özel yazılım ve açık kaynak kodlara sahip bir web site yaptırmanız durumunda işin kapsamı, ne kadar zaman alacağı, e-ticaret sitenizin sahip olacağı özellikler, arayüz, ajans ya da freelancer hizmet ücretleri, SSL sertifikası, domain, hosting ücretleri göz önünde bulundurulmalıdır.
Tüm bu işlemler ve sizin bize göndermiş olduğunuz bilgiler ışığında e-ticaret sitenizin maliyeti belirlenmektedir. Hizmet bedeli ve ek ücretler eklendiğinde web site maliyeti değişmektedir.
Açık kaynaklı kodlar, firmalar için özel hazırlanan yazılımlar ile kıyaslandığı zaman ucuz olmasına karşın ek özellik istediğinizde bu eklemeler için ücret ödemeniz gerekecektir. Bu durum e-ticaret sitenizin maliyetini arttıracaktır.
E-ticaret altyapı paketi seçildiğinde seçmiş olduğunuz hizmet karşılığı toplu ödeme yapacağınız için maliyetlerinizde ciddi bir düşüş yaşanacaktır.
E-ticaret sitenizi olarak yapmak istediğinizde işinde uzman birisi değilseniz düşündüğünüzden daha büyük bir zarara uğrayabilirsiniz. Açık kaynak kodlu yazılımlar kullanıyor olsanız bile bir yazılımcıya ya da bu konuda bilgi sahibi olmanız gereklidir. Sonradan sıkıntı yaşamamak ya da kriz anlarında çözüm beklentinizi karşılayacak bir yazılım firmasıyla çalışmalısınız.