Dünyanın en büyük online pazaryerleri arasında yer alan eBay bünyesinde mağaza açarak e-ticaret dünyasına giriş yapmak isteyenler için bu rehberi hazırladık. Türkiye ve yurtdışında ürünlerinizin satışını yapabileceğiniz eBay işletme ya da şirketlerinize oldukça büyük avantaj sağlayacaktır.

eBay Nedir?

1995 yılında Pierre Omidyar tarafından kurulmuş olan eBay dünya çapında açık arttırma ve e-ticaret sitesi olarak hizmet vermektedir. 

Kurulduğu ilk yıllarda açık arttırma şeklinde ilerlerken sonradan online pazaryeri halini almıştır. Dünyanın çeşitli yerlerinde satış yaparak dünya çapında hizmet verme olanağı sağlamaktadır. eBay global bir marka olma konusunda önünüzü açmaktadır.

eBay Nasıl Çalışır?

eBay’in iş modelleri değişkenlik göstermektedir. Şirketler mağazalarını eBay bünyesinde açabildikleri gibi kullanıcılarda hesap açarak ürünlerini diledikleri gibi listeleyebilirler. 

İkinci el ürünlerinizi de eBay bünyesinde listeleyerek satışını yapabilirsiniz. Direk satışların yanı sıra 1-10 gün arasında değişken açık arttırma modelinden de faydalanabilirsiniz. 

Neden eBay’da Mağaza Açmalıyım?

Dünyanın en büyük ve sıklıkla kullanılan online pazaryeri olan eBay bünyesinde açacağınız mağaza çok geniş hedef kitlelerle etkileşim oluşturarak satış gücünüzü arttırmanıza yardımcı olacaktır.

eBay’da Mağaza Açmanın Avantajları Nelerdir?

Sıfırdan yeni bir kitle oluşturmanız gerekmez; eBay’ın belli bir hedef kitlesi, müşteri profili olması nedeniyle sizin sıfırdan bir hedef kitle oluşturmanız gerekmez. Bu platform üzerinde var olan kitleye erişim sağlarsınız.

eBay’ın imkanlarından faydalanırsınız; eBay’ın satıcıları için sunmuş olduğu çeşitli avantajlardan faydalanabilirsiniz. Ziyaretçi kitlesi, reklam çalışmaları ile dünya çapında satış olanağı elde edersiniz.

Uluslararası satış imkanı; eBay bünyesinde mağaza açmanız durumunda Türkiye ve dünyada ürün gösterimleri yaparsınız. Ürünlerinizi yurtdışına da satmak istediğinizde bunu belirterek hedef ülke dilinde yazım kurallarına uygun açıklamalar yapmanız global ürün satışlarınızda size oldukça fayda sağlayacaktır.

eBay’da Mağaza Açmanın Dezavantajları Nelerdir?

Yoğun rekabet; Global bir marka olan eBay bünyesinde birbirinden farklı mağaza, marka ve ürün bulundurmakta. Tüm bunlar düşünüldüğünde ürünlerinizi öne çıkarmanız oldukça zordur. Rekabette öne çıkmak için reklam çalışmaları yapmanız bunun içinde bütçe ayırmanız gerekecektir.

Komisyon ve ürün listeleme ücretleri; bütün online pazaryerlerinde olduğu gibi eBay’da komisyon ve ürün listelemelerinde belli bir ücret talep etmektedir. Farklı kategorilere göre değişen komisyon ücretleri bulunmaktadır.

Marka değeri oluşturmanız mümkün değildir; eBay markanızı yaratmak için iyi bir yöntem değildir. Kullanıcılar markadan çok ürün araması yapmaları nedeniyle bu platform bünyesinde markanızı oluşturamazsınız.

eBay’da Nasıl Mağaza Açılır?

eBay’da mağaza açmak için öncelikle bir kullanıcı hesabı edinmeniz gereklidir. Kullanıcı hesabıyla mağaza açmak yerine “İş Hesabı Aç” diyerek marka sayfanızı açabilirsiniz.

eBay Mağzası Açmak İçin Neler Gereklidir?

İşletme hesabı açmak için öncelikle markanızın ismi ve resmi iletişim bilgilerinizi gereklidir.

eBay Mağazanız Ne Kadar Süre İçinde Açılır?

İşletme bilgilerinizi girişi ardından işletme hesabınız açılmış olacaktır.

eBay’da Mağaza Açmadan Satış Yapmak Mümkün Mü?

eBay’da satış yapmak için kullanıcı ya da işletme hesabına sahip olmanız gereklidir. Direk kullanıcı hesabı açmanız durumunda satış ve analiz araçlarını kullanamazsınız.

eBay’da Mağaza Açmak Ücretli Mi?

eBay’da mağaza açmak için ek ücret talep edilmez. Fakat ürün listelemek için mağaza modellerinden birini seçmeniz gereklidir.

eBay Kargolama Seçenekleri Nelerdir?

eBay bünyesinde satış yaparken ürünlerinizin doğru ve eksiksiz teslimatı oldukça önem taşır. Uluslararası satış yaparken kargo seçeneklerinden doğru etkili faydalanmanız ücretlendirmeleri doğru analiz etmeniz oldukça önemlidir. eBay’da çeşitli kargolama seçenekleri yer almaktadır. 

eBay Komisyon Oranları Nelerdir?

eBay’da iki farklı komisyon ücreti bulunmaktadır. İlki; kategoriye göre değişken olarak ürün listelediğinizde eBay sizden komisyon talep eder. Tek ya da toplu ürün komisyonda değişiklik yapmaz yani kategoriye göre komisyon alınır.

İkincisi; Ürün satışı gerçekleştiğinde satış başına komisyon alınır. Bu komisyon satıcı vergisi hariç şekilde ödenmiş tutardan hesaplanmaktadır.

eBay Vergi Süreci Nasıl İşler?

eBay’da mağaza açmanız durumunda Türkiye Cumhuriyeti vergi sistemine göre e-ticaret uygulamalarında vergi ödeme zorunluluğu bulunmaktadır. İnternet satışları vergilendirildiği gibi online pazaryerlerinde şirket olarak varlık göstermeniz nedeniyle fatura kesmekle yükümlü olmanız nedeniyle vergi ödemek zorundasınız.