Schema.org Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır?

Schema.org’a verilecek en iyi yanıt; Web sitelerin arama motorları üzerinden sunulumunu iyileştirmek adına HTML’ye eklenebilecek kod dizisi şeklinde cevaplanabilir.

Schema.org web site içinde yer alan tüm yapılandırılan veri ihtiyaçlarını yanıtlamaktadır. Ürünler, ürün yorumları, etkinlikler ve menü biçimlendirmelerim gibi işlemler için kullanılabilir.

Schema.org Ne İşe Yaramaktadır?

Yapılandırılmış veriler, Arama motorlarının almasını daha kolay hale getirmek için eklenen veri topluluğudur. Bu yapının çalışması için geniş bir kelime haznesine ve arama motorlarında Schema.org eklentinin yüklü olması gerekmektedir. Schema.org ürün ve çeşitli incelemelerinizi listeleyerek detaylarını belirlemek adına bir dizi etiket sunmaktadır.

Büyük arama motorlarından olan Google, Yahoo ve Bing bu kelime topluluğunu web siteri daha iyi anlayabilmek için geliştirilmiştir.

Doğru uygulanması durumunda web sitelerin arama motorlarında daha iyi algılanması ve anlaşılması sağlanacaktır. Arama motoru sonuçlarınıza web sitenizi zengin birer kart misali sunabilirsiniz.

Ürünlerinizi, ürün incelemelerinizi, çeşitli etkinlik ve kampanyalarınızı yapılandırılmış veriler sayesinde işaretlemek web site içeriklerinizin arama motorlarında çok daha iyi anlaşılmasını sağlayacaktır.

Bu da web siteniz içinde yer alan her kısmın tam anlaşılması anlamına gelmektedir.

Schema.org SEO Çalışmaları İçin Neden Önem Taşır?

Schema.org SEO çalışması için son derece önem taşıyan bir husustur. Verilerin doğru olacak şekilde uygulanma durumu size arama motorlarında iyi bir sıralama kazandırmamış olabilir. Ancak dolaylı yollardan sonuçlarınıza oldukça iyi etki edecektir.

Gelişmiş liste örnekleri araştırma yapan kişilere liste içinden sonuç seçimi çok daha kolaydır. Giriş kısmınız zengin görünüyor ve sayfanız vaatleri yerine getiriyorsa müşteri açısından yeteri sonuç olarak algılanır ve hemen çıkma oranını düşürecektir.

Hemen çıkma oranındaki düşüş web sitenizin Google tarafından saygın bir profil oluşturmasını sağlayacaktır.

Tüm bunlara ekleme yapmak gerekirse rakiplerinizden önde olacaksınız. 

Örnek vermek gerekirse; Restoranınız olduğunu varsayalım. Eğer beş yıldıza sahip olan değerlendirmenizi biçimlendirmişseniz. Değerlendirmenizi imzalamış olan rakiplerinizden önde olduğunuzu söyleyebiliriz.

Google bu verileri alarak direk arama sonuçlarında göstermektedir. Sonuç olarak kullanıcılar Google üzerinde restoran taraması gerçekleştirdiklerinde değerlendirme yapılmış olan restoranı seçeceklerdir.

Yapılandırılmış Veri İşaretleme Gereksinimleri Nelerdir?

Yapılandırılmış veri Web sunucular içinde HTML’de bulunması gerekmektedir. Yapılandırılan veriler web site yüklenmesi sonrasında JavaScript ile oluşturulması mümkün değildir.

Açılmış olan web sayfanız Kullanıcı IP adreslerinin yanı sıra tarayıcı türlerine göre fiyatlandırma ile kullanıcı bilgilerine dayanacak şekilde değiştirilmesi mümkün değildir.

Yapılandırılan veriler kullanıcı karşısına çıkacak olan veri değerleri ile eşleşme göstermelidir. Ürün açılış sayfası içinde yanlış veri sağlaması yapmak Web yönetici kurallarını ihlal etmektedir.