Sosyal Medya Uzmanı Nedir?

Gün geçtikçe farkında olmadan içine çekildiğimiz dijital dünyada çok fazla firma yer almaktadır. Bu kadar fazla firmanın yer aldığı sosyal medya da ise durağanlaşmayan dinamik bir duruş sergilemek hedef kitle açısından oldukça önemlidir. Sosyal medya uzmanı ise bu bahsetmiş olduğumuz duruşu sergileyebilmek için çeşitli stratejiler geliştirmeyi hedefleyen kişi veya kişilere denmektedir. 

Sosyal medya uzmanı çoğu sosyal medya platformunun kullanımını, avantajlarını, dezavantajlarını bilir ve buna göre anlaştığı firma için çalışmaya başlar. Tecrübe sosyal medya uzmanları için büyük önem taşır. Küçük ya da büyük fark etmeksizin yapılan her iş sosyal medya uzmanının kariyeri açısından değerli olacaktır. Bu nedenle iş ayırmadan her işe ellerinden geldiği kadar yüklenmeleri gerekmektedir. 

Başarılı bir gözlem yeteneğine sahip olan sosyal medya uzmanları oluşabilecek kriz veya sorun gibi insanları telaşa sokabilecek konularda soğuk kanlılıkla düşünebilmelidir.  Bu tarz durumlarda anlaştıkları kişi veya kurumun alabilecekleri en az hasarla sorunlardan kurtulmasını hedef olarak belirlemelidirler. 

Sosyal medya uzmanının yapacağı iş veya izleyeceği yol kişi veya kurumun ihtiyaçları doğrultusunda şekillenecektir. Yani sosyal medya uzmanlarının yapacakları iş çalıştıkları firmaya göre değişiklik gösterecektir. Bu değişiklikleri fark edip programı ayarlayacak olan kişiler ise tabii sosyal medya uzmanları olacaktır.  

İnternetin tüm işe yarar özelliklerin faydalanıp çalıştıkları sayfanın içeriklerinden tutunda yapacakları kampanyaların hedef kitleye ulaştırılmasına kadar her türlü konuda yardımcı olan sosyal medya uzmanlarıdır. Hatta çoğu firma marka bilinirliğini arttırabilmek içinde sosyal medya uzmanlarından faydalanmaktadır. 

Son zamanlarda sosyal medya uzmanları ile çalışan firmaların artmasıyla beraber bu alanda meydana gelen rekabette artmıştır. Bu nedenle sosyal medya uzmanları her geçen gün bilgilerine bilgi katmalı rakiplerinin önüne geçebilmek için çeşitli stratejiler geliştirmeye başlamalıdır. 

Başarılı Bir Sosyal Medya Uzmanının Yapması Gereken İşler Nelerdir?

Sosyal medya uzmanları adı üstünde çalıştıkları firmanın sosyal medya hesaplarını sıklıkla kontrol etmelidir. Ayrıca yapılan işler sonucunda oluşan geri dönüşleri inceleyip rapor haline getirmelidir. Bu sayede pazarlama stratejilerini planlamak ve yönetmek çok daha kolay olacaktır. 

Sosyal medya uzmanlarının yaptığı bir diğer iş ise sosyal medya üzerinden firmaya gelen yorum, istek, soru, şikâyet gibi konuları değerlendirip uygun bir dille cevap vermektir. Unutulmamalıdır ki müşterilere verdiğiniz değer kadar değer görürsünüz. Bu nedenle sosyal medya uzmanları müşteri yorumlarına gerektiği önemi vermeli ve onları değerli hissettirmelidir. Müşterilerinizin bir sayı olarak değil insan olduklarını bilerek hareket etmek gerçekten önemlidir. 

Her zaman olmasa bile bazı siber saldırı olaylarında var olan şifreyi geçici ya da kalıcı bir şekilde değiştirmek söz konusu olabilmektedir. Sosyal medya uzmanları ise bu tarz durumlarda şifre değişikliği yapabilmekte ve bunu çalıştığı firmaya iletmekle yükümlüdür. Sosyal medya uzmanının bu değişiklikten firmaya bahsetmemesi yasal olarak suç sayılmaktadır.  

Sosyal medya hesabında paylaşılması düşünülen içerik fikirlerini önceden hazırlama ve bu içerikleri belirlenen zamanda yayınlamaktan da sosyal medya uzmanları sorumludur. Oldukça emek gerektiren bu iş sosyal medya platformlarında iyi bir imaj çizmeniz açısından önem taşımaktadır. 

Sosyal Medya Uzmanında Sahip Olunması Gereken Nitelikler Nelerdir?

Tüm sosyal medya uzmanları ekip halinde çalışmasa bile hatrı sayılır bir kısmı ekip çalışmasıyla işlerini yürütmektedir. Bu nedenle kariyerini sosyal medya uzmanlığı alanında ilerletmek isteyen bir kimsenin ekip çalışmasına yatkın olması oldukça önem taşımaktadır. 

Birkaç paragraf öncesinde de bahsetmiş olduğumuz gibi sosyal medya uzmanlarının yaptığı tek bir iş yoktur. Aynı anda birden fazla işle meşgul olabilmektedirler. Bu nedenle sosyal medya uzmanlarının birden fazla işle uğraşabilme meziyetine sahip olabilmesi gerekmektedir. 

Sosyal medya uzmanı deyince akla sözlü ya da yazılı fark etmeksizin iletişim becerileri gelir. Çünkü iletişim becerisine sahip olmayan bir sosyal medya uzmanı oldukça fazla zorlukla karşılaşabilmektedir. 

Sosyal medya paylaşımlarını belirlenen günlerde aksatmadan yapabilmelidir. Aksayan içerik paylaşımları takipçilerin gözünden kaçmaz ve büyük emek sarf ederek oluşturduğunuz imajı bozmanıza neden olabilmektedir. 

Sosyal Medya Uzmanı Nasıl Olunmaz

Hangi konuda olursa olsun uzman olabilmek için o konuya iyice hâkim olmak ve çeşitli çalışmalara imza atabilmek gerekmektedir. Bu ise emek harcamadan olabilecek bir şey değildir. Sosyal medya uzmanı adı altında firmaya saçma içerikler hazırlayıp paylaşmaktan başka hiçbir becerisi olmayan kişiler ne yazık ki oldukça fazladır. 

İyi bir dinleyici ve okuyucu olmadan sosyal medya uzmanı olmak ne yazık ki mümkün değildir. Ayrıca başarılı bir sosyal medya uzmanı ile çalışmadan yani bu işte profesyonel birinden bazı özellikler kapmadan bu alanda kalıcı olmak oldukça güçtür. Kısacası sosyal medya uzmanı; 

Başarılı bir sosyal medya uzmanı ile iletişim halinde olmadan olunmaz,

İyi bir dinleyici olmadan olunmaz,

İyi bir okuyucu olmadan olunmaz,

Farklı deneyimlere sahip olmadan olunmaz. 

Sosyal Medya Uzmanı Nasıl Olunur?

Günümüzde sosyal medya uzmanı diye bir meslek bulunsa bile hiçbir üniversitede sosyal medya uzmanlığı diye bir bölüm bulunmamaktadır. Pazarlama, halkala ilişkiler veya reklamcılık gibi bölümlerden mezun olan kişilerin sosyal medya uzmanı olarak ta hizmet verebildiği bilinir. Ayrıca çeşitli merkezlerde veya üniversitelerde sosyal medya uzmanlığı hakkında kursların verildiği de bilinmektedir. 

Yukarıda bahsettiğimiz herhangi bir üniversiteden mezun olup sosyal medya uzmanlığı yapan kesim ile bu konu hakkında kurslardan bilgi sahibi olmuş kişilerin ilk başta sahip oldukları bilgi düzeyi farklı olabilmektedir. Fakat zamanla gerekli azim ve çalışma ile beraber bu farkın kapatılması da gayet mümkün olabilmektedir. 


Aforsoft Yazılım ve Danışmanlık olarak İzmir Karşıyaka’da hizmet vermekteyiz. Sosyal medya uzmanı hakkında daha detaylı bilgi sahibi olabilmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.