Sosyal Medya Uzmanı Nedir?

Sosyal medya uzmanları; şirketin sosyal medya üzerindeki içerikleriyle ilgilenir. İlgi çekici ve özgün çalışmalarıyla dijital ortamda yer alan marka prestijinden sorumludur. Müşteri katılımı, marka bilinirliği ve müşteri sadakatini attıracak pazarlama stratejileri oluşturmayı amaçlar.

Sosyal Medya Uzmanının Sorumlulukları Nedir?

Şirketin kurumsal kimliğiyle paralel içerik yönetiminde bulunmak,
Sosyal medya üzerindeki metinleri yazma, düzenleme, müşteri erişimi sağlama, sosyal medya kampanyalarını düzenleme gibi bütün sosyal medya platformlarında ki düzenlemeden,
Günlük sosyal medya içerikleri oluşturma,
Sorulan soruları yanıtlamak gibi sosyal medya takipçileri ile iletişimi sağlamak,
Sosyal influencer programlarını geliştirmek ve katılım sağlamak,
Şirketin sosyal medya üzerinde ki performansını izlemek, incelemek,
Sosyal medya çalışmaları hakkında haftalık, aylık ve yıllık raporlar hazırlamak,
Sosyal medya pazarlama stratejileri oluşturmak,
Sosyal medya üzerinde ki güncel yenilikleri takip etmek ve uygulamak gibi sorumlulukları mevcuttur.

Sosyal Medya Uzmanı Gereksinimleri;

Gazetecilik, iletişim ve pazarlama alanlarında yüksek bilgi,
Bir şirket ya da ajansta içerik planlama üzerinde 3 yıllık deneyim,
Mükemmel yazılı, sözlü iletişim sağlayabilme becerisi, sosyal medya yönetimi hakkında kapsamlı bilgi birikimi,
Analiz ve yazılımları kullanma becerisi,
HTML ve CSS çalışma bilgisi,
Görevleri öncelik sırasına uygun sıralayabilme ve çoklu görevde bulunabilme,
Hızlı ve yüksek tempoya ayak uydurabilme becerilerine sahip olması gereklidir. 

Sosyal medya uzmanı yeniliğe her zaman açık olmalıdır. Başarı yenilenme ile gelir. En iyi uygulamalar sürekli yenilenme içindedir. Değişim kaçınılmaz. Sosyal medya uzmanları; dijital ortamda yeni bir pazar alanı oluşturur. Bu pazarlama bileşenleri;

Marka geliştirme;

“Neden” sorusu müşterilerin satın almadan önceki kafalarında oluşan ilk sorudur. Bu sorunun cevabını marka olarak potansiyel müşterilere yanıtlamak gerekir. “Neden bizi seçmelisiniz?” sorusunun cevabını vererek seçim yapmayı kolaylaştırmalısınız.

Hedef Müşterileri Belirler;

Ürün ve hizmetle herkesin ilgisini çekmeyebilir. Pazarın odak noktasını belirleyerek hedeflenen kitleye özgü içerikler strateji uygulamak yerinde olacaktır. Hedeflene kitleye özgü pazarlama stratejisi belirleyerek sosyal medya platformlarından hedef kitleye ulaşım sağlayabilirsiniz.

Net Hedef Belirlemesi;

Tüm pazarlama stratejileri gerçekçi ve net hedefler içerir. Sonuçlar hedef ve amaçlara yönelik çalışmalar olmalıdır. Hedef belirleme çalışması yapmadan asla YD’yi (yatırım getirisi) elde edemezsiniz. Hedef belirmesi yapılırken işletmeler zorluklarla karşılaşır işte bazıları;

* Yetersiz ziyaretçi,
* Yetersiz marka bilinirliği,
* Müşteri sadakatinde yetersizlik,
*Kötü çevrimiçi itibar,
*Yavaş satışlar.

Görsel Tasarım stratejileri;

Görsel içerik her zaman ön plana çıkar. Durum güncellemeleri, açılış sayfaları sosyal medya reklamları gibi hedef kitleye görsel destek vererek içerik yönetimini güçlendirmelisiniz. Unutmayın görsel destek,  akılda kalıcı destektir. Makasını iyi tanıyan bir sosyal medya uzmanı; sayfalarda, içeriklerde ne yayınlaması gerektiğini iyi bilir. 

İçerik pazarlama başarınız önemlidir. Müşterileriniz ve potansiyel müşterilerinize kaliteli hizmet sunmak, detaylı bilgi vermek, ziyaret edebilecekleri Web siteleri geliştirmek, arama motorlarından taranabilecek daha fazla alan oluşturmaktır. 

Tanıtım Stratejisi;

Marka ve içerikte yenilenme, büyüme önemlidir. Sosyal medya reklamcılığı ile (facebook, ınstagram, you tube…) mesajlarınızı duyurmak açısından önemlidir. Hedef kitlenizin yoğunlukta bulunduğu platformları belirleyerek tanıtımınızı sağlayabilirsiniz.

Katılım Stratejisi;

Sosyal medya uzmanı aynı zamanda bir topluluk yöneticisi görevlerini de üstlenmelidir. Dinlenmeleri, soru cevaplamaları, soru sormaları gerektiği anlamına gelir, bu sayede hedef kitle ile irtibat halinde bulunarak satışların geri dönüş bildirimlerinde kolaylık sağlandığı görülecektir. 

Müşteriler veya potansiyel alıcılar soru soracaklardır. Soruları yanıtlayacak olan sosyal medya uzmanı doğru yanıtları verebilmek için satış ve ürünler hakkında detaylı bilgiye sahip olması gereklidir. Reklamlara sorulan sorular ve yazılara yanıt vermek sosyal medya uzmanının görevleri arasındadır. 

Dönüşüm Stratejisi;

Sosyal medya uzmanının en önemli özelliği büyüme ve katılım stratejileri hakkında bilgiye sahip olmasıdır. Buda markaya hayran olanların müşteriye dönüşmesini sağlayarak pazarlama stratejinizde yer alan geri dönüşleri arttıracaktır. Bu durum marka olarak yükseliş ve ilerleyişiniz kolaylaştıracaktır.