Mobil yazılım nedir?

Mobil uygulamalar; iş, sağlık ve hatta oyun dünyasına kadar çok çeşitli alanda faaliyet göstermektedir. Türkiye’de evlerin ortalama %50,1’inde sabit geniş bant bulunurken, %89,3’lük kısmı mobil geniş bant kullanmaktadır. 

Bu veriler düşünüldüğünde internetin hayatlarımıza ne denli girmiş olduğunu anlamak mümkündür. Mobil uygulamalar ve mobil cihazlar hayatımızın her alanında gün geçtikçe varlığını arttırmaktadır. Peki, mobil uygulamalar nasıl geliştirilir. 

Mobil Uygulama Geliştirme;

Akıllı telefonlar ve tabletlerde çalışabilen yazılımlar oluşturmayı amaçlar. Native, HTML5 ve hibrit gibi uygulama kodlamalarıyla karıştırmamak gerekir.

Başarılı bir mobil uygulama elde etme için iyi tasarlanması, planlanması, oluşturma süreci ve başarılı bir strateji pazarlama şekliyle ilgilidir. 

Dünya çapında mobil uygulama kullanımı gün geçtikçe katlanmaktadır. 2019 yılında %90 oranında mobil kullanıcı bulunmaktadır. Bu oran yaklaşık 5.11 milyar kişiyi işaret etmektedir. 

2021 yılına gelindiğinde mobil uygulamanın 6,3 trilyon olacağı düşünülmektedir. Mobil uygulamadan elde edilecek gelirlerin %113 oranında bir artış sağlayarak 188 milyon dolar kar eldesi görülecektir. 

Mobil uygulamaya geçişin artık bir lüks değil rekabette bir ihtiyaç olduğunu göstermekte olan bu veriler mobil uygulama trendine katılmamız gerektiğini göstermektedir. Büyük şirketler ve markalar bunu çoktan öngörerek hayata geçirmeye başlamış bulunmaktadırlar. 

Farklı bir araştırma göre kullanılmakta olan uygulamaların 0.01’inden az bir kısmın 2018 yılında elde edilecek olan finansal başarıdan daha fazlasını elde ettiği görülmüştür. 

Çoğu mobil uygulama başarısız olmaktadır. Bunun en büyük nedeni doğru bir pazarlama stratejisi elde edememiş olmakla beraber plan ve yürütme konusunda sıkıntı yaşandığını göstermektedir. 

Mobil Uygulamalar Neden Başarısız Olmaktadır;

Düşündüğümüzde can sıkıcı bir durum olmasına rağmen ne yazık ki her 10.000 mobil uygulama kullanıcısından yalnızca 1’i başarılı olurken 9.999’ü hedefli başarıyı elde edememesi sebebiyle unutulacaktır. 

Bu gerçekleri düşündükçe yapmak istediğiniz işten vazgeçmek doğru olmayacaktır. İlk günden itibaren doğru ve başarılı pazarlama stratejileri size unutulmak yerine başarıyı getirecektir. Hataları tekrarlamak yerine onlardan ders çıkarmak gerekmektedir. 

Mobil uygulama geliştirme süreci endüstri bilgisiyle sınırlı kalmayarak pazarlama planı ve stratejisiyle de ilgilidir. Düzgün planlanmakta olan pazarlama stratejileri mobil uygulamanızın %99,9 oranında başarılı olmasını sağlayacaktır. 

Mobil uygulama geliştirmede 4 kilit aşama bulunmaktadır. Bunlara dikkat edilmesi durumunda başarı kaçınılmazdır. 

1-Güçlü Bir Mobil Uygulama Stratejisine Sahip Olmak;

Kim için tasarlandığı ve kimin tasarladığı önemli değildir. Asıl önemli olan pazarlama stratejisidir. Bu bütün uygulamalar için böyledir. 

Mobil uygulamalarda pazarlama stratejisi tüketici ihtiyaçları baz alınarak belirlenmektedir. Sorun ve ihtiyaç çözme odaklı olan bu stratejiler mobil uygulamalarda oluşan ve oluşabilecek sorunları çözebilmektedir. 

Mobil uygulamalarda pazarlama stratejisini tek kelimeyle özetlemek gerekirse “kullanıcıların ihtiyaçlarını en hızlı ve kolay şekilde çözmek amacıyla etkili ve ulaşımı kolay ortam oluşturmaktır.”

Mobil uygulama geliştirme sürecinde iyi araştırılmış ve oluşturulmuş bir pazarlama stratejisi ile harcamış olduğunuz zamanın boşa harcanmamış bir zaman olduğunu geri dönüşlerin artışıyla görebileceksiniz.

Zayıf bir strateji başarısız bir pazar alanı demektir. Bunu düşündüğünüzde strateji planlama aşamasında başarısız olma nedenleri şunlardır;

Kötü veya eksi pazar araştırması;

2019 yılında yapılmış olan bir araştırmaya göre indirilmiş olan uygulamaların %80’lik kısmı ilk kullanıma ardından silinmektedir. Neden? Kusursuz hazırlanıldığına inanılan bu uygulamalar doğru pazarlama stratejisi yapılamaması nedeniyle silinmektedir.

Gelişmeyi arzuladığınız mobil uygulama stratejilerinde doğru Pazar arayışı yapılmamış olması hayallerinizi tam anlamıyla kâbusa çevirebilmektedir. 

Hazırlayacağınız mobil uygulamanız bir kitleyi hedef alıyor mu?

Pazar araştırması demek hedef kitle taraması anlamına da gelmektedir. Son derece detaylı bir çalışma gerektiren bir işlemdir. Kullanıcılar hakkında detaylı tarama yapmak gereklidir. İhtiyaçlar, ilgi anları, demografik etkenler, lokasyon, rahatsızlık duyulan yanlar neler? Bu sorunların cevapları doğrultusunda bir hedef kitle belirlemiş olacaksınız.

Pazar arayışı yalnızca hedef kitle ile ilgili bir durum değildir elbette. Rakipleri de benzer şekilde araştırmak gerekmektedir. Mobil yazılım uygulamalarında rakip analizi son derece hayati önem taşımaktadır. 

Uygulama pazarlama etkinliklerinde hata;

Mobil uygulama pazarlama stratejilerinin devamlılığı sağlanmalıdır. Ayrıntılı planlama ve bağlı kalarak oluşturulmuş stratejiler başarıya ulaşacaktır. Detaylı planlama önemlidir. 

Tüm bunları son dakikaya kadar ihmal etmenin sonucu düşük ve bilinirlikten uzak bir mobil uygulamaya sahip olmak demektir. Başarınızı ve ilerleyişinizi nasıl göreceksiniz? Uygulamanız hakkında ki bilgi nereden alabilirsiniz? Bu soruların yanıtları ASO, SEO, PR push gibi Pazar sıralama taktikleri içermektedir. 

Kullanıcı bildirimi almamak ne denli kötüdür hiç düşündünüz mü? Başarınızın oranını hiç bilememek anlamına gelmektedir. Kullanıcı hakkında hiçbir geri dönüş almamak bilinmezlik içinde olmanız anlamına gelmektedir. 

Açıkça tanımlanmış hedef eksikliği;

Hedefleri açık şekilde belirlemek gibi önemli adım atılması gerekmektedir. Açık hedef tanımlaması yapılmaması demek uygulamanın daha en başında başarısız olduğu anlamına gelmektedir. Mobil pazarlama konularında açık hedef tanımlaması uygulama stratejisi açısından son derece önemlidir. 

Elde bulunan açıkça tanımlanan hedeflerle, mobil uygulamalarınızın ilerleyeceği yol haritasını belirlemiş olacaksınız. Hedef belirlemesi yaparken cevap aranacak bazı sorular mevcuttur. 

Hedef pazarda hangi sorunların çözümü olacak?

Uygulama satışı ve temyizi?

Uygulamama dâhil edeceğim özellikler?

Kullanıcıya sağlayacağım avantajlar?

2-Başarılı tasarımlara imza atmanız gereklidir;

Uygulama geliştiricilerle birlikte yazılımcılar sayısız tuzakla karşılaşmaktadır. Bu tarz durumlar yazılımınız henüz yayınlamasa bile stratejinizi durdurarak çöp olmasına sebebiyet verebilmektedir. 

Kötü tasarım Kötü iş anlamına gelir;

Bir mobil uygulama ile etkileşimde akıllı telefon kullanan kişilerin deneyimleriyle, planlanarak inşa edilmiş düşüncelerdir. Mobil uygulamalarda; görsel, işitsel gibi çeşitli grafik öğelerini içinde barındırmaktadır. 

Doğru şekilde yürütülen mobil tasarımlara kullanıcılar müdahale etmez ve eleştiride bulunamazlar. Kısaca anlatmak gerekirse güzel tasarım =  mutlu müşteri.

Uygun KG (kalite güvence) olmayan uygulamalar mahfeder;

Uygulamanızı oluştururken çeşitli kalite güven testleri yapmak gereklidir. Ne kadarının yeterli olduğunu ne yazık ki söylemek zordur. 

Akıllıca hazırlana mobil uygulamaları test etmek için bolca vakit ayrılmıştır. Eksik ya da hiç yapılmayan KG testlerinin sonuçları korkunç boyutlara ulaşabilmektedir. 

3-Mobil uygulama hazırlama süreci;

Harika oluşturulan mobil uygulama stratejileri oluşturulması sonrasında planları uygulama zamanı gelir. 

Çok fazla benzer ürünle rekabet;

Apple store da kayıtlı 2,2 milyon uygulama varken play store da 2,6 milyon uygulama bulunmaktadır. Bunlar göz önünde bulundurulduğunda bu ciddi pazar alanında  rekabet su götürmez bir gerçektir. 

Orijinal bir fikriniz yoksa ve hedeflediğiniz kitle ile etkileşiminiz sağla değilse bu büyük rakiplere karşı uzun süre dayanmanız ne yazık ki mümkün değildir. 

Takım sorunları;

Hayalinizde ki uygulamayı bir ekiple oluşturmak sizler için bir avantaj niteliği taşıyabilmektedir. Öncelik çelişkisi ve grup içinde ki bozulmalar uygulamaya da yansıyacaktır. 

Bu gibi büyük projeler için yanınızda gerçekten güvenebileceğiniz bir ekip olması gerekmektedir. Uzun projeler hazırlanması esnasında anlaşmazlıklar olmasından kaynaklı sıkıntı yaşamamanız gereklidir. 

4-Mobil uygulama pazarlaması;

Para kazanabileceğiniz son derece başarılı bir iş ortaya çıkarmış olmakla iş bitmiyor elbette bu süreci son derece profesyonel olarak yönetmeniz gerekmektedir. Fikriniz ne kadar iyi olsa da başarısız olma olasılığınız yüksektir.