Yazılım Nedir?
Belirlenmiş olan herhangi bir işi yapmaya yönelik komutlar bütününe yazılım denir. Yazılımlar sayesinde uzun sürecek işler çok daha kısa sürede hazır hale getirilebilir. Program ve kodlamalar bütünü olan yazılımlar günümüzde neredeyse her sektörde kullanılabilmektedir. Yazılımlar kendi içinde web yazılım, masaüstü yazılım ve mobil yazılım olmak üzere üç başlık altında incelenir.
Özel Yazılım Nedir?
Büyük şirketler hangi işi yaparlarsa yapsınlar hep bir düzen için içerisinde olmaya çalışırlar. Yapmış oldukları işin analizleri, alınan riskler, sağlanan avantajlar gibi verileri görüp bu verilere göre hareket etmeye özen gösterirler. Bunun için ise günümüzde hızla gelişen teknolojiden yararlanırlar.
Bahsettiğimiz teknolojinin başında ise özel olarak hazırlanan yazılımlar gelir. Şirketin tüm verilerini otomatik olarak düzenler, analiz eder ve şirket için yararlı çıkarımlarda bulunulmasına zemin hazırlar. Bu da şirketin ileriki zamanlarda avantajlı adımlar atmasına neden olur.
Özel yazılım sayesinde şirketler bulundukları konumdan çok daha ileriye kısa sürede gitme imkânı sağlamış olurlar. Büyük şirketlerin neredeyse hepsi bu özel yazılımlara ihtiyaç duyarken küçük ve az çalışanlı şirketler özel yazılıma ihtiyaç duymadan veri analizlerini kendileri yapmayı tercih etmektedir.
Günümüzde oldukça ileri seviyeye taşınmış ve bu işte iyi olduğunu kanıtlanmış standart yazılımlar bulunmaktadır. Fakat bunun yanında bazı firmalar sadece kendi ihtiyaçlarına yönelik olan bir tek kendilerine ait yazılımlar yaptırabilmektedir. Yazılım satın alındıktan sonra belli bir analiz sürecine başlanır. Peki bu analiz sürecinin amacı nedir.
Analiz Süreci Nedir?
Şirket özel yazılımı satın aldıktan sonra bir analiz sürecine geçilir. Bu analiz esnasında yazılım yapılırken oluşan hatalar, eksikler ya da o zaman akla gelmeyen fakat şimdi fark edilen bazı ihtiyaçlar belirlenir. Şirketin bu analizi yapmasının aslı amacı aslında tamda bunlardır.
Analiz süreci için yukarı paragrafta yazdığımız aşamalar tamamen genellemedir. Her şirket kendi ihtiyacı doğrultusunda analizlerini çoğaltıp farklılık yaratabilmektedir.
Özel Yazılım Avantajları
- Şirketinizin kısa sürede gözle görülür bir ilerleme kaydettiğini fark edersiniz.
- Özel yazlım öncesi sahip olduğunuz karı günler geçtikçe arttığını görürsünüz.
- Çalışma sürenizi daha verimli ve yararlı geçirmiş olursunuz.
- Şirketin içi veri yönetimlerini tek bir yerden sağlamış olursunuz.
- Belirlediğiniz hedefe daha hızlı gidersiniz.
- Günümüzde oldukça popüler olan artık sizde teknolojiden yararlanmış olursunuz.
- Şirket içinde çalışanlarınızla daha sağlıklı ilişkiler kurmuş olursunuz.
- Yazılım sonucu oluşan problemler için sadece yazılım geliştiricileri ile muhattap olursunuz. Farklı kişilerle uğraşmak zorunda kalmazsınız.
- İlk başta maliyeti yüksek olan bu yazılımlar zamanla büyük karlar sağlamış olacaktır.
- Şirket için yaklaşan çalışmaları hatırlatarak gözden kaçmasını önlemiş olacaktır.
- Verilere her yerden kolay bir şekilde erişim sağlanacaktır.
Özel Yazılım Dezavantajları
Her işte belli riskler olduğu gibi özel yazılımda da çeşitli dezavantajlar bulunmaktadır. Fakat önemli olan olabilecek bu yönleri tespit edip şirketi ona hazır hale getirmektir.
- Şirket çalışanlarının kullanabileceği seviyede olan bir yazılım tasarlamak oldukça önemlidir. Çalışanların doğru kullanmakta zorlandığı yazılımlar şirkete yarardan çok zarar getirir ve dönüşü olmayan krizlerin oluşmasına neden olabilmektedir.
- Şirket bu özel yazılımı satın aldıktan sonra çeşitli bakım ve yenilemelere de bütçe ayırabilmelidir.
Şirket Çalışanları ve Özel Yazılım
Bir yazılım kullanmaya karar verip firma ile anlaştıktan sonra projenin tamamen tamamlanması uzun zaman gerektirir. Bu zamanı ise yazılımları kullanacak olan kişileri yazılım konusunda bilgi sahibi olmaları ve gerekli altyapıları sağlamak için belirlenen eğitime tabi tutulurlar geçirmeye çalışırlar.
Bu eğitimin verilmesinde ki en büyük etken ise yazılım tamamlandıktan sonra şirket çalışanlarının ona kolay uyum sağlamasına yardımcı olmaktır. Ayrıca yazılım içeriği konusunda şirket çalışanlarından fikir almaya olabildiğince dikkat edilmesi gerekir.
Özel Yazılımı Yapacak Olan Firma Nasıl Seçilir ve Seçilirken Nelere Dikkat Edilir?
Özel yazılımlar yapım aşamasında her türlü sorunun patlak vermeye müsait olduğu bir konudur. Bu nedenle yazılımı yapacak olan firmanın seçimi atlanmaması gereken ve üzerinde bol bol düşünülmesi gerekir.
Çalışabileceğiniz firmaların daha önce yapmış olduğu yazılımları inceleme fırsatınız varsa ilk olarak bunları incelemeli ve size hitap etmeyen firmaları listenizden elemelisiniz. Daha sonra geriye kalan firmaların referans olarak seçtiği şirketleri arayarak yazılım hizmetinden memnun olup olmadığı araştırabilirsiniz.
Ayrıca yazılımı yapacak olan firmanın kullandığı teknolojileri ve çalıştığı ekibin bilgisine ve yeteneğine de önem verilmelidir. Firmanın sizinle iletişim halindeyken oldukça şeffaf olması bir diğer dikkat edilmesi gereken yönlerdendir.
Aforsoft Yazılım ve
Danışmanlık olarak İzmir Karşıyaka da hizmet vermekteyiz.
Özel yazılım hakkında daha detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Tıklayınız.