Mobil Uygulama Nedir?

Kullanılan platforma ait uygulama mağazalarından indirilen farklı konular kapsamında hazırlanan yazılımlara mobil uygulama denir. Son yıllarda teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte mobil uygulama kullanımında da gözle görülür artışlar meydana gelmiştir.

Bu artışlar edeniyle pek çok büyük şirket mobil uygulamalar için hatırı sayılır bütçeler ayırıp kendilerini bu alanda geliştirmeyi hedefliyor.  Ayrıca çoğu şirketin büyük yatırımlar yapması nedeniyle bu mecrada çok fazla rekabet doğuyor. 

Mobil uygulamalar bilgisayarlardan ziyade daha çok akıllı telefon veya tablet gibi kolay kullanılıp tanışanabilen cihazlarda tercih edilmektedir. Ayrıca kullanılacak olan uygulamalar sağladığı hizmet veya kalitesine göre ücretli ya da ücretsiz olarak kullanıcılara sunulabilir.

Ücretli olan mobil uygulamalar kullanılan cihazın sanal mağazasında kredi kartı bilgileri girilerek satın alınıp kullanıma hazır hale getirebilir. Sanal mağazalar insanlar istedikleri uygulamaları çok zaman harcamadan kolay bulabilsin diye farklı kategorilere ayrılmıştır. Bu kategoriler;
- Eğitim 
- Eğlence
- Finans
- Fotoğraf ve video
- Gazete
- Haberler
- Hava durumu 
- Kitaplar
- Müzik
- Spor
- Yaşam tarzı
- Çocuklar şeklindedir.


IDE Nedir?

Açılımı tümleşik geliştirme ortamı olan IDE yazılımcılar için büyük bir kolaylıktır. IDE sayesinde yazılımcılar daha kolay, hızlı ve birçok kullanışlı araç yardımıyla yazılım geliştirme aşamasında bir sürü pratik yol ile karşılaşırlar. Yazılımcıların en çok tercih ettiği tümleşik geliştirme ortamları aşağıdaki gibidir.
- Android Studio
- Appcelerator Titanium
- Qt
- NetBeans
- Komodo
- AIDE
- IntelliJ IDEA
- Eclipse
- Cordova (PhoneGap)
- Visual Studio ( Xamarin )


Mobil Uygulama Geliştirmek İsteyenlere Bazı Tavsiyeler


1- Ekran Tasarımları
Mobil uygulamalarda ilk izlenim oldukça önemlidir. Kullanıcılar uygulamanıza girdiği zaman dikkat dağıtmayan işlerine engel olmayacak tasarımların olmasını ister. Ayrıca yapmış olduğunuz ekran tasarımının farklı cihazlarda bir sorun çıkarmadan çalışmasına oldukça önem vermelisiniz.

2- İşleyiş Açıklamalarının Yazılması
Kullanıcılar uygulamanızı kullanırken zorlanmaması ve uygulamadan olabildiğince en iyi şekilde yararlanması için çeşitli açıklamalar ve yönlendirmeler ile kullanıcılara yardımcı olmalısınız. Doğru şekilde yapılan açıklamalar size güzel geri dönüşler sağlar.

3- Uyumluluk
Hazırlamış olduğunuz uygulamanın bilgisayar, tablet veya akıllı telefon gibi farklı cihazlarda herhangi bir sorun çıkarmadan çalışmasına önem verilmelidir. Ayrıca farklı cihazlardan uygulamaya girildiği zaman yazı boyutu ve görseller gibi etkenlerin o cihaza göre şekillenmesine dikkat etmelisiniz.

4- İşletim Sistemi  
Her kullanıcı aynı işletim sistemini kullanmak zorunda değildir. bu nedenle uygulamanızın farklı işletim sistemlerinde sorun çıkarmadan kullanıcılara hizmet etmesine önem verilmelidir.


Mobil Uygulamaya Sahip Olmanın Avantajları

Mobil uygulamalar internet sitelerine göre bize çok daha yakındır. Bu nedenle çoğu insan artık akıllı cihazına indirdiği mobil uygulamalar yardımıyla tüm işlerini kolayca halledebilmektedir. Ayrıca cihaza indirilen mobil uygulamalar sayesinde size gelen bildirimler ile çoğu konudan kolayca haberdar olabilirsiniz.

Teknolojinin hızla yayılması nedeniyle birçok firma mobil uygulamalar için büyük yatırımlar yapıp bu konuda ilerlemeyi hedeflemektedir. Bu nedenle bu alanda rekabet oldukça fazladır ve gün geçtikçe çoğalmaya devam etmektedir.

Mobil Yazılımlar İçin Ne Kadar Bütçe Ayırılmalıdır

Bu konuda belirlenen net bir bütçe yoktur. Mobil uygulamalar için ayırılması gereken bütçe uygulamada istediğiniz özelliklere veya kaliteye göre kesinlikle değişkenlik gösterecektir. Bu nedenle öncelikle nasıl bir uygulama istediğinize karar verip daha sonra istediğiniz yazılımcılar ile konuşarak net bir fiyat almayı denemelisiniz.

Aforsoft Yazılım ve Danışmanlık olarak İzmir Karşıyaka da hizmet vermekteyiz. Mobil uygulamalar hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Tıklayınız.