HTML Nedir?

HTML (Hyper Text Markup Language) Hiper Metin İşaretleme Dili olarak çevrilmektedir. Web site sayfalarının temel iskeletini oluşturmak için kullanılmaktadır. 

Arama motorları, html kodları ile oluşturulmuş kod yapısını anlayıp çözümleyerek görsel web sayfalarını oluşturmaktadır. 

Html ile ilgili bilinmesi gerekmekte olan ilk kısım kesinlikle bir programlama dili olmadığıdır. Html web siteniz ile ilgili bilinmesi gereken her şeyi arama motorlarına iletmektedir. 

Yazı ve görsel içeriklerin konumlarının düzgün şekilde görüntülenmesini sağlamaktadır. 

Html ile web sayfa oluşturmak için başka bir programa ihtiyacınız bulunmamaktadır. Word, Wordpad ve hatta not defteri kullanarak bile metin editörleri oluşturabilirsiniz.

Kod yazmak için Dreamweawer, Notepadd++, Sublime Text gibi programları kullanarak kod yazarken kolaylık sağlayabilirsiniz. 

Bu kolaylık sağlayan programlar kod yazma hızınızı arttıracaktır ancak yazma yeteneğinizi ne yazık ki köreltebilecek bir durumdur. Kolaylığa alışmak ilerleyen zamanlar içinde sorun yaratabilmektedir.

Hazırladığınız web sayfalarını tarayıcılarınızın anlayacağı şekilde “html” ya da “xhtml” gibi uzantılar ile kaydetmeniz gerekmektedir.

Programlama dilleri prosedürleri açıklamayı ve dış verilere erişim sağlama işlemleri için oluşturulmaktadır. 

Html ile başlayan belgeler verinin kendisi olarak tanımlanmaktadır. Html verileri içine yerleştirilmekte olan “tag” parçası, metinlerin tarayıcı yani browser tarafından nasıl işleneceğini belirlemektedir. 

Bir not defteri açarak sizde deneyebilirsiniz.


Burada gördüğünüz kodları not defterinize html uzantısı ile yazarak tarayıcınıza baktığınız zaman aşağıda ki görüntü oluşacaktır. 




Html kodlama yapabilmek öncelikle kullanılan temel elementleri öğrenerek ne işe yaradıklarını bilmeniz gerekmektedir.

Bu kodların tamamı < ile başlayarak > ile bitmektedir. 

Html kodları ile web sitenin ana hatlarını yani iskeletini meydana getiririz. Çeşitli kaynak dokümanları oluşturarak genel komutları içererek web site gövdesini meydana getirmek içi çeşitli özellikleri bulunmaktadır.

En çok kullanılan html kodları;

<!DOCTYPE html> : Tüm html belgeleri bu kod ile başlamak zorundadır. Bu kod sayfanın HTML5 ile kodlandığını göstermektedir.

<html> : sayfa içinde yer alacak olan her kod bu etiket içinde yer almak zorundadır. 

<body> : Görünür olan tüm html kodları bu etiket arasına yerleştirilmektedir.

<head> : web site başlığı, dili gibi düzenlemeler bu etiket arasında yer almaktadır.

<title> : web site başlık kısmının tanımlanması için kullanılmaktadır. <head> etiketi içinde yer almaktadır.

<p> : Paragraf kodu olarak bilinir.

</br> : Bir alt satıra geçmek için kullanılmaktadır.

<img> : Resim eklemek için kullanılmaktadır.

<a> : Link vermek için kullanılan bir etikettir.

<hr> : yatay çizgi oluşturmak için kullanılmaktadır.