E- Ticaret Sitesi Nedir?

Hızla gelişen internet üzerinden kurumların bilgi, ürün veya hizmetlerini satışa çıkarıp insanlarla buluşturduğu sanal ortama e ticaret sitesi denmektedir. Özellikle son zamanlarda geleneksel ticaretin etkisini yavaş yavaş kaybetmesi nedeniyle elektronik ticaret çoğu kişinin ilk tercihleri arasında bulunmaktadır.

İhtiyaç duyulan her türlü konu hakkında ürün veya hizmetin bulunabildiği e- ticaret için çoğu şirket büyük yatırımlar yapmaktadır. Durumun böyle olması bu alanda her geçen gün hızla artan rekabeti meydana getirmektedir. Şirketler ise bu bol rekabetli alanda nasıl rakipleri geride bırakacaklarının yollarını aramaya çoktan başlamışlardır bile.  

Sanal ortamda gerçekleşen e ticaret sayesinde fiziki bir mağazaya göre çok daha farklı kişilere ulaşma şansı yakalarsınız. Çünkü e ticaret belli bir konuma ya da hedef kitleye bağlı kalmaksızın çok daha büyük kitleler ile iletişime geçme olanağı sağlar.

E ticaret sayesinde istenilen satış veya kar artışına kolay yoldan ulaşabilen işletmeler bu konuda sosyal medya hesaplarını da aktif olarak kullanmaktadır. Hatta e ticarete atılan çoğu işletme bu işe başlamadan önce sosyal medya kullanmasa bile bu işten sonra daha çok hedef kitleye ulaşmak için seve seve sosyal medyayı kullanmaktadır.

E ticaretin yeni yeni yaygın olduğu bu son zamanlarda insanlar geleneksel ticaret ile sanal ortamda yapılan e ticaretin farklarını çoktan araştırmaya başladı bile. Peki çoğu insanda merak uyandıran e ticaret ve geleneksel ticaret farkları nelerdir?

E- Ticaret ve Geleneksel Ticaret Farkları Nelerdir?

Geleneksel ticaret ve e ticaretin farklarından bahsetmeden önce kısaca geleneksel ticaretin tanımını yapmak istiyoruz. 

Satıcı ve müşterinin yüz yüze olduğu e ticarete göre hem bazı avantajları hem de bazı dezavantajları bulunan ticaret yöntemine geleneksel ticaret denir. Günümüzde hala kullanılmakta olan pazarlar, çarşılar, pasajlar, alışveriş merkezleri geleneksel ticarete örnektir.

Şimdi asıl konumuz olan geleneksel ticaret ve e ticaret farkına dönelim. Herkesin bildiği üzere e ticarette ürün satın alırken ürünü dokunarak veya yakından görerek inceleme şansımız olmaz. Sadece sitede ürün hakkında yazan bilgiler ya da fotoğraflar dahilinde ürünleri inceleyebiliriz.

E ticaret ile uğraşan bir şirketin geleneksel ticarete göre daha kolay halledebildiği konu kuşkusuz stoktur. Çünkü geleneksel ticaret yapılırken mağaza büyüklüğü ne kadar büyük olursa olsun çeşitli problemlerle karşılaşma oranı oldukça çok yüksektir. Fakat e ticaret gibi sanal ortamda işlerini halleden siteler için bunlar halledilemez sorunlar değildir. 

E- Ticaret Türleri Nelerdir?

B2C (Firmadan Tüketiciye)

B2C e ticarette en çok tercih edilen türdür. Adından da anlaşılacağı üzere firmaların ürün veya hizmetleri tüketiciye ulaştırmasıdır. Günümüzde sıkça duyduğumuz perakende ve mağazacılık e ticaretin B2C türü ile aşağı yukarı aynı anlama gelmektedir.

B2B (Firmadan Firmaya)

Toptan yapılan satışlar için kullanılır. Genellikle tüketicilere ürün satmak isteyen firmalar ürünleri toptan olarak başka bir firmadan alır ve daha sonra tüketici ile buluşturur. B2C’ye göre çok daha kapsamlı ve teknik bir yapıya sahiptir.

C2C (Tüketiciden Tüketiciye)

Türkiye’de tüketiciden tüketiciye ürün satışı yapan birkaç tane site bulunmaktadır. Ayrıca bu siteler örnek olarak ikinci el ürün satışı yapan siteler ya da açık arttırma ürün satışı yapan sitelerde dahildir. 

C2B (Tüketiciden İşletmeye) 

E ticaretin bu türü genellikle dernek veya kuruluşlarda ürün veya hizmet satışı yapan tekil alıcılar için kullanılır.  

E- Ticaret Avantajları

Satıcı için Avantajlar

Fiziki mağazaya göre çok daha ekonomiktir.

Stok problemi yoktur.

Açılış kapanış gibi saatleri olmaz 7/24 açıktır.

Enflasyon nedeniyle zarar olması çok düşük bir olasılıktır.

Neredeyse tüm işler elektronik ortamda halledildiği için zamandan tasarruf sağlanır.

Müşteriler ile iletişime geçmek kolaydır.

İnsanların ihtiyaçlarına göre ürün bulundurulur.

Geniş hedef kitlelere ulaşılır.

Müşteri İçin Avantajları

Daha fazla ürün arasında seçim yapılabilir.

Zamandan kazanılır.

Evden çıkmadan ihtiyaçlar kolayca alınabilir.

Alınacak olan ürünü kullanan kişilerin yorumlarını okuyarak ürün hakkında fikir sahibi olunabilir.

Her an alışveriş yapma imkânı bulunur.

E- Ticaretin Dezavantajları

Yüksek komisyon oranları.

E ticaret ortamındaki büyük rekabete uyum sağlayamama durumu.

Müşterilerin e ticaret nedeniyle ürünleri yakından görüp dokunmadan almaları.

E ticarete güveni olmayan kişilerin geleneksel ticareti tercih etmeleri.

Ürünlerin hemen alıcılarla buluşmadan belli bir kargo sürecinden geçmesi.

Kargo da veya şirkette bulunan bazı sıkıntılar nedeniyle ürünlerin hasar görmesi.

Müşteriler ile yüz yüze görüşme imkânı olmadığı için satıcıların olumlu iletişim kurmakta zorlanmaları.

Müşterilerin ürünleri karşılaştırma imkânı.

Sermayesiz E Ticaret Yapılabilir Mi?

Hiç sermaye olmadan profesyonel bir e ticaret ne yazık ki pek mümkün değildir. Ancak ikinci el ürün satışı yapmaya yönelik bir e ticaret düşünülüyorsa bu az sermaye ile gerçekleştirilebilir. 

E Ticaretin Temel Öğeleri

Faks, televizyon, telefon, para aktarma sistemleri, elektronik veri değişimi e ticaretin temel öğeleridir. E ticarette yapılan alım veya satımın tüm bu temel öğeler yardımıyla yapıldığını unutmamak gerekir.

Aforsoft Yazılım ve Danışmanlık olarak İzmir Karşıyaka’da hizmet vermekteyiz. E ticaret hakkında daha detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.