Domain nedir?

Türkçe karşılığı alan adı şeklinde tanımlanmaktadır. IP adresleri yerine hatırlaması kolay olan bu isimlendirme yöntemi kullanılır. Sitenizi web ortamında daha kolay bulmanızı sağlayın “.com, .net” gibi uzantılılarla yerine alan adı ya da domain denir. Diğer bir kelime “site adresi” şeklinde de tanımlanabilir. Farklı web siteleri aynı domaine sahip olması olanağısızdır. Parmak izlerimiz gibi tamamen farklı sayılardan oluşan IP (İnternet Protokol Adresi), domain kullanımı ile hatırlaması daha kolay kelimeler halini almıştır.

Bütün internet sahip olduğu alan adlarını birbirine bağlayan DNS (the Domain Name System) ile tarayıcıda yazılan uzantıları IP adrese dönüştürerek girmiş web sitesi web sitesi cihazda karşınıza çıkar. 


Alan adı kaydı (alan adı tescili) ne demek?


Domain satın almak olarak adlandırdığımız olay, üzerinize kayıt ettirdiğiniz veya alan adının sizden başka kimsenin kullanmaması üzerine kayıt ettirdiğiniz 1 yıllığına kiralanan bu alan adlarını belirli dönemlerde yenilemek gerekmektedir. 

Yenime tahmini satın alabilirsiniz. Etki alanı kaydı kayıt kayıt notu dikkat edilmelidir. 

Alan adı, dijital iletişim en kolay nasıl bulunacağınızı belirleyen bir kimlik görevinde kullanılır. Özen ve dikkat çekici bir seçim yapılarak üzerinde düşünülmelidir. Yaratıcı, ilgi çekici, özgün bir etki alanı seçimi akılda kalıcılığınızı arttırarak tanınmanıza yardımcı olur. Domainler iyi birer tanınma aracı sayılabilir. Pazarlama stratejilerinde sıkça başvurulan bir yöntemdir. Marka bilinci kazandırılarak bilinirlik arttırılır. 

Etki alanı sorgulama; Tanımlanmış alana adının bir başkası tarafından alınıp alınmadığını kontrol ettiğimiz sistem adıdır. Ücretsiz domain sorgulama yapan birçok internet sitesi mevcuttur. 


Alan seçimi;


Etki alanı oluşturma son derece basit bir işlem olsa da asıl zor olan kısım etki alanı adının seçilmesi işlemidir. Akılda kalıcı, etkin bir yapılması önemlidir. 

Web sitesi içeriğile paralel bir alan adı verilmiştir işi kısaca sayılırsınız. 

Olabildiğince kısa bir seçim yapma işleminde güçlük yaratmamaya özen gösterilmelidir. Kısa, net ve bilgi verici olması esastır. 

Kolay okunabilen, söylenmesi zor kelimelerden okunmaması önemli. Herkes tarafından anlaşılabilen ve telaffuz edilebilen bir alan adı gereklidir. 

Uzun süre kullanacağınızı düşünerek bir seçim yapmalısınız. 

.net, .org, .info gibi uzantıları kullanarak taklitçilerinizin müşterilerinizi dolandırmasının önüne geçebilirsiniz. 


Dijital dünyanın renkli cazibesi sizleri de etkilediyse, başarını web sitene önem için domain al. Başarı hikâyen başlasın.