HTTP Nedir?

Bilim insanlarının temellerini attıkları internet ağını daha güvenli kullanımı için 90’lı yıllarda geniş çaplı çalışmalar başlatıldı. HTTP bağlantısı bu çalışmaların ürünüdür. Başlangıçta basit sistemler üzerinde çalışarak verinin erişimini sağlamaktı. Zaman ilerledikçe daha güvenli hale getirilen bu sistem günümüzdeki şeklini almış oldu. 

 “Hypet -Text Transfer Protocol” anlamına gelen bu kelime grubunun Türkçe karşılığı “Üstün metin transfer protokolü” şeklindedir. Kısaltılmış hali HTTP’dir. İnternet üzerinde taranan verinin kullanıcıya iletim yolunu belirtir. Arama için birçok tarama platformu olmasına rağmen bulunan linke tıklandığı zaman HTTP yolu kullanılmaktadır. Bunun nedeni; talep edilen ve istekte bulunulan linkin sisteme girişini sağlayan tek yolun HTTP olmasıdır. Bu kurala göre komut alarak indirme işlemini başlatır. Günümüz teknolojisinde bu tür bilgi aktarımları için pek çok farklı yol ve protokol bulunmaktadır.  HTTP bağlantısı bu protokoller içinde ki en önemli ifadedir. Bu uzantı olmada veriye ulaşım sağlamamız mümkün değildir. 

HTTP Ne İşe Yarar?

HTTP, “Hiper-Text Transfer Protocol” şeklinde açılım sağlar. Bu açılım hiper metin transfer protokolü anlamına gelir. Internet kullanırken erişim sağlamak amaçlı yazdığınız web sitenizin başına eğer HTTPbağlantısını eklemezseniz sistemin sizin yerinize otomatik olarak eklediğini görmüşsünüzdür. Çünkü HTTP bağlantısı sayesinde verilen komutlar geçerli sayılır ve talep etmiş olduğunuz veriye erişim sağlamış olursunuz. Sizin internete bağlanmanızı sağlayan bir anahtar görevi gördüğünü söyleyebiliriz. 

HTTP Bağlantısı?

Internet üzerinde ki sunucular ve kullanıcılar arasında verinin nasıl aktarılacağını belirleyen bazı kurallar vardır. İşte bu düzeni HTTP bağlantısı sağlamaktadır. Bu işlemi açıklamak gerekirse; ilk olarak giriş yapılacak olan web site adresi yazılır. Bağlantı kurulmasından sonra bu istek web servisine iletilerek cevap gelmesi beklenir. Gelen cevap sonrası bağlantı gerçekleşir. Başından sonuna kadar bu bağlantıları gerçekleştiren genel tanım HTTP’dir. 

Bağlantı esnasında erişim sağlanan browser ve web client gibi listeleyicilerle istenen bilgiye sahip web siteleri ile bağlantı kurulur. İşte bu bağlantı içerisinde yer alan HTTP’ye durumu anlatarak bağlantı talep eder. HTTP gönderilmiş olan talep doğrultusunda olumlu ya da olumsuz geri dönüşte bulunur. Cevapla orantılı şekilde ekran önünde görünüm gerçekleşir. Hiçbir cevabın karşılamadığı durumlarda hata görünerek talep yanıtsız kalır. Bağlantıya verilen olumlu yanıt sonucu HTTP ile bağlantı kesilerek son bulur. 

Bu iletişimin temel iki dayanağı bulunmaktadır. Requeste istek ve response yani cevaptır. Kullanıcılar tarafından talep edilen adreslerle birlikte sunucuya bir istek, talep bildirisi göndermiş oluruz. Bu talep sunucu tarafından değerlendirilerek işin cevap kısmına iletilmesine yardımcı olur. Cevap kısmında kullanıcıların belirtmesi gereken bilgiler mevcutsa sistem kullanıcıya bunların giriş yapılmasını talep eder. Bu bilgilerin girilmesi ardından sistem yeniden istek oluşturularak sunucuya erişim sağlanır. Sunuya girmiş olduğunuz bilgilerin doğruluğu teyit edilmesi sonucunda giriş işleminiz başarılı sonuçlanır. HTTP uzantısı bu noktada güvenli ve sağlıklı erişim imkânı sağlamaktadır. Bu girmiş olduğunuz bilgiler en güvenli şekilde HTTP bağlantısı üzerinden doğrudan sunucuya iletim sağlar.