E-Ticaret Sitesi Nedir?

Günümüz teknolojisiyle işletme sahipleri mağazalarını online platformlara taşımak istiyorlar. Bu artık düşünüldüğü kadar zor değildir. Internette satış yapmak ve kar artışına destek olmak e-ticaret platformlarıyla çok kolay. 

Internette satış yapmanın fiziki mağazalara oranda daha karlı ve daha avantajlı olduğunu söylemek mümkün. Geleneksel satış kanallarına oranla daha farklı dinamikleri bulunmaktadır. 

E-ticaret 1990’lı yılların ortalarından itibaren kullanıma başlanan bir dijital mağaza mantığıdır. Internet üzerinden oluşturulan web sitenizde, çeşitli ödeme seçenekleri ile e- ticaret oluşturulmaktadır. E-ticaret ile online ortamda gerçekleşmekte olan bu alışverişler pek çok açıdan avantajlı sayılmaktadır. Mağazaya oranla belli bir konuma bağlı olmaksızın ülke çapında hatta dünya çapında alışveriş yapmak mümkün hale gelmektedir. 

E-Ticaret ve Fiziki Mağaza Farkları;

Online mağazalar ve e-ticaret siteleri birbirinden çok farklı kavramlardır. Kullanıcılar e-ticaret siteniz üzerinden gördükleri görseller ve yazılı açıklamalar ile ürün hakkında bilgi sahibi olur. Kullanıcılar ürün hakkında aldığı karar sonucunda online ödeme, havale ya da kapıda ödeme seçenekleriyle ürüne sahip olma imkanı bulur. Şirketlerin kendi sistemlerinde görmüş oldukları siparişler doğrultusunda ürün kargo şeklinde kullanıcıya ulaştırılır. 

Mağazalarda direkt mağaza görevlileriyle iletişimde olursunuz. İlgilenilen ürünü dokunarak ve görerek yakından inceleme fırsatı olur. E-ticaret sitesi üzerinden yapmış olduğunuz bu tür alışverişlerde bu tip incelemeler söz konusu değildir. Gelişen teknoloji ışında bizlerin sahip olduğu pek çok kolaylık vardır. İade ve kargo süreçlerinde oluşan kolaylıklar bunlardan yalnızca bazılarıdır. İnsanların teknoloji ile satın alma alışkanlıklarında ki değişim E-ticaret bünyesinde büyüme ve gelişmeye yardımcı olmuştur. 

E-Ticarette İş Modelleri?

E-ticarette birçok farklı ticaret modeli bulunmaktadır bunlar;

1-B2B(Şirketten Şirkete Satış);

B2B Toptan satış için kullanılan sistemdir. Şirketten Şirkete satışlarda kullanılır. Tüketicilere satış yapmakta olan şirketler, Toptan ürün satan şirketlere satışta bulunabilirler. 

2-B2C(Şirketten Tüketiciye Satış)

E-ticarette en popüler satış şeklidir. Şirketlerden tüketicilere yapılan satıştır. Şirketlerin tedarik etmiş oldukları ürünleri tüketiciye ulaştırma yoludur. 

3-C2C(Tüketiciden Tüketiciye Satış)

Tüketicilerin kendi aralarında ürün tedarik edip yaptıkları satışlar C2C satışları olarak adlandırılır. İkinci el satışlar bu satış modeliyle adlandırılır. 

E-Ticaret Türlerine Bakıldığında Farklı Alternatifler Bulunmaktadır;

Dikey E-Ticaret;

Dikey e-ticaret, belli bir kategoriye yoğunlaşarak oluşturulan satış ağıdır. Bu sistemde tek bir hedefe yoğunlaşarak çalışmalar yapılmaktadır. Bu ürün seçenekleri dikey bir pazar olarak adlandırılır. 

Yatay E-Ticaret;

Yatay e-ticaret daha geniş ve kapsamlı bir hedef kitleye yönelik çalışmalardır. Şirketler çeşitli ürünlerde ve kategorilerde ürün yelpazesinde hizmet vermektedirler. 

Internetten Stoksuz Satış (DropShipping);

Stoksuz satış, değişik tedarikçilerle anlaşarak üretilen ürünleri kendi e-ticaret sitenizde satışını stoksuz olarak gerçekleştirmenize yarar. Bu işletme modeline firmalar, XML Yardımı ile ürünleri kendi e-ticaret sitelerine çekerek stok olmaksızın satış gerçekleştirirler. Sipariş edilen ürün tedarikçi sistemine düşerek müşteriye teslim edilir. Satış yapan tedarikçi firma satış sahibinin kargo sistemini kullanabilmektedir. 

E-Ticaretin Avantajları Nelerdir?

7 gün 24 saat satış yapma imkânı,
Mesai saatleri ve tatil günleri ile sınırlı olan mağazalarla sınırlı değildir,
Düşük bütçe ile kendi işinize sahip olma imkânınız mevcuttur,
Belli bir konum ya da lokasyona bağlı kalmadan ülke hatta dünya çapında satış yapabilirsiniz,
Internet erişimi mevcut ve online alışveriş yapmakta olan geniş kitleye ulaşma imkanı,
Dilediğiniz ürünleri kendi e-ticaret sitenize ekleyebilme şansı,
Dijital sistemler kullanarak daha fazla kitleye ulaşım sağlamanız mümkündür,
Web sitenizi ziyaret eden kullanıcılara erişim sağlayarak sizden alışveriş yapma şansınız artacaktır,
Daha hızlıdır, E-ticaret sistemi kullanarak mağaza kirası, stoklama ve depo gibi ek giderler olmaksızın çok daha hızlı ve kolay şekilde yayına başlayarak satışlarınızı başlatabilirsiniz.

Dijital dünyanın en yükselişte olduğu bu dönemde sizlerde mağazanızı online ortama taşıyarak hızla yükselişe geçin. Değişime ayak uydurun.