E- Ticaret Nedir?

İşletmenin satışa çıkardığı ürün veya hizmetin online sistemler üzerinden müşterilere sunulmasına elektronik ticaret denir. Kısacası geleneksel ticaretin sanal ortamdaki hali gibi düşünebilirsiniz. E- ticaretin asıl amacı güçlü ve gelişmeye her an açık bir altyapıya sahip olmasıdır. 

Eskiden insanlar reklam yaparken televizyon, radyo veya gazete gibi araçlar kullanırken günümüzde çok daha etkili bir yöntem olan e ticaret kullanılmaktadır. Ayrıca geleneksel ticarete göre az maliyetli olması tercih edilme nedenlerinden yalnızca bir tanesidir.

Elektronik ortamda yapılan bu ticaret sayesinde şirketlerin hedef kitleleri ile doğrudan etkileşim halinde olabilmektedir. Bu nedenle gözle görülür bir farkla müşteri konusunda ilerleme kaydedilmektedir. Normal koşullarda uzun zaman alacak markalaşma süreci doğru yapılan elektronik ticaret sayesinde kısa bir zaman içerisinde gerçekleştirilebilir. 

2000 yılından sonra hızla gelişen teknoloji sayesinde elektronik ticarette oldukça gelişmeye başlamış ve günümüzdeki halini almıştır. İnsanların çoğu zamandan tasarruf etmek için ihtiyaçlarının çoğunu internet üzerinden kolayca halledebilmektedir.

E- Ticaret Türleri

- Şirketler arasında olan elektronik ticaret

- Şirket ve tüketici arasında olan elektronik ticaret

- Şirket ve kamu idaresi arasında olan elektronik ticaret

- Tüketici ve kamu idaresi arasında olan elektronik ticaret

E- Ticaret İhtiyaçları Nelerdir?

1- Domain Seçimi

Alan ismi anlamına gelen domain sayesinde internet kullanıcılarının web sitelerine ulaşması sağlanır. Genelde pek önemsenmese bile aslında oldukça önemli ve üzerinde durulması gereken bir kavramdır. Dikkat edilmesi gereken maddeler;

- Akılda kalıcı ve yazılımı kolay olmalıdır.

- Satılan ürün veya hizmeti tanımlayan anahtar kelimeler içermelidir.

- Kullanılacak olan kelimelerin anlamlarına dikkat edilip yanlış anlaşılmalara zemin hazırlanmamalıdır.

- Güven veren domain uzantısı kullanılmalıdır.

- Satılan ürün veya hizmete göre domain uzantısı kullanılmalıdır.

- Telif hakkı veya patent araştırılması yapılmalıdır.

2- Sunucu

Bir web sunucusunun görevi internet sitesini sayfalarını düzenleyip kaydetmek ve bunları tarayıcılara kaydetmektir. Belirli aralıklarla sunucu sayesinde yapılan bu düzenlemeler sayesinde elektronik ticaret sitesi çok daha iyi yerlere gelebilir.

3- Ödeme Yöntemleri

Elektronik ortamda alışveriş yapan kişiler en çok ödeme yöntemlerine dikkat etmektedir. Bundan dolayı çeşitli ödeme yöntemleri bulundurmak oldukça önemlidir. Günümüzde en çok tercih edilen ödeme yöntemleri kredi kartı, kapıda ödeme, havale ile ödeme gibidir.

4- Tasarım

Ürün veya hizmetini sattığınız şirketin amacına uygun olan tasarımlar yapmak fazlasıyla önemlidir. Ziyaretçilerin dikkatini dağıtmayacak ve aradıklarını kolay bulabilmelerini sağlayacak tasarımlar yapmaya özen göstermelisiniz.

E-Ticaretin Avantajları

- Kesintisiz çalışan bir mağaza

- Ürün seçeneklerinin artması

- Daha az maliyetli olması

- Müşteri artışı

- Şirket ile ilgili bilgilerin hızla güncellenebilmesi

- Şirket adına daha etkili tanıtım

- Yeni tedarikçilere ulaşma imkânı

- Dünya pazarına girme olasılığı

- Müşterileri tüm gelişmelerden haberdar etme olanağı

- İletişim için harcanan miktarın azalması

- Farklı kanallarda pazarlama imkânı

E- Ticaretin Dezavantajları

- Rakiplere karşı tamamen şeffaf olma 

- Güvenlikte oluşacak problemler

- Müşteri bilgilerinin gizli tutma

- Finansal limitler

- Geleneksel ticarette olduğu gibi yüz yüze alışveriş olmadığı için ikna etme olanağı olmaması

- Ulusal veya uluslararası farklılıklar

E- Ticaret Site Yönetimi

Belirlenen zaman aralıklarında sitenizi güncelleyip kullanıcılara kolaylık sağlayacak yenilikler yapmalısınız. Ayrıca ziyaretçilerin doldurması için hazırladığınız formları inceleyerek gelen şikâyet ve istekleri değerlendirmelisiniz. Bu formlara geri dönüş yapıp ziyaretçilerin gönlünü kazanabilirsiniz.

Aforsoft Yazılım ve Danışmanlık olarak İzmir Karşıyaka da hizmet vermekteyiz. Elektronik ticaret hakkında daha detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Tıklayınız.