Dünyanın online pazaryerlerinden en büyüklerinden olan Amazon 2018 Eylül’de Türkiye online pazaryeri piyasasına giriş yaparak yayınlarına başlamaktadır.
Amazon Nedir?
1994 yılında Jeff Bezos tarafından kurulmuş olup ilk yıllarında internet üzerinden kitap satışı yapmaktaydı. Zamanla ilk önce Amerika başta olmak üzere tüm dünyada adı duyulmuş online pazaryeri halini almıştır.
Amazon'un şirket ve işletmelere açılmasıyla dünyada var olan çoğu şirket ürünlerini Amazon üzerinden pazarlamaya başlamıştır. Amazon Alibaba birlikte dünyanın en büyük online pazaryerlerinden biri olmuştur.
Amazon Nasıl Çalışır?
Amazon iki farklı şekilde çalışmaktadır. İlki; Amazon kendi stoklarında yer alan ürünleri kendi adıyla satışa sunmaktadır. Bu kısım içinde kullanıcılar ürünleri Amazon üzerinden satın almaktadır. İkinci yöntem; şirketler Amazon bünyesinde mağaza açarak burada listelemiş oldukları ürünlerini Amazon kullanıcılarına satmaktadırlar.
Amazon’da mağaza açmış olan şirket ve işletmeler Amazon’un kendi kargo sistemlerinden faydalanabilirler ya da ürünlerini kendileri kargolamayı tercih edebilirler.
Amazon’da satış yapmakta olan şirket ve işletmeler Amazon’un kendi reklam özelliklerinden faydalanarak mağazalarını üst sınırlara çıkarabilmek için çalışabilmektedirler.
Neden Amazon’da Mağaza Açmalıyım?
Amazon, dünyanın en büyük online pazaryeri olmasının yanı sıra kullanıcı memnuniyeti ve müşteri hizmetleri konusunda ismini duyurmuş güçlü bir firmadır. Amazon bünyesinde mağaza açmak ve ürünlerinizi burada satışa sunmak güçlü ve adı duyulmuş bir firmanın arkanızda olmasını sağlayacaktır.
Türkiye içinde çoğu şirket Amazon fırsatlarından faydalanmaktadır. Amazon bünyesinde kendi mağazanızı açıyor olmanız firmanızın yeni ve güçlü bir kanalda satış yapma imkanı sağlayacaktır.
Amazon’da Mağaza Açmanın Avantajları Nelerdir?
Tüketiciler Amazon’a Güvenir; Amazon’da satış yapmanın en büyük avantajlarından biri Amazon kullanıcıları alacakları hizmet ve destekten memnun olacaklarına, Amazon’un çözemedikleri problemler dahilinde çözüm bulacaklarına inandıkları için buradan rahatlıkla alışveriş yaparlar. Bu durum işletme ve şirketiniz için güvenli alışveriş yapılmasını sağlayacaktır.
Amazon’un Gücünden Faydalanırsınız; Amazon’un altyapısı, çeşitli ödeme yöntemleri, kargolama yöntemleri, kullanıcı dostu arayüz gibi çeşitli özelliklerinden faydalanırsınız. Amazon’un arama motorlarındaki sıralaması mağaza ve ürünleriniz için avantaj sağlayacaktır.
Geniş Bir Hedef Kitleye Ulaşırsınız; Amazon’da milyonları aşkın kullanıcı yer almaktadır. Amazon’da mağazanızın yer alması hedef kitlenize daha çabuk ulaşmanızı sağlayacaktır.
Defalarca Satış Yapma İmkanı; Amazon’da mağazanız olması durumunda burada yer alan hedef kitleye defalarda erişim sağlayabilirsiniz. Ürün sayfalarınızı doğru oluşturarak kullanıcı ihtiyaçlarını yanıtlayacak biçimde satış yapabilirsiniz.
Amazon’da Mağaza Açmanın Dezavantajları Nelerdir?
Ciddi Rekabetle Baş Etmek; Amazon bünyesinde yer alan işletme ve şirket oldukça fazla olması nedeniyle rekabette bir o kadar yüksektir. Benzer ya da aynı ürünleri satan firmalar arasında öne çıkmak adına reklam çalışmaları yapmanız bunun içinde bütçe ayırmanız gerekecektir. Müşteri memnuniyetinde yapacağınız iyileştirmeler için ciddi emek harcamanız gerekecektir.
Mağaza Bedeli ve Komisyon Ücretleri; Amazon üzerinde mağaza açacağınız zaman aylık mağaza ücretinin yanı sıra satılan ürün kategorisine göre de belli bir komisyon ücreti ödemeniz gerekecektir. Bu durum kar oranınızın düşüşüne neden olacaktır.
Müşteri İlişkilerinizi Geliştiremezsiniz; Amazon müşteri ilişkileri ile bizzat ilgilenmesi nedeniyle müşteriler ile ilişki geliştirmeniz oldukça zordur. Bu durum müşteri sadakati kazanmanızı engellemektedir.
Marka Kimliği Oluşturamazsınız; Amazon’da satış yapmanız durumunda sıradan satıcılar olarak görüneceksiniz. Sizinle aynı ürünü satan ancak daha düşük fiyat veren satıcılar daha fazla ürün satışı yapacaktır. Tüm bunların yanı sıra Amazon’da sizinle aynı ürünleri satmak isterse diğer rakip firmaların yanı sıra Amazon ile de rekabette bulunacaksınız. Bu durum kendi marka kimliğiniz oluşturarak müşteri sadakati oluşturmanızı engelleyecektir.
Amazon’da Nasıl Mağaza Açılır?
Amazon üzerinden satış yapabilmeniz için öncelikle mağaza açmanız gereklidir. Satış yapmak için mağazanızı oluşturduktan sonra Amazon bünyesinde ürünlerinizi listeleyebilirsiniz. Mağaza açmak için Amazon çeşitli belge ve bilgiler talep etmektedir. Bu taleplerin yerine getirilmesi ardından satışa başlayabilirsiniz.
Amazon’da Mağaza Açmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Kredi Kartı Bilgileri; satıcı hesap bakiyesi yetersizliği durumlarında Amazon satış ücretlerini bu şekilde talep etmektedir.
Telefon Numarası; İletişim amaçlı ihtiyaç duyulabilir.
İrtibatta Olunacak Kişiler Hakkında Bilgi; Kimlik bilgileri ve iletişim bilgileri.
Banka Hesap Bilgileri; Satışlardan elde edilecek gelirin geçirilmesi için gereklidir.
Amazon’da Mağaza Ne Kadar Sürede Açılır?
Amazon mağazanız açılması ardından onaylanması durumunda ürünlerinizi Amazon bünyesinde listeleyerek satışa başlayabilirsiniz.
Amazon’da Satış Yapabilmek İçin Mağaza Açmak Gerekli Midir?
Amazon’da mağaza açmak için bireysel ya da profesyonel olacak biçimde bir mağaza açılması gereklidir. Ne yazık ki mağaza açmadan satış yapma şansınız yoktur.
Amazon’da Mağaza Açmak Ücretli Mi?
Amazon’da profesyonel mağaza açmak aylık 99TL olarak belirtilmiştir. Aylık mağaza bedeli yanı sıra satılan ürün başıma belli bir komisyon kesintisi bulunmaktadır.
Amazon Mağaza Fiyatları ve Ürün Listeleme
Amazon’da ürün listelemek için herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Mağaza sahipleri Amazon’da kullanıcı hesabı açılması ardından aylık mağaza ücreti ve ürün başıma komisyon ödemek zorundadır.
Amazon’da Mağaza Vergi Süreci Nasıldır?
Amazon’da mağaza açarak yapılan satışlarda Türkiye Cumhuriyeti vergi sistemine göre vergi ödemek zorundasınız. İnternette yapılan satışlar vergiye tabii tutulması ve şirket olarak Amazon bünyesinde varlık göstermeniz nedeniyle kesilen faturalar üzerinden vergi ödemek zorundasınız.
Amazon’da Faturalandırma
Amazon’da satış yapmanız durumunda Amazon 14 günlük periyotlarla elde edilen ödemeler hesabınıza geçirilerek fatura kemseniz sağlanacaktır. Satıcı hesabınızdan fatura takibi yapmanız mümkündür.