Canonical URL nedir?
Farklı web sitelerinin kendi web sitenize indexlenerek kopya veya spam oluşmasını önlemek için yapılan çalışmaya denir.
Web sitenizi birbirinden farklı formlarda tanımlaması ve web sitenize yönlendirme işlemidir. Bu yöntem kopya içerik ve spam gibi çeşitli sebeplerden Google üzerinden ceza verilmesini engellemeye yöneliktir.
Örneğin;
• https://www.aforsoft.com/
• https://www.aforsoft.com/index.html
• https://aforsoft.com/
• https://aforsoft.com/index.html
Oluşturulan linklerin tamamı aynı sayfaya yönlendirmektedir. Google tarafından oluşturulan kopya içerik şeklinde algılanmasını sağlayacaktır. Bu durumun bir diğer sonucu ise arama sonuçlarında web sitenizin sıra kaybetmesi ve beraberinde ceza ile sonuçlanacaktır.
Canonical etiketi ile Google URL taraması yaptığı zaman Canonical olarak tanımlanmış URL görünecektir. Yukarıda göstermiş olduğum link örneklerinden yalnızca bir tanesine “canonical” etiketi tanımlanmış ise o linke odaklanacaktır. Bu durum ise spam ya da kopya link oluşmasının önüne geçilmiş olacaktır.
Canonical etiketi nasıl tanımlanır?
Arama motoru gözünden bakacak olursak pek çok problem oluşma ihtimali gözler önündedir. Canonical fikri bu şekilde oluşmuştur.
Canonical; birden fazla seçeneği düşünerek en iyi durumu belirleme işlemine denir. Bu tür seçimlerde hata olabilmesine karşın belirli bir ürün arayan müşteri açısından bakmalıyız. Kullanıcı deneyimi şeklinde düşünülebilir.
Kullanıcı deneyimi sonucunda web siteler kopya içeriklerle karşılaşmaktadır.
Bu durumlarla karşılaşmamak için yapılacak şey arama motoru ve kullanıcılarına Canonical URL ile tercih edilen sayfanın ne olduğu bildirmektir.
Büyük arama motorları canonical URL desteklemesi sebebiyle bu etiketi kullanarak çözüm yolu üretebilirsiniz.
Kopya içerikler ve Canonical URL çokça tartışılan bir konudur. Genellikle www ve www olmayan URL Canonical uyumlu hale getirilmesi vardır. Bu işlemlerde farklı sayfaların olup olmaması önemlidir.
Bu soruya verilecek net bir yanıt mevcut değildir. Büyük arama motor URL sonunla yer alan “/” işareti pek çok kısımda Canonicalleştirme işlemi yapabilmektedir.
Büyük küçük harf ve oturum kimlikleri arasında bir değişiklikler de dâhildir.
Canonical URL kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar;
• Bir Canonical etiketi kullanılırsa çoklu Canonical etiketi kesinlikle kullanılmamalıdır.
• Canonical URL etiketini iki “head” etiketi arasında kullanılmamalıdır. Google botları “head” etiketi dışında yer almakta olan “meta” etiketini bulamamaktadır.
• Canonical etiketlenmesi sırasında indexlenmeye izin verilmeyen linkleri web site haritasının olmamasına dikkat edilmelidir. Bu gibi durumlarda google arama sırasında botlar hata verecektir.
• Canonical etiketinde en sık yaşanan sorun adresin tam olarak yazılmamasıdır.