Agile Metodu nedir?

1970’lerde Dr. William Royce’un yazılım sistemleri yönetimi ve geliştirilmesi hakkında yayınladığı bir makale ile özel fikirlerini sunmuştur. Geleneksel proje yaklaşımına karşı olarak çıkan Agile metodu projenin montaj hattındaki bir ürün gibi geliştirilebileceğini açıklamıştır. 

Dr. William Royce’a göre projenin he aşaması bir sonraki aşamayı anlatır türden olmalıdır. He adım planlanarak tamamlanmış olması önemlidir.  Projede çalışan herkesin bu çalışmanın gereksinimlerini bilerek bir araya getiriyor olmalıdır demiştir. Tüm bu adımlar tamamlandığında projenin bölümlerini hayata geçen gruplar arasındaki etkileşimin az hatta hiç olmadığını vurgulamıştır. Bu metodun geliştiricileri, yazılım geliştirme aşamalarında geçen süreci incelediklerinde en mantıklısının bu olduğu sonucuna varacaklarını düşünmüşlerdir.

Genel Prensipleri;

Birebir iletişim.  Bilgi aktarım açısından en önemli sayılan yöntemdir.
Çalışabilen aktif bir yazılım, ilerleme için önemlidir.
Sürekli ve belirsiz tempoyu koruyabilme; sponsorlar, ekip arkadaşları bu süreci doğru yönetebilmeli.
Geliştirici ekip ve müşteri birebir şekilde çalışabilmeli.
Son derece motive bir ekiple çalışarak onların güvenliğini sağlayarak uygun şartlar altında çalışma sürdürülmelidir.
Mükemmellik ve iyi tekniği dikkate alarak yapılan çalışma verimliliği arttıracaktır.
Sadelik, özel ve eşsiz bir iş çıkarmak için esastır.
Düzenli aralıklarla motivasyon ve proje gelişim için tartışma yapılmalı.
Mümkün olan en kısa sürece katile iş çıkarmak önemlidir.
Müşteriyi rekabette ön saflara taşıyacak çalışmalar yapılmalıdır.
Müşteri memnuniyeti aktif gelişim içinde bulunmak önceliktir.


Gerçek yazılım geliştiricileri tarafından orijinal yöntemler izlenerek açığa çıkmıştır. Geleneksel kalıplardan uzak güncel bir tekniği öne sürmektedir. Proje geliştirmelerine yenilikler getirerek yeni çözüm yolları sunmuştur. Ekiplerin iş yükünü azaltarak en hızlı şekilde proje teslimini kolaylaştırır. Proje hazırlık aşamasında açığa çıkan sürekli değişimleri gözler önünde bulundurarak aralıklı kopma durumunu ortadan kaldırmayı hedefler. Agile metodu kullanan işletmeler doğru yöntemleri kullanarak çözüme kolay ulaşmaya yardımcı olur.  Hem kullanıcı hem de geliştirici açısından artı sağlar. Müşteri memnuniyetini büyük ölçüde arttırır. 

Süreç müşterinin arzuladığı sürede son bularak istenen şekilde teslim gerçekleşmiş olur. Süre içerisinde arzulanan proje gerçekleştirebilmek adına yöntem değişikliğine gidilmesi mümkündür. Agile metodu yazılım geliştiricileri tarafından desteklenen ve kullanılan bir yöntem olup son derece başarılı sonuçlar yatmaktadır. 

Agile ile daha hızlı.