E-Ticaretin Önemli Noktaları

E ticaret ne kadar avantajlı olsa bile doğru taktikler uygulanmayıp yanlış kullanılmaya başladığı andan itibaren büyük sorunlar yaratabilir. Bu nedenle bu işe başlamadan önce gerekli bilgileri toplayıp daha sonra işe girişilmelidir. Aksi halde oluşan sorunlarla baş edebilmek gerçekten güç bir hale gelir.

1991 yılında insanların kullanımına açık hale gelen e ticaret ortamında rakiplerin önüne geçebilmek için bu alanı ilgilendiren konuları yakından takip etmek gerekir. Peki bu e ticareti yakından ilgilendiren konular nelerdir?


E-Ticaretin İlişkili Olduğu Konular

1- Küreselleşme ve E-Ticaret
Küreselleşme ve e ticaret hakkında gerçekten güzel bir ilişki vardır. Küreselleşme e ticaretin iyi yönde yaygınlaşmasını sağlarken e ticarette küreselleşmeyi büyük ölçüde hızlandırır. Bu bilgiye daha önce rastlamayan fakat küreselleşmenin teknoloji ile ilişkisin yakından takip eden kişilerde bu sonucu rahatlıkla çıkartabilirdir.

2- Sosyal Medya ve E Ticaret
Sosyal medyayı ve e ticareti beraber yürütebilen bir firmanın bu rekabet ortamına uyum sağlaması daha kolaylaşır. Bunun nedeni işletmelerin müşteri ilişkilerini geliştirip bu ilişkiyi e ticaret ortamına aktarmanın çok daha basit olmasıdır. Peki sosyal medya üzerinden müşteri ilişkilerini ileri boyuta taşımak için neler yapılmalıdır?  
Günümüzde haliyle fazla bulunan sosyal medya ağlarının hepsinde olmak zorunda değilsiniz. Size ve sitenize en uygun gelen sosyal ağı tespit edip orada müşteriler ile iletişime geçmeyi denemelisiniz. 
Bulunduğunuz sosyal ağı iyi yönetir ve müşterilerinize değer vermeye devam ederseniz sıkça geri bildirimler almaya başlarsınız. Bu geri bildirimler ile yakından ilgilenerek müşterilerinize değer verdiğinizi onlara göstermelisiniz.
Müşterilerin istek ve beklentilerini karşılayacak fikirler üretip zamanı gelince onlarla paylaşabilirsiniz. Bu sayede müşteriler kendilerini önemli hissederek size karşı olumlu bir tutum sergilemeye başlarlar. 

3- Bilişim Teknolojileri ve E Ticaret
Bilişim teknolojilerinin 1980 li yıllardan itibaren hız kesmeden ilerlemesi nedeniyle e ticarette bu olaydan iyi yönde etkilenmeye başlamıştır. E ticaretin oluşumunda etki sahibi olan çoğu konu bilişim teknolojilerinin birer ürünüdür. 

E Ticaretin İlerlemesi Karşısındaki Engeller 

Teknolojik sınırlamalar
Vergilerde meydana gelen bazı düzenlemeler
Veri bütünlüğünün sağlanması konusundaki belli olmayan etkenler
Kişisel bilgilerin saklanma koşulu
Teknolojik sınırlamalar 
Teknolojinin insanda yarattığı güvensizlik
İşletme prosedürlerinin e ticarete uygun olmaması


İnsanların E Ticarete Karşı Davranışları

Alınan ürün veya hizmetin aynı gün içerisinde teslim edilebilmesi çoğu kişi için doğal bir beklenti yaratır. Fakat bu etken sadece kişiye ulaşana kadar geçen gün sayısı ilgili değildir. Kişiye gelen ürünün kalitesi de ürünün kişiye ulaştığı gün sayısı kadar önemlidir. Bu beklentileri karşılamayan bir e ticaret sitesinin başarılı siteler arasındaki yerini alması güçtür. 

Bir diğer davranıştan biride kategori gezintisi olarak nitelendirdiğimiz bir durumdur. İnsanların çoğu e ticaret sitelerine alışveriş yapmak için girse bile geriye kalan kısım hiçbir şey almayacak olsa bile kategoriler arasında turlayarak ürünleri inceler. 


 E- Ticaretin Kullandığı Klasik Araçlar

Televizyon, radyo, telefon, faks, bankamatik makinaları, kredi kartları, POS makinaları, elektronik fon transferi (EFT), elektronik veri değişimi (EDI)


E- Ticaretin Kullandığı Çağdaş Araçlar

İnternet, FTP, elektronik posta, telekonferans, data konferans, video konferans, küresel sistem teknolojisi (GSM), kısa mesaj servisi (SMS), telsiz uygulama programı 


E Ticaretin Kapsadığı Bazı Etkinlikler

Sipariş verme
Gümrükleme
Sevkiyat izleme
Ürünlerin tanıtımı ve reklamı
Tüketiciye pazarlama
Üretim zinciri oluşturma

Aforsoft Yazılım ve Danışmanlık olarak İzmir Karşıyaka’da hizmet vermekteyiz. E ticaret hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.