E- Ticaret Sitesi Satın Almak İstiyorum Diyorsanız Bilmeniz Gerekenler?

Bu son 5 yılda önemini gittikçe arttıran e ticareti kısaca açıklamak gerekirse ürün veya hizmetlerin elektronik ortamda alınıp satılmasına verilen isimdir diyebiliriz. Teknolojinin hızla yaygınlaşıp insanların hayatlarında önemli yerler kaplaması nedeniyle e ticarette gözle görülür artışlar meydana gelmiştir.

E ticaret hakkında gerekli bilgi donanımı olmayan şirketlerin bu alanda tek başlarına pek başarı sağlamaları mümkün değildir. fakat bu konu hakkında bilgi sahibi olan kurumlardan yardım alarak ilerleme kat etmeleri gayet olabilecek bir durumdur. 

Gelişmekte olan çoğu büyük şirketin hatırı sayılır yatırımlar yaptığı bu alana gün geçtikçe çok daha fazla talep meydana geliyor. Bu kadar fazla talebin olması ne kadar iyi anlama geliyor gibi gözükse bile aslında büyük bir rekabet ortamı oluştuğunun da haberini bizlere veriyor. Çoğu kişi ise bu rekabet dolu ortamda nasıl rakiplerinin önüne geçip başarı sağlayacağını düşünmeye başlıyor.  

Geleneksel ticaret tamamen yok olmasa da etkisini giderek yitirdiğini artık herkes rahatlıkla görebilmektedir. E ticaretin çok daha avantajlı olması nedeniyle geleneksel ticaretin etkisini yitirdiğini söyleyebiliriz. Peki insanların geleneksel ticaretten çok daha fazla tercih ettiği bu e ticaretin avantajları nedir?

E Ticaretin Hem Satıcı Hem Alıcı İçin Avantajları 

Satın almak maliyetlerinin azalması

Dünya pazarına girme olanağı

İşleme maliyetinin azalması

Pazarlama için ayırılan bütçelerin azalması

Müşteriler ile iletişim kurma kolaylığı

Küresel tanınırlık imkânı

Hiç ara vermeden çalışıp iş gören bir uygulama olması

Daha etkili marka tanıtımı

Tedarik zinciri konusunda kolaylık

Ürün seçeneklerinin artması

Elektronik ticaret genel olarak dikey e ticaret ve yatay e ticaret olmak üzere iki kategoriye ayrılır. Bu kategorileri detaylıca inceleyelim.

Dikey E-Ticaret

Yalnızca tek bir kategoride ürün veya hizmet satışı yapan e ticaret sitelerine verilen addır. Niş e ticaret olarak da adlandırılır. Birazdan bahsedecek olduğumuz yatay e ticarete göre başarılı olunma şansı daha fazladır. Bunun nedeni sadece kendi uzmanlık alanınızda iş yapmanızdır. 

Dikey e ticarete örnek vermek gerekirse tekstil üzerine bir e ticaret sitesi kurdunuz fakat bu sitede sadece şık ve bir sürü farklı tarzı bulunan takım elbiselerin satışa sunulmasından bahsedebiliriz.

Yatay E-Ticaret

Dikey ticarette olduğu gibi yalnızca bir ürün veya hizmet satışı yapmayan tamamen birbirinden farklı kategorilerde ürün satışı yapan e ticaret sitelerine denir. Birbirinden farklı bir sürü kategoride satış yapılacağı için büyük hedef kitlelere hitap eder.

Bazı E Ticaret Hataları

Kalitesiz Fotoğraflar

E ticaret sitesinde satışa sunulan ürünlerin baştan savma fotoğraflar olmamasına dikkat etmelisiniz. Ürünleri alacak olan kişiler sizin ürün hakkında yüklediğiniz fotoğraflar sayesinde fikir sahibi olurlar. Bu nedenle dikkat edilmesi gereken fakat çoğu sitenin pek dikkat etmediği bir maddedir.

Kargo Ücreti

Çoğu kişi internetten ürün alırken sitenin kargo ile anlaşması bulunması nedeniyle kargo ücreti ödememek ister. Fakat ne yazık ki bu anlaşma tüm e ticaret sitelerinde bulunmamakta ve kişiler belli bir kargo ücreti ödemek zorunda kalmaktadır. Siteler bu durumda alıcılara doğru kargo ücreti konusunda bilgilendirme yapmalıdır. 

Arama Seçeneği

Kişilerin aradıkları ürünü kolayca bulabilmesi için arama çubuğu gibi bir kısım bulunur. Bu kısım sorunsuz çalışması oldukça önemlidir. Ürün hakkında yazılan asılsız bilgiler devamlı müşterilerinizi kaybedip yeni müşteri kazanamamanıza neden olabilir.

Ürün Açıklaması

Alıcıların ürünü yakından görme imkânı olmadığı için ürün açıklamalarının doğru ve yeterli yazılması oldukça önem taşır. 

E-Ticaretin Dezavantajları

Güvenlik endişesi

Rakiplere karşı şeffaf olma

Alınan ürünün hemen ele ulaşmaması

Sitede ya da kargoda meydana gelen bazı sorunlar nedeniyle ürünün sıkıntılı olması

Müşteri ve satıcının yüz yüze görüşme imkanının olmaması 


Aforsoft Yazılım ve Danışmanlık olarak İzmir Karşıyaka’da hizmet vermekteyiz. E ticaret hakkında daha detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. İletişim