İnternetten Ticaret Yapmak

90’lı yılların sonundan itibaren Türkiye’de kullanılmaya başlayan elektronik ticaret artık kendine ait bir sistem oluşturmuştur. E ticaret sitelerine bakıldığı zaman genel olarak satış sistemleri birbirine benzerlik gösterse de satışa çıkardıkları ürün bakımından çoğu site kendilerince farklılık göstermektedir. 

İnternetten ticarette aslında geleneksel ticaretle aynı amaç doğrultusunda kurulmuşlardır. Fakat bu amacı gerçekleştirme konusunda farklı yolları tercih etmektedirler. Mesela geleneksel ticarette mağazaya gelen bir müşteri ile ilgilenip satışınızı yaparken internet ticaretinde ürün veya hizmete dair fotoğrafları ve bilgileri yazarak insanlara ulaştırmak hedeflenir. 

İnternetten ticaret yapmaya karar veren kişilerin en çok bilmek istediği konu herhangi bir dükkân açmadan satış yapılıp yapılmayacağıdır. İnternet üzerinden satış yapabilmek için öncelikle bir şahıs şirketi kurmanız gerekir. Fakat bu illa fiziki bir dükkân olmak zorunda değildir. Kendi evinizin adresini vermenizde hiçbir sıkıntı olmaz. Yani illa bir dükkân açmaya zorunluluğu yoktur. 

İnternet Ticaretinde Vergi

Geleneksel ticarette uygulanılan vergi sistemi elektronik ticaret için de geçerlidir. Sanal ortamda satış yapabilmek ve ödemeleri sorunsuz alabilmek için vergi vermeniz gerekmektedir. Peki şahıs şirketleri veya şirketler hangi e ticaret vergileri ile yükümlüdür?

Damga vergisi

Muhtasar beyanname

Katma değer vergisi (KDV)

Yıllık gelir vergisi

Geçici vergi beyannamesi

E Ticaret ile Neler Satılabilir?

Yapılan araştırmalara göre internet üzerinden en çok satış giyim üzerine olmaktadır. Bu nedenle çocuk giyim, kadın giyim, erkek giyim ve bebek giyim üzerine satışlar yapmayı deneyebilirsiniz. Bir diğer satışı yapılabilecek ürün ev ile ilgili her türlü araç ve gereçtir. Giyim türünden sonra insanların internette en çok alışveriş yaptığı başlık ev araç ve gereçleridir.

Eğlenceye yönelik her türlü ürün de internetten oldukça fazla satış yapmaktadır. Ayrıca bu son zamanlarda pandemi nedeniyle çoğu kişinin evde daha değerli vakit geçirmek için sıklıkla alışveriş yaptığı bir konuda budur. 

 E Ticarette İçerik Pazarlama

Sanal ortamda yapılacak her türlü iş için içerik oldukça önemlidir. Yani bu nedenle içerik pazarlama hedeflediğiniz yere ulaşmada oldukça dikkat edilmesi gereken konulardan biridir. İçeriklerinizde bulunan anahtar kelimeler, kullandığınız görseller, videoların hedef kitleye uygun olması ve dikkat çekici olması içerik pazarlamasının içerisinde yer alır. 

İçerik pazarlamanın en büyük avantajı markaya duyulan güveni arttırması ve müşterilere değer vermesidir. İnternet ticaretinde ilerlemek isteyen kişilerin üzerinde zaman harcayıp detaylıca düşünmesi gereken bir konudur.

İnternet ticaretinde içerik pazarlamalarında nelere yer verilmelidir?

Ürün açıklamaları

Kategori açıklamaları

Ürün videoları

Blog yazıları

Müşteri yorumları

Sosyal medya hesabı üzerinden düzenli post paylaşımı

Müşterilerin sıklıkla merak ettiği sorular

Etkileşimli içerikler

Marka hakkında bilgi

Google Adwords Reklamları E Ticaret Sitesini Nasıl Etkiler?

Doğru ve etkili kullanıldığı taktirde siteyi başarıya ulaştıracak olan Google adwords reklamları herhangi bir bilgi birikimi olmadan uygulandığında zarar etmenize neden olabilir. Bu nedenle ince eleyip sık dokumanız gereken bir konudur. 

Google adwords reklamlarında belirlenen bir konu hakkında oluşturulmalıdır. Sahip olduğunuz tüm ürünler hakkında tek seferde bu reklamı yapmanız mümkün değildir. Konuyu belirledikten sonra insanlara nasıl ulaştırmak istediğinize karar vermek gelir. Buna karar verirken müşterileri yanlış yönlendirmeye özen gösterilmelidir. Aksi taktirde müşteriler siteyi terk ederek satış işlemlerinin tamamlanmamasına neden olabilmektedir. 

E ticaret sitesi için yapılan Google adwords reklamlarında sıklıkla yapılan hatalar bulunmaktadır. Bu hatalar;

Reklam bütçesini çok düşük tutmak

Reklama basıldığı zaman açılacak olan sayfayı belirlememek

Yerel konum bilgilerini tanımlamamak

Anlamı olumsuz olan anahtar kelimelere çok fazla yer vermek şeklindedir. 


Aforsoft Yazılım ve Danışmanlık olarak İzmir Karşıyaka’da hizmet vermekteyiz. Internet ticareti yani e ticaret hakkında daha detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.