E-Ticaret ile Satışa Başla

E ticaret sadece sanal ortamda kullanılacak ürün veya hizmetlere karşılık gelmez, bunun yanında gün içerisinde elimizle tutup gözümüzle görebileceğimiz ürünlerde e ticaretin içerisinde yer alabilir. Fiziki mağazaların büyük bir kısmına göre çok daha uygun fiyatlı ürün bulunabildiği için çoğu kişinin tercih ettiği bir ticaret yoludur. 

Bu yeni ticaret şekline ait birbirinden farklı bir sürü iş türü geliştirilmiş ve hala geliştirilmeye de devam etmektedir. E ticarete atılmak isteyen kişiler ise bu iş türlerini iyice inceleyerek kendilerine en uygun türü seçmeleri gerekmektedir. Çalışma şekline, çalışma platformuna ve iş modeline göre e ticaret üç başlık altında incelenmektedir. Şimdi bu başlıkları inceleyelim.


Çalışma Şekline Göre:

En bilindik olanları B2C (Firmadan tüketiciye), B2B (Firmadan firmaya), C2C (Tüketiciden tüketiciye), C2B (Tüketiciden firmaya), G2B (Devletten firmaya), B2G (Firmadan devlete) şeklindedir. Fakat bunların yanında pek bilindik olmayan e ticaret çeşitleri de bulunmaktadır. 

İş Modeline Göre:

1- Yatay E Ticaret: Birçok farklı kategoride ürün veya hizmetin sunulduğu e ticaret modeline verilen addır. Güçlü bir sermaye gerektirir. Yani eğer güçlü bir sermayeniz yoksa bu modelden başlamanız pek önerilmez. Onun yerine birazdan bahsedeceğimiz dikey e ticareti tercih edebilirsiniz. 

2- Dikey E Ticaret: Belirlenen bir tür hakkında ürünlere odaklanan e ticaret modelidir. Yatay e ticaretten sonra insanların ihtiyaçları doğrultusunda çıkmıştır. Gelişimini hala tamamlanmaya devam etmektedir. Belirli bir sermaye gereklidir fakat yatay e ticaret kadar büyük sermayelere gerek duyulmaz.

3- Pazaryeri: C2C (Tüketiciden tüketiciye) iş modelidir. Pazaryeri iş modelinde firmanın kendisi alıcı ve satıcı arasında bir köprü görevi görür. Yani doğrudan satıcı değildir. Firma kurduğu siteden gerçekleşen satışlar ile belirli komisyonlar alır.

4- Özel Alışveriş: Bu iş modelinde ismi ses getirmiş ünlü markaların sezon sonlarında ürünleri indirimli olarak alıcılara sunulur. Son zamanlarda moda sektöründeki büyüme sebebiyle özel alışveriş de ses getirmeye başlamıştır. 

5- Fırsat Siteleri: az önce bahsetmiş olduğumuz özel alışveriş iş modeline benzeyen bir uygulamadır. Firmaların insanlara sunduğu ürün veya hizmetleri indirimli olarak başka insanlara sunmaya yardımcı olur. Önceleri pek uygulanmasa da son yıllarda büyük artış gözlenmiştir. 

Çalışma Platformuna Göre

1- Sosyal E Ticaret: Bu zamanda sosyal ağların önemi giderek artmaktadır. Sosyal ağlar üzerinden yapılan e ticaret yeni yeni geliştirilmekle birlikte her geçen gün firmalar tarafından önem kazanmaktadır. 

2- Mobil E Ticaret: günümüzde oldukça yaygın olarak kullanılan akıllı cihazların üzerinde gerçekleştirilen e ticaret modelidir. Sosyal e ticarette olduğu gibi bu modeli de iyi bir geleceğin beklediği gayet açıktır. 

E Ticarette Ödeme Seçenekleri

E ticarette insanların en çok dikkat ettiği nokta ödeme seçenekleridir. Ödeme seçeneklerinin fazla ve güvenilir olması sitenin güvenilir bir izlenim yaratmasına neden olurken hem de insanların orayı daha fazla tercih etmesini sağlar. 2013 yılında yapılan bir araştırmaya göre insanların %65 sırf ödeme seçenekleri güvenli olmadığı için alışverişini tamamlayamamıştır. 

Sanal kart ile ödeme, kredi kartı ile ödeme, banka kartı ile ödeme, havale ve EFT ile ödeme, kapıda ödeme, mobil ödeme, e cüzdan gibi müşteriler için birbirinden farklı ödeme seçenekleri bulunmaktadır. 

E Ticaret Sitelerinde Alışveriş Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?  

E ticaret sitesi iyice araştırılarak kullanıcıların site hakkında yapmış olduğu yorumlar incelenmelidir. Ayrıca olumsuz yorumların sıklıkla görüldüğü sitelerden alışveriş yapılması pek tercih edilmez. Bu nedenle alışveriş yapacağınız siteyi iyice araştırmakta fayda vardır. 

Bir diğer önem verilmesi gereken faktör alışverişinizi faturalı yapmaktır. Çünkü alışveriş sonucunda oluşan problemler ile bu sayede daha kolay mücadele edebilirsiniz. 

E Ticareti Düzenleyen Uygulamalar

E fatura uygulaması
Mesafeli satış sözleşmesi
E imza
Tüketiciyi korumaya yönelik düzenlenen kanun
E ticaretin daha düzenli olmasını sağlayan kanun tasarısı

Aforsoft Yazılım ve Danışmanlık olarak İzmir Karşıyaka’da hizmet vermekteyiz. E ticaret hakkında daha detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.