E Ticaret 

E ticaret oldukça kapsamlı bir konudur. Ürün veya hizmetlerin elektronik ortamda alınıp satıldığı bir satış işlemidir. Elektronik ticaretin başlangıcı 1997 yıllına dayanır. O yıldan itibarense hiç gerilemeden ilerlemeye devam ettiği görülür.

Genellikle fiziksel ürünlerin çevrimiçi satışının yapılması konusunda kullanılan elektronik ticaret son yıllarda çeşitli hizmetlerin satışı için de kullanılmaya başlanmıştır. Küçük ölçekli şirketlerden büyük ölçekli şirketlere kadar herkes e ticaretten kolaylıkla yararlanabilmektedir. Günümüzde hukuki konular veya güvenlik problemleri hakkında yapılacak her türlü iyileştirme e ticarete de katkı sağlayacaktır. 

E ticaret sitesini açtıktan sonra hiçbir şey ile uğraşmayıp müşteri beklerseniz üzülerek söylemeliyiz ki hüsrana uğrarsınız. Eğer bunu yaşamak istemiyorsanız etkili yöntemlerle sitenizi yönetmeli ve müşterileri kendinize çekmek için rakip sitelerden farklı konulara imza atmalısınız. 

E Ticaret Yönetim Aşamaları

1- E Ticaret Sitesinin Güvenliği ve Ödeme Seçenekleri

Elektronik ticarette güvenli bir site ve güvenilir ödeme seçenekleri olmazsa olmazlardandır. Bu nedenle sitenin müşterilerin içini rahatlatması açısından güvenilir olması şarttır. Siteye SSL (Güvenli Yuva Katmanı) sertifikasını eklemek size oldukça yarar sağlayacaktır. Peki bu SSL (Güvenli Yuva Katmanı) sertifikasının içerisinde hangi bilgiler yer alır. 

Sertifikanın kime ait olduğu

Sertifikayı hazırlayan kurumun dijital imzası

Sertifikanın ait olduğu kişinin açık anahtarı

Sertifikanın seri numarası

Sertifikanın sona erme tarihi 

Son olarak sitenin müşteriler açısından daha güvenilir bir hale gelmesi için domain isminizi http yerine https şeklinde değiştirmenizde size oldukça yarar sağlayacaktır. 

2- Ürün Yönetimi

E ticaret sitesinde satışa çıkarılan ürünlerin giriş ve çıkış sayılarını kayıt altında tutmanız müşterilerinize daha iyi hizmet vermenizi sağlayacaktır. Bu ürün kayıtlarını daha doğru yapabilmek için ERP programını kullanmanız size kolaylık verecektir. Ürün yönetimi hakkında bir diğer önemli madde ise ürünlerin fotoğraflarıdır. Ürün gerçekte ne kadar faydalı olursa olsun müşterilerin o ürünün faydasını görebilmesi için net ve kaliteli fotoğraflar kullanılmalıdır. 

3- Sipariş Yönetimi 

Siparişlerini etkili yönetmek müşterilere iyi hizmet sağlayabilmek için oldukça önem taşımaktadır. Siparişlerin kontrol altında tutulması, ödeme seçeneğinin belirlenmesi, ürünün teslim edileceği adresin belirlenmesi sipariş yönetiminde yapılması gereken işlerden yalnızca bazılarıdır. 

4- İnternet Reklamları

Sitenizin reklamlarını yaparak sitenizi daha da tanınmış hale getirebilirsiniz. Google ADS reklamları veya sosyal medya platformları sayesinde ürünleri ve sitenizin tanıtımını yaparak sitenize müşteri çekebilirsiniz. 

E Ticaretin Etkileri

İşletmelerin büyük bir bölümünü elektronik ortama taşıyan e ticaret haliyle bir sürü konuya etki etmiştir. Bu etki ettiği konular arasından en bilindik olanları sosyal yaşam, ekonomik yaşam, pazarlama, reklamcılık, tüketiciler, alışveriş sistemi yer alır. Her geçen gün etki ettiği başlıkların da artış gösterdiğini söylemeden geçemeyeceğiz. 

E Ticaret Sitesinin Verimliliğini Arttırmak İçin Neler Yapılmalıdır?

Birbirine benzer işlemlerin kaldırılması

Site için gerekli işlemlerin olabildiğince basitleştirilmesi

İşlemlerin standartlaştırılması

Birbiriyle bağlantılı işlemlerin birleştirilmesi

Oluşabilecek hata oranının düşürülmesi

Sürecin kısaltılması

Ürün veya hizmetin müşteriye ulaşım hızının arttırılması

E Ticaretin Geleceği

Mağazacılığın gittikçe önem kaybettiği bu zamanda e ticaret giderek önem kazanmakta ve kendine ileriye yönelik sağlam bir taht kurmaktadır. İleride gerçekleşecek olan çeşitli yenilikler ve hızlanmalar nedeniyle büyük şirketlerin çoğu küçük şirketlerinde elektronik ortama geçmesi için baskı uygulayacaktır. Yani kısacası e ticaret işletmeler için bir zorunluluğa dönüşecektir. 

Aynı zamanda e ticarete yepyeni özellikler gelerek kullanım kolaylığı sağlanacak bu sayede de alım ve satım hız kazanmış hale gelecektir. Çoğu insanın e ticareti tercih etmemesinin nedeni olan iletişim sıkıntısı ileride kaybolacak çok daha farklı iletişim yolları tespit edilecektir. 

Bu yazdıklarımız dışında gerçekleşecek yenilikler şu şekildedir;

Veri tabanının kullanımı önem kazanacak

İstihdam uzun vadede artacak

Firmalarda bulunan örgüt yapısı yenilenecek

Ekonomik işleyiş yoğunlaşacak

Fiyatlandırma konusunda değişiklikler meydana gelecek

Üretim maliyetleri azalacak


Aforsoft Yazılım ve Danışmanlık olarak İzmir Karşıyaka da hizmet vermekteyiz. e ticaret hakkında daha detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.