Türkiye’de Mobil Cihaz Kullanımı Nasıldır?

Türkiye’de mobil cihaz kullanımı sürekli paylaşılmakta olan istatistikler arasında yer almaktadır. Şimdi Türkiye’de internete bağlı olarak değişen mobil cihaz kullanımına ilişkin bilgileri paylaşacağız.

Yapılan araştırmalara göre akıllı telefon kullanımında konum bazlı çalışan uygulamalar sosyal ağlar, Wi-fi kullanımı, QR kodlar, mobil cüzdanlar ve kişisel e-posta kullanımı gibi çeşitli kategoriler ele alınmaktadır.

Uygulama konusunun ayrıntılı şekilde raporlandığını söylemekte fayda var.

Konum bazlı uygulamalar ile başlayabiliriz. Türkiye’de akıllı cihaz kullanmakta olan kişilerin %11’i konum bazlı uygulama kullanmaktadır. Büyüme potansiyeline sahip bu alandan bahsetmemek haksızlık olacaktır. 

Kullanıcıların büyük çoğunluğu konum bazlı uygulamalar ile yakından ilgilenebileceklerini itiraf etmişlerdir.

Sosyal medya konusunda Türkiye’de Facebook Twitter ve Instagramda üst sıralarda yer almaktadır.

Türkiye’de mobil cihaz kullanıcılarının büyük çoğunluğu sosyal medya ağlarına mobil cihazlardan da giriş yapmaktadır. Mobil cihazlarda sosyal medya kullanımını internet ücretlerinin etkilediğini biliyor muydunuz?

Akıllı cihaz kullanıcıları mobil uygulama indirdiklerini ve aktif şekilde kullandıklarını söylemişlerdir. Büyüyen ve büyümeye devam eden bir alan olduğu burada dikkat çekmektedir. Çünkü mobil cihaz kullanıcıları uygulama indirerek kullanmak istediklerini söylemişlerdir.

Mobil uygulamalar Türkiye’nin %60’lık kısmına yayılmıştır.

Bahsetmiş olduğumuz istatistikler pek çok akıllı cihaz kullanıcı sahibinin alışkanlıklarını devam ettirdiklerini göstermektedir. Peki, yeni teknoloji istatistikler ile bu alışkanlıklar değişime uğradı mı?

Öncelikle mobil cüzdanlardan bahsetsek daha doğru olacak. Şuan Türkiye’de her 100 kişiden en az 10’u mobil ödemeleri deneyimlemektedirler.

Mobil ödemeler Türkiye kullanıcılarının %26’sını kapsamaktadır.

Yeni mobil teknolojilerden bir diğeri QR kodlarıdır. Akıllı cihaz kullanıcılarının büyük çoğunluğunun ilgisini çoktan çekti bile. 

Araştırma içinde Türkiye’deki akıllı mobil cihaz sahiplerinin alışkanlık istatistiklerine yer verilmiştir. 

Türkiye’deki mobil cihaz kullanıcılarının ruhunda bir fotoğrafçı yattığını söyleyebiliriz. Çünkü kullanıcıların %30’u fotoğraf uygulamaları kullanmaktadır.

Kullanıcıların Instagram etkisinde olduklarını söyleyebiliriz.

Bir diğer konu spor uygulamalarıdır. İddia kuponlarının takibini yapan canlı skor paylaşan uygulamalardan bahsetmekte yarar var. Bu kısım için büyük bir potansiyel ya da etkiden en yazık ki bahsedemiyoruz.

Kullanıcıların %20’lık kısmı spor uygulamalarını aktif şekilde kullanmaktadır. Kullanıcıların çok küçük bir kısım spor uygulaması kullanma eğilimdedir.

Üçüncü sırada, eğlence uygulamaları bulunmaktadır. Oyun, müzik, film gibi kısımlar yer almaktadır.

Türkiye’deki mobil cihaz kullanıcıların sadece %35’i eğlence uygulamalarını aktif şekilde kullanmaktadır. Kullanıcıların %20’lik kısmı bu yönde eğilim göstermektedir.

Yüzde “0” kullanıma sahip bir alan dikkatimizi çekmektedir. Yurt dışında aktif kullanıma sahip kırsal ve çiftçi kesimin kullanmış olduğu tarım uygulamaları Ülkemizde kullanılmamaktadır.

Bu araştırma Türkiye mobil cihaz ve uygulama kullanıcılarının psikolojik alışkanlıklar, eğilimlerini göstermektedir.

Tüm yönleriyle olmasa bile genel hatları ile mobil kullanıcı psikolojisini anlamamıza yardımcı olan bir araştırma olduğunu söyleyebiliriz. 

Bu bilgiler ışığında yeni girişim ve oluşumlarınıza ışık tutabilirsiniz.