Sanal POS nedir?

Sanal mağazalardan alışveriş yaparken kredi kartı ödemesi yapabilmek için POS (point of sale yani ödeme noktası) kullanılmaktadır. İnternet üzerinden kullanılan ödeme noktasına VPOS(virtual point of sale) diğer adıyla sanal POS denilmektedir.

Sanal POS mantığı geleneksel mağazalar ile yapılan kredi kartı alışverişlerini sanal ortama taşımaktır. Sanal POS mağazalardan kredi kartınız ile yapmış olduğunuz alışveriş sırasında girilmiş olan kişisel bilgilerinizin bankanızdan alınarak mağazanın kullanmış olduğu banka hesabına ürün ve hizmet bedelinin geçirilmesi işlemidir.

Sanal POS tamamen bu mantığa dayalı bir sistemdir.

Sanal POS güvenli mi?

Sanal POS sisteminin web sitelere entegre edilmesi için çeşitli güvenlik önlemleri bankalar tarafından zorunlu kılınmıştır. Web sitelerini çeşitli denetimlerden geçilmesi ardından sanal POS kullanımına izin verilmektedir.

Sanal POS kullanımı kredi kartı kullanımı ile aynı riskleri taşıdığını söylemek mümkündür. Kullanıcıların dikkat etmesi gereken noktalar da mevcuttur. Bilgisayarınız güvenlik yazılımlarının güncelliği ve güncel tutulması, güvenli olduğuna inandığınız web sitelerden alışveriş yapmak ve SSL sertifikasına sahip web sitelerinden alışveriş yapmak güvenliğiniz açısından önemlidir. SSL sertifikası hakkında makalemizi incelemek için tıklayınız.

Kiralık sanal POS nedir? Nasıl kullanılır?

Kurulumu yeni olan şirket ve işletmeler için bankalardan sanal POS almak oldukça zordur. Bu tip durumlar karşılaşan firmalar sanal POS kirala gibi bir girişimde bulunmaktadırlar.

Ne yazık ki kiralık sanal POS kullanımı yasal bir yöntem değildir. Ürün ya da hizmet satışlarında fatura kesmek zorunluluktur. Kredi kartı ödemeleri Gelirler Genel Müdürlüğünce kontrol edilmektedir.

Kiralık sanal POS kullanımında fatura kesme düzenlemesi oldukça problem yaratmaktadır. Faturaya bağlı e-ticaret siteleri kiralık sanal POS kullanarak yapmış oldukları ödeme işlemlerinde iade, garanti ve satış sonrasındaki sorumluluklar üstlenilmesi sanal POS kullanımı ile ne yazık ki mümkün değildir.

Sanal POS nasıl alınır? 

E-ticaret sitelerinin sanal POS alabilmesi için ülkemiz içinde var olan bankalardan BDDK onaylı ödeme kuruluşlarına başvuruda bulunmaları gerekmektedir.

Bankalara başvuru yapmak için e-ticaret sitesi, satışta olan ürünlerle dolu bir e-ticaret site içinde üyelik sözleşmesi, mesafeli satış sözleşmesi, iade ve iptal prosedürleri gibi çeşitli sözleşme metinleri içermesi gerekmektedir.

Sanal POS başvurusunda gerekli evrakların tamamlanması gerekmektedir bunlar;

Nüfüs cüzdanı örneği,

Vergi levhası,

Ortaklık sözleşmesi,

İmza sirküleri

Sanal POS başvurunuz belli bir süre incelenmesi ardından bankalarca onaylanarak banka size çeşitli bilgiler göndererek sitenize kurulu olan sanal POS modüllerince entegrasyon işlemi sağlanmış olmaktadır.

Bu sayede kredi kartı ödemelerini web sitenizden rahatlıkla alabilirsiniz.

Sanal POS hizmeti nereden alınmaktadır?

Günümüz teknolojisi düşünüldüğünde tüketicilerin büyük çoğunluğu birden fazla banka kartına sahiptir. Sanal POS kullanmak isteyen firma sahipleri için çözüm önerileri oldukça yüksektir.

Sanal POS hizmeti almak için bankalara ya da sanal POS hizmeti veren firmalara başvuruda bulunabilirsiniz. Banka ve firmaların sanal POS hizmetinde var olan komisyon ya da sanal POS ücretlerini karşılaştırarak kendinize en uygun olanı seçebilirsiniz.