Mobil Uygulama Nedir?

Günümüzde oldukça yaygın olarak kullanılan mobil cihazlar için özel olarak üretilen yazılımlara mobil uygulama denir. Mobil uygulamaların yaygın olarak kullanılmasındaki en önemli etken ise istenilen bilgiye kolay ve hızlı şekilde ulaşım imkânı sağlıyor olmasıdır. Peki günümüzde bu kadar sık kullanılan mobil uygulamaların başka görevleri de var mıdır?

Şirketlerin marka kimliği oluşturmak adına başvurduğu yöntemlerin başında kuşkusuz mobil uygulama gelir. Bu özelliğin asıl nedeniyse mobil uygulamaların geniş hedef kitlelere ulaşma olanağı sağlamasıdır. İnsanlar ile kolay yoldan etkili iletişim kurdurması sayesinde çoğu şirketin gelişme sürecinde baş karakteri mobil uygulama olmuştur.

Kullanıcıların mobil uygulamaları internet sitelerine göre kendilerine yakın bulmasındaki neden çok daha kolay ulaşılabilmesidir. Çünkü akıllı cihazımıza indirdiğimiz akıllı uygulamaların sembollerine tıklayarak ya da uygulamanın bizi bilgilendirmek için gönderdiği bildirimler sayesinde kolayca ulaşım sağlanabilmektedir.

Mobil uygulamaların belirli bir konu sınırı yoktur. Akla gelen her türlü konu hakkında mobil uygulama yapmak mümkündür. Kısaca genel mobil uygulama konularından bahsetmek gerekirse;
Eğlence
Eğitim
Sağlık
Gündem
Alışveriş
Motivasyon
Banka işlemleri gibi kategorilere ayrılır.

İnsanların günün koşturmacasında pratik bir şekilde işlerini halletmelerini sağlayan mobil uygulamaları akıllı cihazınızın sanal mağazalarından indirebilirsiniz. Ayrıca indirilmek istenen mobil uygulamaların daha kolay bulunması için yukarıda yazdığımıza benzer kategorilerde sanal mağazalarda bulunmaktadır.

Sanal mağazalarda bulunan mobil uygulamaların birçoğu ücretsiz olsa bile aralarında bazıları belli bir ücret karşılığında indirilebilmektedir.  Mobil uygulamaların kalitesi veya konusuna göre ücretlerinde farklılık meydana gelir. Bu nedenle net bir ücret söylemek pek mümkün değildir.  

Mobil Uygulama Geliştirme Aşamaları

Analiz
Hedef kitlenin ihtiyaçları göz önünde bulundurularak bir program yapılır. Daha sonra bu ihtiyaçları giderebilmek için fikir üretilerek çözüm yolları bulunur. Bulunan çözüm yolları not alarak uygulamada kullanmak için hazır hale getirilir.  

Rakip Analizi
Rakip analizi bu konuda gerçekten çok önem taşır. Rakiplerden daha iyi iş çıkarabilmek ve onların önüne geçebilmek için onların içeriklerini inceleyerek nasıl onlardan daha iyi olabileceğinizi düşünmek gerekir. Bu maddenin üzerinden durulmadığı taktirde çeşitli sorunlar meydana gelebilir.

Hedef Kitle Belirleme
Hitap edilecek olan hedef kitleyi belirleyerek onlara uygun yol haritaları çıkarılır. Bunun nedeni uygun hedef kitleye verilebilecek en mantıklı hizmeti gerçekleştirmektir. Sanıldığından çok daha önemli bir maddedir.

Test Süreci
Olabilecek her türlü sorun düşünülerek o sorunlara çözümler getirilmelidir. Sorunların hızlı bir şekilde giderilmemesi hedef kitle için sorunlar meydana getirebilir. Bu sorunlar nedeniyle siz ve şirketiniz büyük zararlar görebilirsiniz. Ondan dolayı böyle bir şey yaşanmadan uygulamanızdan emin olana kadar iyice test etmelisiniz.


Mobil Uygulama Avantajları

Geniş hedef kitlelere ulaşma imkânı doğar.
Uygulamanın popülerliğine göre satış artışı meydana gelir.
Reklam maliyeti düşer.
Hedef kitle ile hızlıca iletişime geçilebilir.
Anlık bildirimler sayesinde insanların olaylardan bilgi sahibi olması sağlanır.
Uygulama sayesinde hedef kitlenin ihtiyaçlarını daha kolay tespit edebilirsiniz. 
İşletmenizi ilgilendiren konuları mobil uygulama üzerinden belirleyebilirsiniz.


Bir Mobil Uygulama Geliştirmeden Önce Neye Dikkat Edilmelidir?

Bir mobil uygulama geliştirmeden önce ilk olarak uygulamanızın amacını belirlemelisiniz. Unutulmamalıdır ki hiçbir amacı olmayan uygulamaları kimse indirmek istemez. Bu nedenle insanlara yarar sağlayıp hayatlarını daha da kolaylaştıracak konular üzerine odaklanmalısınız. Bu konu hakkında eğer bir fikriniz yoksa günümüzde oldukça yaygın olarak kullanılan mobil uygulamalara göz atmanızda fayda vardır.

Aforsoft Yazılım ve Danışmanlık olarak İzmir Karşıyaka’da hizmet vermekteyiz. Mobil uygulama hakkında daha detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.