Dijital pazarlama stratejisi nasıl oluşturulur?

Dijital pazarlama e-ticaret firmaları için oldukça önemlidir. Doğru hazırlanmış olan dijital strateji e-ticaret firmaların bilinirliğini ciddi ölçüde arttıracaktır. Plansız dijital pazarlama çalışmalarında bulunmak uzun vadede sonuç alınamayacağı için yatırım getirisi düşük olacaktır. 

Amaçlarınızı Belirleyin

Dijital pazarlama çalışmalarına girişmeden önce amaçlarınızı belirlemeniz gereklidir. Şirket olarak dijital pazarlama çalışmalarından beklentiniz nedir? Bu amaçları listeleyerek kısa, orta ve uzun vadede hedeflemeler yapmalısınız.

Bu amaçlar; web site trafiğinizi arttırmak, marka bilinirliği sağlamak, ürün tanıtımı, yeni hedef kitlelerle etkileşim gibi olabilir. Bu kısımda önemli olan amaçlarınızı belirleyerek bir yol haritası oluşturmak.

Analizler Yapın

Dijital pazarlama stratejisi geliştirecekseniz analizler oldukça önem taşımaktadır. Analiz sırasında dikkat etmeniz gereken konular;

Hedef ve müşteri profiliniz,

Ürün ve şirketinizi güçlü ve zayıf yönleri,

Hedef ve amaçlarınız,

Rakip firma analizi,

Pazaryeri analizi,

Reklam ve pazarlama için bütçe.

Bu maddeler üzerinde yapacağınız çalışmalar dijital pazarlama stratejiniz için çoğu konuya açıklık getirecektir. Doğru araştırmalar yaparak kendinize geliştireceğiniz stratejiyi oluşturmaya başlarsınız.

Hedef Kitle Araştırması

Hedef ve müşteri profiliniz oldukça önemlidir. Hedef kitlenin başarılı şekilde belirlenmesi demografik özelliklerin belirlenmesinin yanı sıra ilgi alanlarının da netleşmesini sağlayacaktır. Hedef kitlenize uygun pazarlama yöntemleri geliştirebilirsiniz.

Kullanacağınız Kanalları Belirleyin

Dijital pazarlamada kullanacağınız kanalları önceden belirlemeniz önemlidir. Tüm kanallar içinde varlık göstermek ilk aşama içinde oldukça zor olsa da hedef kitlenizin daha çok bulunduğu platformlar üzerinde başlayabilirsiniz.

Adwords,

Sosyal medya,

Dijital yayıncılar ile ortak çalışma,

Sponsorlu içerik çalışmaları

Bu tarz çalışmaları farklı kanallar üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Bu tip çalışmaları yaparken hangi kanalların size daha getiri sağlayacağını belirlemeniz gereklidir. 

Bütçe Planı Oluşturun

Dijital pazarlamada bütçe yönetimi oldukça önem taşır. Çeşitli kanallar üzerinden yapacağını strateji çalışmalarında elinizdeki bütçeyi etkin kullanmalısınız. Bazı kanalların yatırım getirisi fazla olacağından o kanallara biraz daha fazla yatırım yapabilirsiniz. 

Testler Yapın

Dijital pazarlama konusunda tek bir strateji doğru demek yanlıştır. Her firmanın beklentisi ve ihtiyaçları değişken olacağından onlara uygun strateji geliştirilmesi gerekecektir. Kendiniz için doğru stratejiyi belirlemek için test çalışmaları yapabilirsiniz.

Pazarlama çalışmaları çeşitli dönemlere ayırabilirsiniz; bu dönem içinde geri dönüş aldığınız kanalları inceleyin. Reklam performanslarınızda yapacağınız ölçümler sonucu ne tür değişiklikler yapacağınız üzerinde çalışabilirsiniz.