Dijital pazarlama planınızı nasıl daha basit hale getirirsiniz?

Marka bilinirliği arttırmak ve yeni hedef kitle ile etkileşim sağlamak için dijital pazarlama çalışmalarından fayda sağlamanız gereklidir. Bu durum içinde elbette pazarlama stratejisine sahip olmalısınız.

Yeni kurulmuş olan ya da küçük çaplı girişimciler bu adımı atlayarak direk çalışmaya geçmektedirler. Pazarlama stratejisi geliştirmeye genellikle korkmaktadırlar o nedenle ilk aşamada pazarlama stratejisi geliştirmekten kaçınırlar.

Bu rehber ile dijital pazarlama stratejinizi en basit haliyle 5N1K yardımıyla nasıl uygulamanız gerektiğinden bahsedeceğiz. 

KİM?

Pazarlama stratejinizi hazırlarken öncelikle yapılması gereken “Kim” sorusunu yanıtlamak olacaktır. Dijital pazarlama çalışması geliştirerek kime ulaşmayı istiyorsunuz? Hedef kitleniz kimlerden oluşacaktır. Birkaç cümle şeklinde hedef kitle tanımınızı yaparak “KİM” sorusunu yanıtlamalısınız.

Kime yönelik pazarlama çalışması yapacağınızı tam olarak bilmeden strateji oluşturmaya başlayamazsınız. Strateji içindeki en önemli kısım hedef kitledir. Bunun temel nedeni, her hedef kitlenin farklı bir strateji gerektiriyor oluşudur.  Hedef kitle bilinmeden strateji çalışması yapmanız mümkün değildir.

NEDEN?

Hedef kitle belirlemesi ardından “NEDEN” sorusunun yanıtını aramaya başlayabilirsiniz. “NEDEN” “NE” sorusundan önce gelmektedir. “NE” sorusunun yanıtı hedef kitlenizi ve ne için pazarlama çalışması yapmış odluğunuzu yanıtlar.

Hedef kitle çalışması ardından neden dijital pazarlama çalışmasına ihtiyaç duyduğunuzu belirtmelisiniz. Marka bilinirliği arttırmak, yeni kitlelere erişim, ürün tanıtımı gibi çeşitli cevaplarınız bulunabilir. Sizin için önemli olanları belirleyerek listeleyin.

NE?

Pazarlama çalışmalarınızın kime ve neden yapacağınızı belirlemenin ardından. Pazarlama çalışmalarınızı ne şekilde yapacağınıza karar verebilirsiniz. Sosyal medyadan mı fayda sağlayacaksınız? Blog ile mi içerik pazarlayacaksınız? Video içerikler mi üreteceksiniz? Adwords reklamları mı yapacaksınız? E-posta pazarlama çalışmaları mı yapacaksınız? 

İç gücünüz ve yer alabileceğiniz kanalların gözden geçirilmesi ardından hangi mecralarda ne yapacağınıza karar vermelisiniz. 

NEREDE?

Dijital pazarlama kanallarını daraltıp kendinize uygun olanların bulunması ardından hangi mecralar üzerinde ve nerede yer alacağınızı belirlemelisiniz. Sosyal medya pazarlama çalışmaları yapacaksanız, hangi platformları kullanacağınızı ya da hangilerine öncelik sağlayacağınızı netleştirmelisiniz.

Nereye yoğunlaşmanız gerektiğini belirlemek oluşacak içerik kurgularına da fayda sağlayacaktır. Ne yapacağınız kadar Nerede bu çalışmaları yapacağınızda oldukça önem taşır.

NE ZAMAN?

Yukarıda yer alan soruların yanıtlarının belirlemesi ardından bu çalışmaları “NE ZAMAN” yapacağınızı da belirlemeniz gereklidir. Dijital pazarlama çalışmalarınızdan verim alabilmek için paylaşım yapılacak olan zaman diliminin iyi belirlenmesi gereklidir. Reklam olsun ya da olmasın dijital platformlar üzerinde dikkat çekmek için zamanlamanızı iyi ayarlamanız gereklidir. 

“NE ZAMAN” paylaşım yapacağınız hakkında ilk aşamada bir strateji oluşturup planınıza dahil edebilirsiniz. Fakat bu kısımda önemli bir nokta var. Her firma ve sektörün kendine özel belirli dinamikleri yer alır, şirketlere göre değişkenlik gösterebilir. Sizin için ideal zaman dilimini bulmak amaçlı belirli aralıklarla çalışmalarınızı analiz ederek, takipçi ve hedef kitlenin aktif oldukları zaman aralığını belirleyebilirsiniz.

NASIL?

“NASIL” sorusunu en son ele alabilirsiniz. Bu kısımdaki amaç ölçüm ne analizlerinizi ne şekilde gerçekleştireceğiniz olmalıdır. Sosyal medya performansınızı ölçümlemek için nasıl çalışacaksınız? Sosyal platformların kendi analiz araçlarını mı kullanacaksınız, yoksa kendiniz başka yöntemler mi uygulayacaksınız? Adwords ve e-posta pazarlama kampanyalarını hangi yöntemler ile takip edeceksiniz. Hangi aralıklar ile bu kontrol ve analizleri gerçekleştireceksiniz?

Dijital pazarlamanın en iyi yanlarından bir diğeri de ölçümlenebilir oluşudur. Pazarlama planınızda analiz ve ölçümlemelere yer vererek iyi bir planlama yapmanız gerekir.

SONUÇ;

Sonuç olarak dijital pazarlama stratejisi oluşturmanız bu denli kolaydır. Elbette ki doldurulan başlıkların uygulama kısmı çok daha zorlu bir süreçtir. Ancak ilk aşamada bir plan oluşturmak uzun vadede size bir yol haritası çıkartacaktır. 

Zaman içinde alt başlıklara yoğunluk vererek ve analiz ederek pazarlama planınızı daha detaylı, kapsamlı bir hale dönüştürebilirsiniz. Belirli aralıklar ile belirlenen stratejinizde güncellemeler yaparak daha iyi sonuçlar almanızı sağlayabilirsiniz.