Sosyal medya e-ticaret firmaları tarafından anıtım ve pazarlama amaçlı kullanıldığını sıkça görmekteyiz. Geniş hedef kitlelere erişim, marka bilinirliği arttırmak ve hedef kitleyi satın almaya yönlendirmek gibi çeşitli açılardan kullanılmaktadır.

E-ticaret dünyasına yeni giriş yapmış kişiler sosyal medya üzerinde pazarlama çalışmalarına girmeyi tercih etmektedir. Sosyal medya platformlarının farklı çalışma prensipleri bulunmaktadır bunları iyi anlamak ve ona uygun strateji geliştirmeniz pazarlama çalışmalarınızda oldukça faydalı olacaktır.

Sosyal medya stratejinizi nasıl geliştirirsiniz?

E-ticaret siteniz belirleyeceğiniz stratejilerde anahtar görevi görecektir. Değişen sosyal medya platformları üzerinde geliştireceğiniz çalışmalar e-ticaret sitenize kullanıcı çekme, marka tanıtımı ve satış arttırmak olacaktır.

Bir strateji belirlemeniz gelecek süreç içinde sağlıklı, verimli çalışmalar yapmanızı sağlayacak ve bulunduğunuz alan içinde yatırım getirisi elde edeceksiniz.

Stratejiniz içinde bulunması gereken temel faktörler nelerdir?

Stratejiler içinde belli temel taşlar bulunmaktadır. Bu temel taşların bulunması stratejilerin geri dönüşleri düşük olacaktır. 

Hedef;

Sosyal medya üzerinde yapacağınız çalışmalarda belli bir stratejik yol izlemeniz gereklidir. Marka bilinirliği arttırmak, web siteye trafik çekmek, ürün tanıtımı, etkileşim oluşturmak tarzında belli amaçlara erişim için strateji geliştirerek hedef doğrultunuzu oluşturmalısınız.

Hedef Kitle;

Sosyal medyada etkili sonuç almak için hedef kitlenizi doğru analiz etmeniz ve yapılan çalışmalarda hedef kitlenin ilgisini çekmeniz gereklidir. Bunların yanında hedef kitle analizini doğru yapmanız, sosyal medya bünyesinde direk sizinle etkileşim kurabilecek kitlelere erişim sağlamanız gereklidir.

İçerik Türleri;

Sosyal medya üzerinde içerik paylaşımlarını hedef kitlenizin ilgisini çekebilecek biçimde yapmaya özen göstererek oluşturmalısınız. Sosyal medya stratejileriniz içeriklerinizle doğrudan ilişkilidir. İyi bir içerik takvimi oluşturarak farklı içerik türleri ile etkileşim kurmalısınız.

Kanallar;

Sosyal medya platformlarından hangisini tercih edeceğiniz ve hedef kitlenizin en çok bulunduğu sosyal medya platformunu belirleyerek strateji geliştirmeniz oldukça önem taşır.

Yönetim Süreci;

Stratejinizin belirlenmesi ardından hazırlamış olduğunuz her adımı hayata geçirmeye başlamalısınız. Stratejiniz doğrultusunda sosyal medya hesaplarınızı yönetmelisiniz. 

Stratejiyi uygulamaya geçirme 

Sosyal medya stratejinizi hayata geçirmek için hedeflerinizi göz önünde bulundurmalısınız. Tek hedef yerine çoklu hedef çalışması yapabilirsiniz.

Çoklu hedefleriniz olduğu zaman bu hedefleri destekler şekilde reklam ve içerik çalışmaları oluşturmalısınız. Örnek vermek gerekirse ilk hedef marka bilinirliğinizi arttırmaksa marka tanıtımı içerek içerik oluşturarak bu formatta tanıtım reklamları oluşturabilirsiniz. E-ticaret sitenize yönlendirmeler ekleyebilirsiniz. Ürün ve hizmet tanıtımlarınızla markanızı farklı hedef kitlelere yakından tanıtabilirsiniz.

Tüm bu çalışmalara ek olarak takipçilerinizi satışa yönlendirebilirsiniz. Ürün alternatifi sunan paylaşımlar yapabilirsiniz. Bu aşamada önemli olan hedeflere uygun içerikler oluşturmak ve organik trafik akışı sağlamaktır.

Hedef belirlemesi yapıldıktan sonra hedef kitleyi belirlemelisiniz. Müşteri profilinize uyumlu hedef kitle seçimi yapmak, çalışmalarınız için daha fazla geri dönüşüm oluşturacaktır. Sosyal medya üzerinde hedef kitlenizi belirlemeniz bu kitleye göre reklamınızı göstermelisiniz. 

İçerik üretiminde farklı içerik çeşitleri belirlemeniz bu içeriklerle etkileşim ve geri dönüşüm yaratmalısınız. Ürün görselleri paylaşılması bir müddet sonra takipçileriniz tarafından sıkıcı görülecektir. Takipçilerin ilgisini çekmeniz etkileşime geçebilmeleri için önem taşımaktadır.

Sosyal medya platformlarının hepsi size uygun olmayabilir ayrıca hepsini aynı anda yönetmeniz oldukça zordur. Hedef kitlenizin aktif olarak kullanmış olduğu size en çok getiri sağlayacak olan platformu seçmeniz gereklidir. Bu sayede doğru hedef kitle ile etkileşim oluşturursunuz. Sosyal medya hesaplarının tamamını yönetmeye çalışmanız hizmet kalitenizi düşüreceğini unutmamalısınız.

Son olarak; Sosyal medya platformlarında aktif rol oynamanız düzenli hesaplarınızı kontrol etmeniz, takipçilerinizle etkileşim oluşturmanız oldukça avantaj sağlayacaktır. Tüm bu çalışmaları yapmamanız standart verimliliğinizi düşürecektir. Yönetim sürecinde son derece etkili ve iyi şekilde dahil olmanız gereklidir.