Sosyal Medya Yönetimi 

Uzun süredir hayatımızda olan sosyal medya, bu günlerde oldukça önem arz ediyor. Milyonlarca insana ulaşma konusunda ve markaların kendi tanıtımını yapma yolunda çok büyük yeri olan sosyal medyaya gün geçtikçe daha fazla talep oluşturmaktadır.

Bu günlerde hızla gelişen teknoloji sayesinde birçok farklı sosyal medya ağı oluşmaktadır. Günümüzde aşağı yukarı her insan birden fazla sosyal medya ağından hesap oluşturuyor ve oluşturmuş olduğu hesap üzerinden yazı ve fotoğraf gibi farklı paylaşımlar yapabilmek ya da gündemi takip edip vakit geçirmek için kullanıyor.

Google sayesinde açıklanan verilere baktığımız zaman Türkiye’de yaklaşık her gün 45 milyon kişiye yakın kullanıcı sosyal medya hesaplarında aktif oluyor. Bu durumdan dolayı sosyal medya firmalar için büyük bir pazar haline geliyor ve firmalar daha fazla müşteriye ulaşıp gelirlerini büyütebilmek için bu platformdan yararlanmaya çalışıyor.

Sosyal medya yönetimi ise işte tam burada karşımıza çıkıyor.

Sosyal Medya Yönetimi Nedir?

Sosyal Medya Yönetimi; Sanal dünyadaki sayfa ve hesapları kullanırken nasıl bir yolda gidileceğini, herhangi bir sorun karşısında ne tür çözüm yollarına başvurulacağını, markaların yapmış olduğu tanıtımların nasıl olması gerektiğine cevap vermiş olurken aynı zamanda tüm bu işlerin belli bir düzende ve doğrultuda gitmesine yardımcı olur. 

Sosyal medyanın günümüzde sahip olduğu yer oldukça önemlidir. Birbiri ile benzer ya da farklı bir sürü işleve sahip olan sosyal medya en önemli pazarlama yöntemlerinden biridir. Bu yüzden sosyal medya gün geçtikçe daha çok önem kazanmaktadır.

Sosyal Medya Yönetimi Nasıl Yapılır?

Sosyal Medya Yönetiminde Kitle Belirleme

Sosyal medya yönetiminin en önemli unsurlarından biri hedef kitle belirlemedir. Cinsiyet, yaş aralığı ve ilgi alanları gibi konular hedef kitlenin bilinmesi gereken yönleridir. Hedef kitlenin dikkatini çekmek için anket gibi ilgi çekici işlere başvurulabilir.

Sosyal Medya Yönetiminde İçeriklerin Yönetimi

Arama çubuğunda ilk sıralarda olabilmekte sosyal medya yönetimi sayesinde olur. Bu konuda başarılı olabilmek için özgün ve başarılı içeriklere sahip olmak çok önemlidir. Ayrıca içerikler kaç günde bir veya günde birden fazla mı ya da hedef kitleye ulaşmak için hangi saat aralığında paylaşım yapılması daha doğru olur gibi sorulara cevap bulunmalıdır.  İçerik yönetimi başarılı bir şekilde yapılırsa hedef kitleye ulaşmak çok daha kolay olacaktır.

Sosyal Medya Yönetiminde Rakip Analizi

Sosyal medya yönetiminde önemli olan bir diğer husus farklı kuruluşların sosyal medya üzerinde bulunan durumlarını incelemektir. Diğer firmaların yapmış olduğu işler dikkatli bir şekilde takip edilmeli ve orada olan işlerden daha ilgi çekici gönderiler oluşturulmalıdır. Diğer kurumlardan farklı ve göz alıcı içerikler paylaşmak oldukça önem taşımaktadır. Ayrıca bu sayede kendi firmanızı diğer firmalar ile karşılaştırma fırsatı bulur ve hangi konularda geri ya da hangi konularda iyi olduğunuzu görmenizi sağlamaktadır.

Görsel, Metin ve Tasarımda Nelere Dikkat Edilmelidir?

Paylaşımlarınız üzerinde kullanacağınız metinler hakkında çalışmalar yapın. Metinde vermek istediğiniz mesajı kısa ama öz bir şekilde yazın. Tasarımda kullanacak olduğunuz tarzın hedef kitlenize uygun olup olmadığına karar verin. Doğru ışık ve uygun açılı kadrajlarla çekilmiş görsellerin oldukça önemli olduğunu unutmayın.

Sosyal Medyada Reklam Yapmak

Günümüzde neredeyse tüm markalar internet üzerinden kendi reklamlarını yapmaktadır. Arama motorları üzerinden yapılan reklamlar yetersiz olacağı için sosyal medya üzerinden de reklam yapılmaktadır. Bu sayede reklamı yapılan ürünün çok daha fazla kişiye ulaşılması sağlanmış olmaktadır.

Kriz Yönetimi

Markanız ile ilgili küçük ya da büyük fark etmeksizin ortaya çıkan krizleri mümkün olabilecek en kısa zaman diliminde bir çözüme ulaştırabiliyor olabilmeniz gerekmektedir. Fakat bunun yanında kriz ortaya çıkarabilecek sorunların farkına varabilmeli ve bu sorunlara karşı çözüm yolları üretebiliyor olmalısınız. Bu sayede oluşan sorunları online olarak kolaylıkla çözüme kavuşturabilirsiniz.

Analiz Yapmak

Sosyal medya üzerinden yapılmakta olan paylaşımların ilerleme kaydedip kaydetmediği kesinlikle kontrol edilmelidir. Günlük, haftalık, aylık notlar çıkartıp bu notlara göre farklı yollar düşünmek ya da reklam için ayırdığınız bütçeyi arttırmak gerekebilmektedir.

Sosyal medya yönetiminin avantajları olarak şunları söyleyebiliriz:

- Reklamı yapılmakta olan ürünün satışında artış gözlenir. 

- Yapılmakta olan reklamlar yardımıyla daha çok kişiye ulaşılır.

- Güzel içerik yönetimiyle sayfalar daha ilgi çekici hale gelir.

- İstenen ve beklenilenden çok daha fazla kitleye ulaşılabilir.

- Ulaşılan kitle sayesinde daha fazla kazanç artışı olur.

- Yapılmış doğru içerik üretimi daha fazla insana ulaşma imkânı sağlar ve tanınmışlığı arttırır.

Kimler Sosyal Medya Yöneticiliği Yapabilir?

Sosyal medya yöneticisi, orijinal içerik yayınlayarak uzun süreli pazarlama hedeflerine nasıl ulaşılabileceğine benzer konularda uzman olan kişidir. Sosyal medya yöneticiliği yapmak gibi bir fikir aklınızda varsa markalaşma ve pazarlama bilgilerinin yanında farklı düşünebilmeyi de biliyor olmanız gerekmektedir.

Kaliteli ve size uygun bir sosyal medya yönetimi için, Aforsoft Yazılım ve  Danışmanlık olarak bizimle iletişime geçebilirsiniz. Tıklayınız.