Mobil Uygulamaların Benimsenmesi

Yaklaşık 20 yıldır hayatımızın tam ortasında yer alan mobil uygulamalara gün geçtikçe yeni yeni özellikler eklenmekte ve hızlıca geliştirilmektedir. Özellikle son yıllarda teknolojide meydana gelen muazzam yenilikler sayesinde mobil uygulama mecrası da gelişmeler kat etmiş ve kullanıcılarına iyi hizmet verebilmek için çalışmalar yapmıştır. Günümüzde kullandığımız ve uygulamaların ilk zamanlarında varlığından bire haberimiz olmayan çoğu yenilik bu sayede oluşmuştur.

Mobil uygulamalar her cihazın kendi içerisinde bulunan sanal mağazalardan indirilip kullanılmaya hazır hale getirilir. Günümüzde sayısı oldukça fazla olan uygulamalar nedeniyle sanal mağazalar da kategorilere ayrılmış ve kişilerin istedikleri uygulamaya kolay erişebilmesi sağlanmıştır.

Her geçen gün insanların akıllı cihazlarına yeni yeni mobil uygulamalar indirdiği veya artık işlerine yaramayan uygulamaları silip cihazlarının hafızalarını boşalttıkları bilinir. Peki bu yeni uygulamaların yüklenmesi ya da silinmesi neye bağlıdır? Hangi özellikler bunları etkiler?


Mobil Uygulama Trendlerini Belirleyen Bazı Etkenler

Hedef Kitlenin İstekleri
Mobil uygulama trendlerini etkileyen en önemli faktör kesinlikle hedef kitlenin istekleridir. Bu nedenle mobil uygulamanın hangi hedef kitleye hitap etmesini istiyorsanız öncelikle o hedef kitlenin isteklerini göz önünde bulundurmanız gerekir. Ayrıca işlemleri tamamlanmış ve insanlara sunulmuş uygulamalarda hedef kitlenin iyi ya da kötü eleştirileri incelenerek uygulamada gerekli iyileştirmeler yapılmalıdır. 

Gündem
Yaşadığımız dönemde bizi derinlemesine etkileyen, üzerinde sıkça tartıştığımız ve yorumlarda bulunduğumuz konulara gündem denir. Aslında akla ilk geldiğinde gündemin mobil uygulamalar ile ilgili bir bağlantısı yokmuş gibi gelir. Fakat bunu küçük bir örnekle çürütebiliriz.

Mesela yakın tarihte büyük kayıpların yaşandığı tüm dünyayı etkisi altına alan bir salgın oluştu. Herkes hiç planda olmadan evlere tıkıldı ve elinden geldiğince dışarı çıkmamaya çalıştı. Durum böyleyken insanları bu depresif halden çıkartacak motivasyonlarını yükseltecek uygulamalar yapılmaya başlandı ya da var olan uygulamalar bu sürece uyarlandı.

Fotoğraf Tutkusu
Yaşanılan anı ölümsüzleştirmek veya farklı filtrelerle çekilen fotoğrafları iyileştirmek günümüzde insanların sıkça başvurduğu bir yöntemdir. Bunu farkında olan firmalar ise bu konu hakkında mobil uygulamalar yaparak insanlara sunmuş ve beklenilenden fazla ilgiyle karşılaşmışlardır.  

Çoğu İnsanın Mobil Uygulamalarda Aradığı Bazı Özellikler

Kullanım Kolaylığı
Mobil uygulamaların asıl amacı insanlara kolay ve güvenilir hizmet sağlamaktır. Hiç kimse kullanımı karışık veya zor uygulamaları kullanma taraftarı değildir. Bu nedenle yapılması planlanan uygulamanın oldukça kolay bir kullanımı olup insanlara zorluk çıkarmaması oldukça önemlidir. 

Her uygulamanın yapılış amacı ve verdiği hizmet birbirinden farklıdır. Bazı uygulamaların oldukça yalın bir amacı varken bazı uygulamalar vereceği hizmet nedeniyle içerisinde çok şey barındırır. İçerisinde çok fazla konu barındıran uygulamalarda kullanıcıları yönlendirecek kolaylıklar sağlarsanız uygulamanız karışık olmaktan çıkar.

Rakip Uygulamalardan Farkı
İnsanların sizin uygulamanızı seçmeleri için onlara bir neden vermelisiniz. Rakip uygulamalarda bulunmayan özellikleri keşfetmeli ve bu araştırmalarınız sonucunda vardığınız özellikleri kendi uygulamanızda göstermeyi deneyebilirsiniz. Fakat unutmamalısınız ki sadece yeni özellikleri uygulamanıza katmakla kullanıcılarınıza bir neden sunamazsınız. Eklediğiniz özelliklerin etkili çalışması ve kullanıcıların bunu fark etmesi sonucunda eklediğiniz özellik değer kazanır.

Kullanıcı Eleştirileri
Kullanıcıların uygulamanız hakkındaki iyi veya kötü eleştirilere önem vererek uygulamanızı geliştirmelisiniz. Aksi taktirde olduğunuz yerde sayar hiç ileriye gidemezsiniz. Bu nedenle kullanıcıların beğenmediği ya da eksikliği fark ettiği yönleri belirleyerek kendinizi o konularda geliştirmeye çalışmalısınız. Geliştirmeye çalıştığınız konular hakkında kullanıcılardan fikir alarak kullanıcılarınız ile etkileşim halinde kalabilirsiniz. Bu sayede bir taşla iki kuş vurmuş olursunuz.   

Güncellemeler
Uygulamanız size veya kullanıcılara ne kadar kusursuz gelse bile dünya üzerinde hiçbir kusuru olmayan yazılım bulmak neredeyse imkânsız haldedir. Uygulamalar kişilere sunulmadan önce çeşitli testlere tabi tutulup ona göre sunuldukları halde insanların kullanım anında bazı sorunlarla karşı karşıya kalabilme olasılığı oldukça yüksektir. Bu nedenle belirlenen aralıklarla uygulamanızı güncelleyerek oluşabilecek sorunları önleyebilirsiniz. 


Mobil Uygulamalarda Veri Toplama ve İşlemenin Yasal Boyutu Nedir?

İnsanların herhangi bir uygulamaya kayıt olurken vermiş olduğu kişisel bilgilerin amacına uygun olarak kullanılması gerekmektedir. Fakat hukuka aykırı veri işlendiği taktirde bu işlerden sorumlu olan kişilere para cezası verilmektedir. Bu ceza hangi sektörde olursa olsun herkese uygulanabilmektedir.

Aforsoft Yazılım ve Danışmanlık olarak İzmir Karşıyaka’da hizmet vermekteyiz. Mobil uygulamalar hakkında daha detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.