Mobil Uygulama Geliştirme ve Yapımı

Mobil uygulamalar web sitelerin tahtını ciddi anlamda sallamaktadır. İster blogger, ister video içerik üreticisi olun isterseniz bir sivil toplum kuruluşu olun ayırt etmeksizin mobil uygulamalar ciddi fayda sağlamaktadır.

Akıllı cihazların her yerde oluşu yediden yetmişe herkesin dijital ekranlarda saatler boyu zaman geçirmelerine neden olmaktadır. 

Bu dönemde kullanıcılar, mobil sitelerinden çok mobil uygulamalar üzerinde vakit geçirmektedir. Mobil uygulamalar kullanıcılar ile etkileşim ve gelir imkânı oluşturmaktadır. 

Mobil uygulamalar; tanıtım, hedef kitle ile etkileşim ve gelir sağlamaktadır. Kullanıcılar içinse bağlantı ve kullanım kolaylığı sağlamış olduğunu söylemek mümkündür. 

Mobil uygulama dünyasında ciddi bir rekabet olduğunu unutmamak gerekmektedir.

Kullanıcı Deneyimi (UX);

İyi bir kullanıcı deneyimi, tasarım ve geliştirme sürecinde yapılması gereken ilk adımdır. Kullanıcı deneyimi çeşitli faktörlerin birleşiminden oluşmaktadır. Uygulamanızı kullanan kişilerin hissettikleri ve deneyimleri olarak tanımlayabiliriz.

Kullanıcıların, uygulamanızı başarıyla indirmiş olmaları kullanıcı deneyiminin iyi olduğu anlamına gelmemektedir. Uygulama indirildikten sonra bile kullanıcı deneyiminin yüksek olması gerekmektedir aksi durumda uygulamalar kısa süre sonra silinecektir.

Göze Hitap Etmeli; 

İyi bir kullanıcı deneyiminin önde gelen parçalarından biri arayüz (UI) tasarımıdır. Uygulama görünümü çekici ve sade olmalıdır. Bu günlerde minimalist UI ve UX tasarımları IOS ve Android platformlarında sıkça tercih edilmektedir.

Sade ve basit bir tasarım ile kendine has özel tasarım sayesinde kullanıcı dostu olunabilmektedir. Görsel kullanımı abartmamakta fayda vardır. Bazen az bazen fazla kullanarak ayarlayabilirsiniz.

İyi Bir Performans ve Stabilite Sağlayın;

Geliştirme sürecinde dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli kısım, yazılımın sağlaması gerekecek olan önemli bir özellik: hız ve güvenilirlik.

Uygulama kodlamasının iyi yapıldığından emin olmalısınız. Kullanım sırasında her hangi bir hata oluşmayacağını yapacağınız testler netleştirmeniz gerekmektedir.

Bu tip testler uygulamanız içinde gözden kaçan hataları keşfetmenizi sağlarken geliştirmeniz gereken kısımları net şekilde görmenizi sağlayacaktır.

İşlevsel Uygulama İyi Uygulamadır;

Yeterli olmayan işlevsellik kullanıcıların uygulamaları indirememeleri ve hatta silmelerine enden olabilecek bir unsurdur. 

Uygulamanız kullanıcılarınıza ihtiyaç duymuş oldukları değeri sunmalıdır. Kullanıcıların yaşamış oldukları sorunları çözerek bunu istikrarlı şekilde devam ettirmelidir. 

İhtiyaçlarını bilen hedef kitleye sahipseniz iyi bir başlangıç yapmış olduğunuz anlamına gelmektedir. Şayet bu konuda bilginiz yoksa potansiyel kullanıcılarınız için araştırma ve anketler düzenleyebilirsiniz.

Uygulamanızın çözeceği problemi ya da sunacağı değerleri belirleyerek tasarımınıza başlamalısınız.

Harika Bir Uygulamaya Sahipsiniz, Hadi İnsanları Varlığınızdan Haberdar Edin;

Uygulamanızı başarıla oluşturdunuz ama işler elbette bitmiyor. Aksine yapacak yeni işlerimiz var. Uygulama iyi olsa bile başarılı olmak istiyorsanız tanıtım ve pazarlama boyutunu düşünmek zorundasınız.

Hedef kitleniz varlığınızdan haberdar değilse uygulama yapma konusunda göstermiş olduğunuz bütün çaba boşa gitmiş demektir.

Hedef kitlenize erişim için sosyal medya kanallarını kullanabilirsiniz, Profil ve sayfalarınız ile uygulamanızın tanıtımı içeren ilgili paylaşımları yapabilirsiniz. 

Süreç uygulamanızı yayınlayarak bitmemektedir.  Uygulamanızın mağazalar içinde görünür olmasını sağlayarak bulunurluğunu arttırmalısınız.

Kullanıcı Geri Bildirimlerini Takip Etmelisiniz;

Testlerin tamamlanmış olması uygulamanızın hatasız olduğu anlamına gelmemektedir. Bazı hataları testleri atlatabilmektedir. 

Kullanıcı trendleri değişkendir, trendler sürekli bir değişim ve yenilenme içindedir. Uygulama başarısını korumak istiyorsanız kullanıcı geri bildirimleri ile yakından ilgilenmeniz gerekmektedir.

Bunun için temel nokta, mağaza için değerlendirmeler, puanlama ve yorumlarını kullanabilirsiniz.

Uygulama Bakımlarını Düzenli Olarak Gerçekleştirmelisiniz;

Düzenli güncellemeler kullanıcılarınıza aktif olduğunuzu göstermenin canlı bildirilmenin en iyi yoludur.  Platformlar zaman içinde değişmektedir. Mobil işletim sistemleri de bu değişim içindedir. 

Uygulama görünümü ve trendleri zamanla değişime uğramaktadır. Aylar öncesinin en iyi tasarımları şuan eski gelebilecek bir durumdur.

İçerik Akışınız Hiç Durmasın;

Kullanıcılarınıza mümkün olduğunca sık göreceği yeni şeyler sunmalısınız. Uygulamanıza yeni makaleler, videolar, paylaşım ve hatta yeni işlevler ekleyebilirsiniz.

Kullanıcılar uygulamanızın sunmuş olduğu her yeni içeriği tüketirse daha fazla kullanmak istemeyecektir. Zaman içinde sunacağınız yeni ve güncel içerikler uygulamanızın canlılığını sağlayacaktır.

Mobil Uygulama Nasıl Yapılmaktadır, Nerede ve Nasıl Uygulama Geliştirebilirim?

Uygulama geliştireceğiniz seçenekleri değerlendirirken bu konuyla ilgilen bir takım ile çalışmanızı öneriyoruz. Yazılım geliştirme süreci sürprizlerle karşılaşabileceğiniz bir alandır. Bu durum masrafların artmasına neden olabilmektedir.

Profesyonel bir yazılım ekibi ile çalışarak bu gibi ek giderlerin oluşumunu en aza indirebilir kalite bir uygulamaya sahip olarak hedef kitleniz ile etkileşiminizi güçlendirebilirsiniz.