Mobil uygulamalar; akıllı telefon ve tablet gibi mobil cihazlara özel olarak geliştirilmiş uygulamalar bütünüdür. Kullanıcıların mobil yazılımlara ve uygulamalara olan bu yönelimi mobil uygulamaların değerini büyük ölçüde arttırmıştır. 

Mobil Uygulama Nedir?

Mobil uygulamalar telefon tablet gibi mobil cihazlar için özel olarak geliştirilen yazılımların tümüne verilen addır. Mobil uygulamalar, dünya çapında iki tür işletim sistemi kullanılarak oluşturulmaktadır. 

Android işletim sistemi Play Store için kullanılırken IOS, App Store için kullanılan bir işletim sistemidir. Tasarlamış olduğunuz her fikir biçin bir mobil uygulama tasarlamanız mümkündür.

Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta işletim sisteminin uyumluluğudur.  İşletim sistemi göz önünde bulundurulmadan oluşturulan uygulamaların kullanıcı tarafından kullanılamaması durumunda işlevsiz bir mobil uygulamaya sahip olmanız anlamına gelebilecek bir durum yaratabilmektedir.

Neden Mobil Uygulama İhtiyacınız Var?

Mobil uygulamaların hayatımıza girmiş olduğu andan beri sürekli bir gelişim ve değişim içinde olduğunu söyleyebiliriz. Aynı zamanda kullanıcıların mobil cihazlar ile geçirdikleri zaman gün geçtikçe artış göstermektedir.

Mobil cihazlar ile geçirilen bu zamanın büyün çoğunluğu mobil uygulamalar ile geçmektedir. Yapılan araştırma sonuçları mobil cihazlar ile geçirilen vaktin %70’i mobil uygulamalar ile geçmektedir.

Mobil uygulamaların web sitelerinden çok daha kolay kullanılır oluşu insanların mobil uygulamalara yönelimini arttırmıştır. 

Mobil uygulamaların kullanıcılara bu denli yakın oluşunu değerlendiremiyor olmak sizler için kayıplara neden olabilmektedir. Özellikle marka kimliği oluşturmak istiyorsanız mobil uygulamalara sahip olmanız önem taşımaktadır.

Mobil uygulamanız ile hedef kitlenize daha kolay erişim sağlayabilir bunun yanı sıra çeşitli etkinlik, kampanya, güncel içerik ve indirimleri kullanıcılara daha hızlı ve etkili biçimde gönderebilirsiniz.

Tüm bu kolaylıkların yanında ciddi bir pazarlama aracı olarak mobil uygulamaları kullanabilirsiniz. Özellikle ürün ve hizmet satışı yapan e-ticaret siteleri için oluşturulan mobil uygulamalar müşterileriniz ile anızda ki bağı kuvvetlendirecek önemli bir etkendir.

Kullanıcıların internetten yapmış oldukları alışverişlerin %80’inin mobil cihazlar yardımıyla gerçekleştiğini biliyor muydunuz?

Mobil uygulamaların popülerliği her geçen gün artış göstermektedir. Bu nedenle web siteniz üzerinden kullanıcılarınıza oluşturduğunuz hizmetlerin mobil cihazlar içinde uygulama niteliğinde oluşturulması ve kullanıcılara sunulması büyük avantaj sağlayacaktır.

Mobil Uygulama Yapım Aşamaları Nasıldır?

Mobil uygulamaların hayatımıza girişi kökten değişiklere neden olmuştur. Kullanıcıların günlük işlerini kısa sürede halledebilmek, oyun oynamak ve bazen beğendikleri markaların takibini yapabilmek adına mobil cihazlarına uygulama indirebilmektedirler.

Bilişim hizmetleri alanında uzmanlaşmış profesyoneller tarafından mobil uygulama hizmeti verilmektedir. Mobil uygulama yapımı temelde 4 ana etmen üzerinden geliştirilmektedir. 

Bu etmenler doğrultusunda oluşturulan mobil uygulamalar sağlıklı sonuçlar vermektedir.

Fikir Oluşturma

Uygulamayı geliştirmeye başlamadan evvel en önemli aşamadır. Fikrin özgün ve oluşturulabilirliği ardından freewriting yönteminin kullanılması gerekecektir.

Freewriting henüz fikir aşamasında yer alan uygulamanın daha da geliştirilmesi için kullanılan bir terimdir. Etrafta yer alan her teknolojik cihazın kapatılıp sessiz ortama geçilerek uygulama ile alakalı derin düşüncelerin kâğıda dökülerek toplandığı son derece önemli bir aşamadır.

Araştırma Yapma

Fikir oluşturulması ardından piyasa analizi başlamaktadır. Daha önce benzer bir mobil uygulama yapılmış ise çok daha özgün bir tasarıma sahip olmanız önem taşımaktadır.

Tasarlamış olduğunuz mobil uygulama fikri mobil marketler içinde zaten varsa hedef kitlesi mevcutsa bu fikirden vazgeçilmesini önererek farklı alan içinde bir hizmet tasarlanılması gerçekleştirilebilir. 

Araştırma sonuçları özgün fikirler olmadan sonuç eldesi mümkün değildir.

Prototip Bulma

Mobil uygulamayı hayata geçirmeden evvel hizmeti verecek olan kişiler ya da kurumlar User Interface şeklinde bilinen bir yöntem kullanılmaktadır. 

Bu terim çeşitli prototip çalışmaları sonucunda denenmemiş özgün mobil uygulama tasarımları oluşturabilmektedir.

İyi prototipler oluşturabilmek için defalarca denemelerde bulunmak gidilecek en iyi yollardan biridir.

Programlama ve Yayın

Uygulama tasarlanması sonrasında uygulama kodlanması için çalışmalar başlanmaktadır. Bu çalışmalar bilişim firmaları tarafından verilmekte olup mobil uygulamalar yapım ve geliştirme gibi hizmetler satın alınırken yalnızca bu alanda uzman geliştiriciler tarafından kodlama işlemleri gerçekleştirilebilmektedir.

Mobil uygulama geliştirme ve mobil uygulama kategorileri bu konularda uzman olan programcılar tarafından kodlanması büyük önem taşımaktadır.

Android cihazlar için Google Play üzerinden Android işletim sistemi kullanılırken App Store ile yayınlanacak mobil uygulamalar IOS işletim sistemi kullanılacaktır.