E-ticarette doğru fiyatlandırma

E-ticarette fiyatlandırma oldukça önemlidir. Online satış yapan işletmeciler her zaman rakip firmaların fiyatlandırmalarını takip etmektedirler. E-ticaret mağazaları fiyatlandırma yaparken yalnızca rakip firmaları değil tüketici günlük takip edilmesi gereklidir.

E-ticaret sitelerinden alışveriş yapılmasının temelde yatan en önemli nedeni fiyatlandırmadır. Tüketicilerin büyük çoğunluğu online alışveriş yapmadan önce e-ticaret siteleri arasında fiyat karşılaştırması yapmaktadırlar. Çeşitli kupon, hediye çeki olan e-ticaret sitelerini tercih etmektedirler. 

Geleneksel alışveriş yöntemlerinde tüketiciler fiyat araştırması yaparken rakip firmaların mağazalarına giderek fiyat taraması yaparken e-ticaret siteleri sayesinde bu süreç bir tık kadar uzağınızda.

E-ticaret siteleri arasında fiyat çatışması çok daha ileri boyutta yer almaktadır. Büyük e-ticaret sitelerinde fiyat çekişmesi çok daha net şekilde görülmektedir. Bu çekişmeler e-ticaret fiyatlandırmalarını destekleyen yazılımların oluşmasını sağlamaktadır. 

Bu yazılımlar ile e-ticaret sitesinde ürün indirimi yapan firmadan rakip firmaya bildirim giderek ürünlerde indirim düzenleyebilmektedirler. 

Doğru fiyatlandırmada nelere dikkat edilmelidir?

Doğru fiyatlandırma satışları arttırarak kar oranlarını yükseltmek adına kilit rol üstlenmektedir. Rekabette başarı sağlayacak bir strateji olduğunu söylenebilir.

Gelişen teknolojiyle fiyatlandırma üzerine çekişmeler gün geçtikçe artış göstermektedir. Ürünleri en ucuza satmak bir rekabetçi kalma yolu değildir. Teknoloji desteği alarak güçlü yönler sunulabilir. 

E-ticaret mağazalarının sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Böyle bir ortam düşünüldüğünde rekabet edebilmek adına günden güne ve hatta gün içinde düzenli aralıklarla fiyatların takip edilmesi gereklidir.

Rakiplerin fiyatlarını izlemek zor bir süreç olabilmektedir. Ancak bunu sizin yerinize fiyatlandırma otomasyonları kolaylıkla yapabilmektedir. 

Otomatik olan fiyat izleme otomasyonları bu analiz sürecini kısaltacağından rakipler karşısında size oldukça zaman kazandıracaktır.

Büyük e-ticaret sitesi sahipleri fiyatlandırma konusunda esnek davranabilirler. E-ticaret sitelerinin fiyatlarını takip etmek doğru strateji oluşturabilmeniz için idealdir. 

Örnek vermek gerekirse; büyük e-ticaret siteleri, düşük maliyetli kargo, hızlı teslimat gibi müşteriler tarafından son derece cazip seçenekler sunmaktadırlar. Aynı yöntemi kullanan küçük e-ticaret sitesi sahipleri e-ticaret dünyasında rekabetçi bir yaklaşım sergileyebilirler.

Doğru fiyatlandırma için e-ticaret yapısı düşünülerek hangi stratejiler uygulanabilir;

Maliyet odaklı fiyatlandırma; Ürün maliyetine göre biraz kar oranı ekleyerek yapılan fiyatlandırmadır. Bu yöntem kullanılarak ürünlerin bazısında kar oranı yüksek olurken bazılarında kar oranı oldukça düşük olacak şekilde belirlenebilir. İlk kez fiyatlandırılacak ürünler için ya da fiyatlandırmada zorlanılan ürünler için kullanılmaktadır.

Pazar odaklı fiyatlandırma; Pazar içindeki rekabete ayak uydurmak için sıkça kullanılan bir fiyatlandırma stratejisidir. Pazar içindeki potansiyel müşterilerin rakip firmalara gitmesini engellemek amacıyla başvurulur. Bu fiyatlandırma için rakip fiyatlandırılması düzenli olarak analiz edilmelidir. Bu fiyatlandırmada kar oranını düşük tutmak gereklidir. 

Dönemsel fiyatlandırma; Dönemlere göre yapılan bir fiyatlandırma seçeneğidir. Bazı dönemler içinde çeşitli ürünlere olan talep artabilir. Bu dönemlerde fiyatları belli bir düzeyde tutmak ideal bir strateji olacaktır.

Tanıtıma özel fiyatlandırma; Tanıtımı yapılan ürünler için müşterilere özel fiyatlandırmadır. Lansmana özel olarak yapılan fiyatlandırmalar. Markanızın sadık müşterilerini çekecektir.

Değer odaklı fiyatlandırma; Ürünlerin müşterilere katmış olduğu değer konusunda yapılan fiyatlandırmadır. Müşterilerin bir kısmı kendilerine değer kattığına inandıkları ürünlere fazladan para ödemekten çekinmeyeceklerdir. 

Özel fiyatlandırma; Piyasa içinde fazla bulunmayan ya da kişilere özel tasarlanan ürünler için yapılan fiyatlandırmadır. 

Psikolojik fiyatlandırma; Ürünlerin son hanesine “9” rakamının yazıldığı fiyatlandırmadır. Bu tip fiyatlandırma gerçeğinden daha ucuz olduğu algısı yaratacaktır. Beyin ilk rakama odaklandığı için daha ucuz algısı yaratan bu fiyatlandırma çeşidi sıklıkla kullanılan bir fiyatlandırma çeşididir.

Promosyon fiyatlandırması; Son derece yaygın bir fiyatlandırma şeklidir. “2 alana 1 bedava” gibi mesajlar tek paket içinde fazla ürün almanın son derece cazip olduğu düşünülmektedir.