E-Ticaret Nedir?

Teknolojinin gün geçtikçe daha da çok gelişmesiyle birlikte insanların günümüzde en çok tercih ettiği ticaret yöntemlerinden biri e-ticarettir. E-ticaret sayesinde almak ya da satmak istediğiniz ürün veya hizmeti elektronik ortamda alabilir ya da satabilirsiniz.

Ayrıca e-ticaretin en çok yarar sağlayan özelliklerinden biri hitap ettiği hedef kitleye doğrudan ulaşma imkânı sağlamış olmasıdır. E-ticaret hakkında gerekli bilgileri bilmeyen veya kullanmak istemeyen ülkeler ticarette bekledikleri kadar gelişemez ve rakiplerinin oldukça altında kalmaya mahkûm olurlar.

Ticaretin elektronik versiyonu olan e-ticaret, firmaların elektronik ortamda birleşmesini sağlayıp ürün veya hizmetin müşteriler ile buluşmasını sağlıyor. Fakat bu pazarlama stratejilerini nasıl ve ne şekilde kullanacağınız tamamen size kalıyor.

E-ticaretin hızla yayılmasıyla beraber geçmişte en çok kullanılan pazarlama yöntemlerinden biri olan geleneksel ticarette yavaş yavaş etkisini yitiriyor. Fakat bunun yanında hem geleneksel ticarete devam edip hem de e-ticareti kullanmaya başlayan birden fazla büyük marka bulunmakta.

E- Ticaretin Avantajları

Kurulum Maliyeti Düşüktür: Geleneksel ticarette olduğu gibi mağaza kiraları, mağaza faturaları veya personel ücreti gibi giderler bulunmaktadır. Fakat elektronik ticarette bu giderler geleneksel ticarete göre oldukça azdır. Bu nedenle avantajların başında bu yer almaktadır.

Kampanya veya İndirimler Çok Çabuk Duyurulur: E-ticaret sayesinde büyük bir hedef kitleye çabucak ulaşabildiğiniz gibi yapmış olduğunuz indirim ve kampanyalarda onlara o kadar çabuk ulaşır. Ayrıca geleneksel ticarete göre hem daha az para harcayarak hem de daha kısa sürede bunu yapmış olursunuz.

Belirlediğiniz Yere Daha Kısa Sürede Gelirsiniz: Doğru yapılmış ve hedef kitlenizin gözünde sarsılmaz bir yere sahipseniz e-ticaret sitenizin hedeflediğiniz yere gelmesi çok daha kolay olacaktır. Ayrıca bu sayede belirlemiş olduğunuz kazancınızın sınırlarını ortadan kaldırmış olursunuz.

Kolay Analiz Yapılabilir: Sitenizden alışveriş yapan, girip hiçbir şey almadan çıkan kişi sayılarını analiz edip kendinizi izleme şansına sahip olmuş olursunuz. Ayrıca bu sayede sitede değiştirmeniz gereken konuları görerek iyileştirme yapabilirsiniz.

Reklam İçin Az Para Harcarsınız: Geleneksel ticarette olduğu gibi reklam yapmak için büyük paralar harcamak zorunda kalmazsınız. Sosyal medya ya da arama motorları sayesinde oldukça düşük bir bütçe yardımıyla yapmak istediğiniz reklamı yapabilirsiniz. Ayrıca bu yöntemler sayesinde yapacağınız reklam çok daha etkili olmuş olur.

7/24 Ticarete Açıktır: E-ticaret sayesinde siteniz hiç kapanmadan müşteriler için hizmet etmeye devam eder. Haliyle bundan dolayı sitenizde sizin için oluşan gelir giderek artmaktadır. 

Krizler Kolaylıkla Engellenebilir: Sitenizde oluşabilecek olan hataları kolaylıkla fark edebilir ve oluşabilecek büyük krizleri kolaylıkla önleyebilirsiniz. Ayrıca oluşabilecek büyük zararlardan da bu sayede kurtulmuş olursunuz.

Sınırsız Ürün Sunabilirsiniz: Bir mağazada ürün satışa çıkarıyorsanız mağazanız ne kadar büyük olursa olsun müşterilere sunabileceğiniz ürün sınırlıdır. Fakat elektronik ortamda ürün satıyorsanız sınırsız sayıda ürün satışa çıkarabilirsiniz.

E- Ticaretin Dezavantajları

Kargo Bekleme Süresi ve Ücreti: Müşterilerin birçoğu aldığı ürünü hemen kullanmak ister. Fakat doğal olarak elektronik ticarette ürünü aldığınız zaman size direk olarak gelmez. Belli bir kargo bekleme süresi vardır.

Ürün Deneme Fırsatı Olmaz: Bu madde en çok giysi sektöründe olanları ilgilendiren bir husustur. Müşterilerin e-ticaret ile aldığı giysilerin çoğu kargo ile ellerine ulaştığında ürünlerin onlara olmadığı fark eder ve geri iade etmek ister. Buda iki taraf için fazladan iş çıkması anlamına gelir.

Ürün Hasarı: Hem kargo şirketinin ihmali hem de sitenin ürünlerinin kalitesizliği sonucu oluşan hasarlar nedeniyle müşteriye ürünler hasarlı bir şekilde ulaşabilir. Bu sebeple müşterinin size olan tutumu değişim gösterebilir.

İletişim Eksikliği: Müşteriler ile elektronik ticaret esnasında iletişim kuramamak, onlara ürün hakkında gerekli bilgileri verememek ya da ürün almayı düşünmeyen müşterileri konuşarak ikna etmek gibi bazı avantajlardan e-ticaret nedeniyle mahrum kalınabilir.

Trendlerin Sürekli Değişmesi: Belli bir zaman diliminde müşterilerin sıkça tercih edip severek kullandığı bir ürünün bir zaman sonra hiç tercih etmeyip ilgi alanından çıkarabilir. Bu nedenle sadece trendlere odaklanarak satış yapmaktansa uzun vadeli sizi rahat ettirecek yöntemler bulmalısınız.

Doğru Yöntemleri Uygulamazsanız Geniş Kitlelere Ulaşamazsınız: Eğer e-ticaret konusunda doğru ve olası gereken yöntemleri uygulamadıysanız hitap ettiğiniz hedef kitle küçük demektir. Bu ise satmış olduğunuz ürünlerin geniş kitlelere ulaşamamasını ve doğal olarak beklenilen karın elde edilememesine neden olmaktadır.

Güven Sorunu: Çoğu insan internet üzerinden ihtiyaçlarını satın alma konusunda kart bilgilerinin başka insanların eline geçebileceğini ya da ürünlerin kötü geleceğini düşünerek tercih etmiyor. Bu nedenle geleneksel ticaret yoluyla ihtiyaçlarını almayı daha mantıklı buluyorlar.

Rakiplerle Bitmek Bilmez Bir Karşılaştırma Vardır: Müşteriler internet üzerinden alışveriş yaparken alacakları ürünü birden fazla sitede hem fiyatları hem de kullanışlı olup olmamasına göre değerlendirme imkânı bulur. Fakat bu karşılaştırmalar sonucu sizin ürünleriniz hakkında olumsuz bir nokta gördükleri taktirde müşteri kaybetmeniz işten bile değildir.

Aforsoft Yazılım ve Danışmanlık olarak İzmir Karşıyaka’da hizmet vermekteyiz. E-ticaret hakkında detaylı bilgi almak istiyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz.