Web Site bakımı nasıl olmalıdır?

Hazırlanan her web sitesi ilk bakışta kusursuz görünür. Zaman içinde güncelliğini yitiren bu web siteleri her ne kadar kusursuz olsa da “ölü” olarak algılanır. Ufak dokunuşlar, güncel içeriklerle doldurulan web siteleri güncel ve aktifliğini koruyarak arama motorunda üst kısımlara doğru yükselecektir.  Zaman içinde web sitelerde meydana gelen teknik aksaklıklar, içerikler ve güncellemelerin giderilmesi işlemine Web site bakım ve güncellemeleri denir. 

Web sitenizde bu aksaklıkların oluşumunu engellemek için düzenli olarak bakım ve güncelleme çalışmaları yapmalısınız. Aforsoft Yazılım ve Danışmanlık olarak web sitelerinize profesyonel bakım çalışmalarımız ile hız kesmeden ilerleyişinize destek oluruz.

Web siteye sahip olmak demek hiçbir şey yapmadan durup beklemek demek değildir. Bazı web site sahipleri bu şekilde düşünür. Bu çok yanlış bir yaklaşımdır. Arama motorları daima web sitelerinin Akifliği kontrol etmektedir. “ölü” olarak adlandırılan hareketsiz, bünyesinde hiçbir işlem gerçekleşmeyen web siteleri işlevsiz görülmesi sebebiyle arama motorlarında git gide aşağılara doğru inmektedirler. Zaman içinde yapılan düzenlemeler, güncellemeler, yazılı ve görsel destekler sonucu web sitenizin yükselişine yakından şahit olursunuz. 

Bakım ve güncelleme hizmeti neleri kapar?

Web site analizi ile hata ve eksiklik tespit çalışmaları,
Düzensiz olan tasarımlar ve sayfa bozuklukları düzenleme,
İçerik paylaşımlarının web site formatına olan uygunluğu,
Web site reklam alanlarının (banner)düzenlenmesi işlemi,
Web sitenizin mobil ve bütün dijital cihazlarda sorunsuz çalışması denetim kontrolü,
Web site bünyesinde yer alan resim, yazı, video, sesli kaynakların güncellenip düzenlenmesi,
Web sitenizin açılış hızı çalışmaları,
Web sitenize online kutucuğu eklenmesi,
Web sitenize sosyal medya hesaplarını ekleme ve düzenleme işlemleri yapılmaktadır. 

Web sitenizin güncelliği koruması ve üst sıralara yükselmesi için bakım ve güncelleme çalışmaları yapılması mecburidir. Kurumsal kimliğiniz ve şirket itibarınız açısından önem arz eden bir durumdur. Yıllık yapılan web site bakım çalışmaları 7 başlık altında incelenir. 

1-Kullanıcı Testi Yapın;

Kullanıcılarınıza kaliteli hizmet vermek istersiniz. 10 yıl önce oluşturulmuş web siteleri ile şuan kullanılan web siteleri arasında büyük farklar vardır. Bu farkı anlamak için o kadar geri gitmeye gerek yok 2-3 yıl geriye gitsek bile gözle görülür değişiklikler fark ederiz.

Web sitenizin kullanıcılar tarafından kullanıldığından cihaz değişse bile hızda ve açılmada sorun olmadığından emin olmak web site bakım ve güncelleme çalışmaları açısından büyük önem arz etmektedir. 

2-Satın Alma İşlemlerinizi Test Edin;

Özellikle e-ticaret sitelerinde olmak üzere çoğu web sitesinde ki önemli unsurlardan biride satın alma işlemleridir. Web sitenizi online ticaret amaçlı kullanıyorsanız satın almada oluşabilecek her türlü aksaklık işlerinizin aksamasına müşteri kaybetmenize neden olacaktır. Bu durumlarına önüne geçebilmek adına satın alma işlemlerinizi bakım ve onarıma alarak oluşabilecek teknik aksaklıkların önüne geçebilirsiniz. Her cihazda ayrı testlerden oluşan bu test çalışmalarını bünyenizde çalışanlardan veya alanında uzman kişilerden yardım alabilirsiniz.

3-Tüm Web Sitenizde Bulunan Formları Kontrol Edin;

İletişim formları gibi web sitenizde bulunan formlarda oluşan aksaklıklar müşteri kaybetmenize neden olabilir. Bu durumların önüne geçmek adına yapılacak en doğru adım test işlemleridir. Henüz sorun oluşmamış olması olmayacak anlamına gelmez. Teknoloji değişir yeni teknikler yenilikler meydana gelir. Güncellik dijital sektörde asla kaçırılmaması gereken bir durumdur. 

4-Broken Linklerini Kontrol Edin;

404 sayfasıyla karşılan kullanıcı tek kelime ile hayal kırıklığına uğrar. Sorunlu linklerin web sitenizde bulunması şirketiniz hakkında kötü izlenim oluşturacaktır. Kötü kullanıcı deneyimi web sitenizde olumsuzluklara yol açacaktır. Şirket prestijiniz açısından önemli bir uygulamadır. 

5-Güvenlik Güncellemelerine Dikkat;

Siber saldırılar dijital dünyanın içinde bulunan bir durumdur. Ne yazık ki her Internet kullanıcısının karşılaşabileceği bir durum olup önlemini almayı gerektirir. Siber saldırılar özellikle e-ticaret sitelerini tehdit etmektedir. Müşteri verilerini bünyesinde barındıran bu web siteleri müşterilerin bilgilerini saklı tutmakla hükümlüdür. 

Web sitelerinin her katmanı ve aşaması özel güvenlik duvarlarıyla korunmalıdır. Düzenli olarak yenilenmesi gereken güvenlik duvarları web sitenizi, şirket güvenilirliğinizi ve şirketinizin güvenliğini sağlamaktadır. 

6-Düzenli Veri Yedeklemesi;

Siber saldırılardan kaçamayan web sitelerinin yardımına veri yedeklemeleri koşmaktadır. Düzenli veri yedeklemesi yapan şirketlerin kaybı daha az olup aldığı hasarda oranla çabuk toparlanabilmektedir. 

7-Metrikleri İnceleyin;

Sizlere haftalık olarak web sitenizi nasıl bulduklarını açıklayan Google Analytics ile web sitenizin ilerleyişini görebilir, yükselişinize akından şahit olursunuz. Haftalık olarak Google Analytics girişi yaparak inceleyebilirsiniz. 

Bakım her konuda önemlidir. Her alanda yapmış olduğumuz bakımları web siteniz içinde yapmalısınız. Uzun vadede sizlere zaman ve para tasarrufu sağlayacak olan bu bakım ve güncelleme işleri ile hızınız kesilmesin.