Firmanız için PR ajansı seçerken dikkat etmeniz gerekenler

E-ticaret firmanızın tanıtımı için PR ajansına ihtiyaç duyabilirsiniz. Marka tanıtımı, hedef kitleye doğru etkileşim, müşteri portföyü, marka bilinirliği arttırmak gibi çeşitli nedenlerle PR ajansına ihtiyaç duyulur.

PR hizmetleri için ne kadarlık bir bütçe ayırabilirsiniz?

Belirlemiş olduğunuz bütçe PR çalışmanızı planlamakta işinizi kolaylaştıracaktır. PR ajansları yapacakları işe ve niteliklere göre değişkenlik gösterebilir. Geniş çaplı PR çalışmayı yapma arzunuz bulunuyorsa elinizde bu çalışmayı destekleyecek bit bütçenizin bulunması gereklidir. Çalışacağınız PR ajansının iş hacmi ve niteliklerini destekleyecek bütçenizin bulunması gereklidir.

PR ajansının sahip olduğu nitelikleri anlamak ve size ne tür bir hizmet sunacağını anlayabilmek, hangi kanallarda size hizmet sunabileceğini, hangi hedef kitlelere erişim için ne tip bir yol izleyeceklerini sorabilirsiniz.

Geniş çaplı PR çalışması her zaman sizin için uygun değildir. Sahip olduğunuz hedef kitle, firma hedef ve istekleri PR ajansınız ile uyumlu olmayabilir. Bu tip durumlarla karşılaştığınızda daha bölgesel çalışan küçük PR ajansları ile çalışmanız faydalı olacaktır.

Doğru etkileşim oluşturabileceğiniz PR ajansıyla çalışın.

PR ajansı ile çalışırken aranızda kurulacak iletişim oldukça önem taşır. Sizi anlamalarının yanı sıra size olan yaklaşım biçimleri ve geri dönüş hızları da önem taşır. 

Müşteri profili geniş PR ajanslarının iş yoğunluğu fazla olacağından iletişimde sıkıntı yaşamanız olasıdır. Küçük çaplı hizmet veren firmalar ile daha rahat iletişim oluşturabileceğinizden iletişimde sorun yaşamazsınız. 

İletişim konusunda rahat olacağınız hızlı geri bildirim alam imkanınız bulunan bir ajans ile çalışmanız size fayda sağlar.

Sizin isteklerinizi karşılayabilecekler mi?

Marka tanıtımında yapılacak işlemlerin karşılanması gereklidir. Görüştüğünüz PR ajanslarına isteklerinizin yerine getirilip getirilemeyeceği konusunu açıklığa getirmelisiniz. Sizin plan ve isteklerinizin uyumluluğu ve ne kadarlık kısmının gerçekleştirilebileceğini netleştirmelisiniz.

Sizin istek ve talepleriniz dışında öneride bulunuyorlar mı?

PR konusunda sizin de çeşitli talepleriniz bulunabilir. Ancak PR ajansının bu konuda size farklı çalışmalar sunabileceklerini öğrenmelisiniz, sunulan projelerden ne tip geri bildirim alacağınızı ne tip çalışmalar yapılması gerektiğini sormanız ve detaylı bilgi almanız gerekir. Size proje geliştiremiyor oluşları sizi belli bir nokta içinde sıkıntı yaşamanıza sebep olabilir.

Raporlama seçeneklerini sorun.

Yapılmakta olan çalışmaların raporlarının ne şekilde olduğunu sormaktan çekinmeyin. PR çalışmalarınızda ne şekilde ger dönüş yapıldığı, yatırım getirisinin ne olduğunu nasıl raporlayacaklarını sormalısınız. Bu raporlamaların nasıl ve hangi periyotla yapıldığını sormalısınız.

PR çalışmalarında raporlama son derce önem taşır. Harcayacağınız paranın karşılığını almalısınız. Size rapor sunmayan firmalar ile çalışmamalısınız.