AMP Nedir?

Açılımı “Accelerated Mobile Pages” Türkçe karşılığı ise “Hızlandırılmış Mobil Sayfalar” anlamına gelmektedir. Web sitenizin fazlalıklardan arındırılmış, sadeleştirilmiş sürümü olarak düşünülebilir. 

Mobil kullanıcılara daha hızlı hizmet sunmak amaçlı geliştirilmiştir. Google, hızlı ve kolay yüklenen mobil web siteleri için önerdiği bir sistemdir. 

SEO çalışmaları açısından önemli olan hız, AMP sistemleri ile artık daha kolay. 

Kod kaynakları açık bulunan her web sitesine herkesçe uygulanabilir. AMP ile sayfalarınızı hızlıca yayınlayabilirsiniz. Yayın ardından arama motorlarının web sitesini hızlıca bulması sağlanmaktadır. 

Google tarafından hazırlanmış mobil sayfalar yönergesini inceledikten sonra özelleştirilmiş sayfalar oluşturmak daha kolay olacaktır. Bu şekilde hazırlanmış sayfalar Google önbelleği içinde saklanmaktadır. 

AMP ile web sitenizi ziyaret eden kişilere daha hızlı bir hizmet sunmuş olacaksınız. Bu sayede mobil kullanıcılarınızın deneyimi artacaktır. 

Web sitelerinizin bu denli hızlı açılmasının sebebi; Google’ın sunucularınıza istek göndermemesidir. 

AMP projesi; WordPress, Twitter, Linkedln, Pinterest, Bing gibi büyük markalar tarafından desteklenerek Web sitenize olan geri dönüşüm oranı artacaktır. Arama motorlarında ki web site sıralamasına da katkısı büyüktür. 

AMP Kullanmanın Avantajları;

Web sitelerinin daha hızlı yüklenmesini sağlamaktadır. Mobil kullanıcılar için özel olarak hazırlanan web sayfaları ziyaretçiler için daha hızlı deneyim sağlamaktadır. 

Haber siteleri için AMP kullanmak zorunlu olabilir. Haber siteleri için Google Ayrı bir bant oluşturabilmektedir. 

Ücretsiz ve açık kaynak kodlarına sahip olan “Framework”un sahip olduğu bu teknolojiyi herkesin kullanımına açık hale getirmiştir. 

Web sitenizin geri dönüşüm oranlarında artış gözlemlenmektedir. SEO çalışmalar için pek bir önem arz etmese de dijital pazarlama uzmanları için önemlidir. 

Web sitenizde yer almakta olan görüntüleri optimize ederek Görüntü boyutu düzenlemekle uğraşmazsınız.

Neden AMP Kullanmalıyız?

AMP; web sitelerinin sadeleştirilmiş ve basitleştirilmiş sürümü şeklinde tanımlanabilmektedir. Kullanıcılar, web site ziyaretçileri hızlı sonuçlar elde etmek isterler, hızlı sonuçlar için web sitelerinde AMP projesi kullanılmaktadır. 

Web sitelerde oluşabilecek olan saniyelik gecikmeler bile ziyaretçinin web siteniz terk etmesine sebep olabilecek bir durumdur. Marka ve şirketler için bu durumların önüne geçmek için AMP teknolojisi kullanılmaktadır. 

AMP teknolojisi kullanan web sitelerini incelediğimizde doğal bir büyüme görülmektedir. Web site hızı Google için önemli bir sıralama önceliğidir. 

AMP teknolojisi kullanıldığında web siteniz SERP ‘te daha fazla ilgi görecektir. 

Google; arama motoru sonuçlarında AMP teknolojisi kullanmakta olan web sitelerini öncelik vermektedir. Bu teknolojiyi kullanan web sitelerinin arama sonuçlarında bir şimşek görebilirsiniz, web sitesinin AMP teknolojisi kullandığını göstermektedir. Web sitelerinin daha kaliteli ve iyi mobil deneyim imkânı sağlanmaktadır. 

AMP kullanmakta olan web sitelerinde ki geri dönüş oranları ciddi anlamda artmaktadır. Mobil web sitelerindeki 3 saniyelik bir gecikme bile kullanıcı ziyaretini düşürmektedir. 

Dijital dünyada hız her şeydir. Hızlı olan kazanır.